Το ’21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα

Το ’21 στη Μακεδονία του 19ου αιώνα

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το νεοκλασικό κτίριο του 1893 στο οποίο στεγάζεται το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στη Θεσσαλονίκη απηχεί εν πολλοίς τη σχέση του ελληνικού κράτους με την υπό οθωμανική διοίκηση Μακεδονία. Χτισμένο από τον Ερνστ Τσίλλερ, με δωρεά Ανδρέα Συγγρού, το κτίριο ήταν το ελληνικό προξενείο με αρχιτεκτονικό ρυθμό που παρέπεμπε απευθείας στο εθνικό κράτος των Ελλήνων.

Εκεί διετέλεσε γενικός πρόξενος και ο Λάμπρος Κορομηλάς, το 1904-1906, που συνέβαλε αποφασιστικά στον Μακεδονικό Αγώνα. Συναρπαστικές είναι οι ιστορικές διαδρομές στη Μακεδονία του 19ου και των αρχών του 20ού αι. έτσι όπως διαφαίνονται σε ένα απολύτως ξεχωριστό ημερολόγιο, μια άρτια έκδοση ειδικού ιστορικού βάρους. Το πλούσια εικονογραφημένο ημερολόγιο που εξέδωσε το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο «Αναζητώντας την κληρονομιά του Εικοσιένα στη Μακεδονία του 19ου αιώνα» ξαφνιάζει ευχάριστα με την αρτιότητά του, τα κείμενα, τις πληροφορίες, την ποικιλία, την καλαισθησία.

Εκδόθηκε με τη στήριξη της οικογένειας Χαΐτογλου στη μνήμη του Αλέξανδρου Χαΐτογλου και στηρίχθηκε σε μεγάλο βαθμό στην πολύτιμη συλλογή του κ. Γεωργίου Κωνσταντινίδη, ο οποίος παραχώρησε σπουδαίο και σπάνιο υλικό. Στο ημερολόγιο αυτό «αναδεικνύεται η ανάγκη των Μακεδόνων να ακολουθήσουν την πορεία των άλλων επαναστατικών κινημάτων της Ελλάδας», όπως γράφει ο Νικόλαος Κ. Μαργαρόπουλος, πρόεδρος του Δ.Σ. του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Ενα «δύσκολο εγχείρημα λόγω της οικείας απόστασης της περιοχής από το κέντρο διοίκησης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας».

Τα κείμενα του ημερολογίου, ευσύνοπτα και πυκνά, συντάχθηκαν με τη συνδρομή ειδικών ερευνητών και ιστορικών. Ο αναγνώστης θα χαρεί επίσης το ξεφύλλισμα. Η διευθύντρια του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, Φανή Τσατσάια, ιστορικός τέχνης, επισημαίνει το πολυδιάστατο του φετινού εγχειρήματος. Οι αναγνώστες μπορούν να δουν «μέσα από το σπάνιο αρχειακό και φωτογραφικό υλικό ανθρώπους της εποχής σε στιγμές από τον δημόσιο και ιδιωτικό βίο». Μια πραγματική πηγή έμπνευσης. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή