Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ο σπουδαίος άνθρωπος για μένα είναι ο πατριώτης, όχι εκείνος που έχει λεφτά ούτε εκείνος που έχει πάρει τιμητικές διακρίσεις. Δίχως πατρίδα, ούτε ο πλούτος, ούτε η δόξα, ούτε οι χαρές υπάρχουν», έλεγε ο μέγας ευεργέτης Ιάκωβος Τσούνης πριν από λίγο καιρό σε τηλεοπτική του συνέντευξη. Η ανεκτίμητη προσφορά του στο έθνος και τις Ενοπλες Δυνάμεις αναγνωρίστηκε χθες με τον πλέον ενδεδειγμένο τρόπο από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία επέδωσε στον εφοπλιστή το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής. Η τελετή επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, αλλά ανεβλήθη εξαιτίας της «Μήδειας». Η χθεσινή λιακάδα άρμοζε περισσότερο στη σημαντική ημέρα κατά την οποία ο 97χρονος πέρασε συγκινημένος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου, με την ίδια αφοσίωση που είχε στην Ελλάδα όταν ήταν 16 ετών και γινόταν ο νεότερος εθελοντής πολεμιστής στο αλβανικό μέτωπο.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη-1
Το Παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος της Τιμής. (Φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Από την τελετή δεν θα μπορούσαν να λείπουν ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και Αλκιβιάδης Στεφανής, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Τόσο εκείνοι όσο και οι προκάτοχοι στις ίδιες θέσεις τις περασμένες δεκαετίες γνωρίζουν από πρώτο χέρι την έγνοια του Ιάκωβου Τσούνη για τη διαρκή ενίσχυση της άμυνας της χώρας, καθώς και την αθόρυβη προσφορά του σε πολλούς τομείς. Στον λόγο της, η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στάθηκε στο παράδειγμα που δίνει σε όλους τους Ελληνες: «Τιμώ τον πατριώτη που διακρίθηκε για την προσφορά του στην πατρίδα ήδη από την εφηβική του ηλικία. Τον ρέκτη επιχειρηματία που δεν επαναπαύθηκε στις επιτυχίες του, αλλά έθεσε τον εαυτό του στην υπηρεσία όσων έχουν ανάγκη, ενισχύοντας το έργο συλλόγων, ιδρυμάτων, επιτροπών και φορέων.

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη-2
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρασημοφορεί τον Ιάκωβο Τσούνη. (Φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον φύλακα της πολιτιστικής κληρονομιάς μας, δραστήριο συλλέκτη εθνικών και εκκλησιαστικών κειμηλίων, τα οποία προσέφερε στους συμπατριώτες του, δημιουργώντας το μουσείο που φέρει το όνομά του στην πόλη του Αιγίου. Και πάνω απ’ όλα τον εθνικό ευεργέτη που ακολουθώντας τη μακρά παράδοση των εθνικών δωρητών όχι μόνο έχει ήδη ενισχύσει σημαντικά τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά προτίθεται να κληροδοτήσει σε αυτές το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του».

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τίμησε τον μέγα ευεργέτη Ιάκωβο Τσούνη-3
Ο δωρητής, η ΠτΔ και η στρατιωτική ηγεσία. (Φωτ. ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ)

Το δέκατο τρίτο παιδί μιας οικογένειας από την Εγλυκάδα Πατρών, ο Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε το 1924 και είναι απόγονος των αγωνιστών του 1821 Λονταίων και Πετμεζαίων. Μετά την επιστροφή από το μέτωπο, ολοκλήρωσε τις σπουδές του και ασχολήθηκε με εκτελωνισμούς, εισαγωγές, εξαγωγές και διαλύσεις πλοίων. Το 1966 εισήλθε στον χώρο της Εμπορικής Ναυτιλίας και απέκτησε συνολικά 13 πλοία. Από τη δεκαετία του 1950 έως σήμερα στέκεται δίπλα στο έθνος με δωρεές. Συνολικά έχει προσφέρει περί τα 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 7 εκατ. την τελευταία διετία. Ως τελευταία πράξη αγάπης και στήριξης προς τις Ενοπλες Δυνάμεις, αποφάσισε να κληροδοτήσει το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του σε αυτές.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή