Ανοίγει η έρευνα για το θέατρο από τη Δικαιοσύνη

Ανοίγει η έρευνα για το θέατρο από τη Δικαιοσύνη

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την κλήση του προέδρου του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Σπύρου Μπιμπίλα συνεχίζεται η έρευνα των εισαγγελικών αρχών που ξεκίνησε με τις δύο μηνυτήριες αναφορές οι οποίες κατατέθηκαν εις βάρος γνωστού ηθοποιού και σκηνοθέτη.

Ο κ. Μπιμπίλας έχει κληθεί να παρουσιαστεί ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Κώστα Σπυρόπουλου για να καταθέσει ως μάρτυρας με τη θεσμική του ιδιότητα. Το πειθαρχικό συμβούλιο του ΣΕΗ έχει συγκεντρώσει τις τελευταίες εβδομάδες πλήθος καταγγελιών, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων αφορά τέσσερα προβεβλημένα πρόσωπα στον χώρο του θεάματος, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται και το πρόσωπο για το οποίο ερευνά η Εισαγγελία Αθηνών. Ωστόσο, η Εισαγγελία, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ζητήσει από τον κ. Μπιμπίλα στοιχεία για όλες τις καταγγελίες που έχει παραλάβει το πειθαρχικό του ΣΕΗ και παραμένουν ποινικά ενεργές.

Με αυτόν τον τρόπο η Εισαγγελία δηλώνει πως η έρευνά της διευρύνεται προς κάθε πρόσωπο από τον χώρο του θεάτρου, το οποίο βαρύνεται με καταγγελίες σοβαρών πράξεων σεξουαλικής βίας που δεν έχουν παραγραφεί. Ετσι, κάθε καταγγελία θα αξιολογείται, και εφόσον προκύπτουν ικανά στοιχεία, θα σχηματίζεται δικογραφία για τέλεση αξιόποινης πράξης με την άσκηση ποινικής δίωξης κατά του προσώπου που καταγγέλλεται.

Την περασμένη Τετάρτη ο ένας από τους δύο καταγγέλλοντες, που κατάθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία, αφηγήθηκε την τραυματική του εμπειρία σε τηλεοπτική εκπομπή, ισχυριζόμενος ότι υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από γνωστό σκηνοθέτη όταν ήταν ανήλικος.

Νομικά, τα αδικήματα της καταγγελίας υπόκεινται σε παραγραφή καθώς αναφέρονται σε περιστατικά προ του 2000.

Παράλληλα με την εισαγγελική έρευνα, το ΣΕΗ θα συνεχίσει και τη δική του πειθαρχική διαδικασία για τις καταγγελίες που έχει στα χέρια του. Eχει ξεκινήσει η κοινοποίηση των καταγγελιών στους ενδιαφερομένους οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους περίπου 15 ημέρες για να απαντήσουν στις καταγγελίες, ενώ η διαδικασία στο σύνολο της, που περιλαμβάνει καταθέσεις μαρτύρων και ακροαματική διαδικασία, θα διαρκέσει περίπου τρεις μήνες για κάθε υπόθεση. Από το ΣΕΗ πάντως υπενθυμίζουν ότι, όταν συστήθηκαν το πειθαρχικό συμβούλιο και οι διαδικασίες του, τα μέλη δεν είχαν προβλέψει ότι θα έλθουν αντιμέτωπα με τόσο βαριές καταγγελίες και αδικήματα. «Αυτά που διαβάζουμε κάθε φορά στις καταγγελίες μάς ξεπερνούν», όπως είπαν χαρακτηριστικά στην «Κ».  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή