Το πολιτικό θρίλερ της Χίλαρι Κλίντον

Το πολιτικό θρίλερ της Χίλαρι Κλίντον

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μοιάζει με σενάριο βγαλμένο από μια φαντασία όχι και τόσο επιστημονική: μια πρωτόπειρη υπουργός Εξωτερικών συμμετέχει στην κυβέρνηση ενός νεοεκλεγέντος προέδρου των ΗΠΑ, του οποίου ο προκάτοχος έχει υποβαθμίσει δραματικά τη διεθνή θέση της χώρας· υπουργός και πρόεδρος έχουν συγκρουστεί στο παρελθόν, αλλά συνεργάζονται για να αντιμετωπίσουν μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων· οι τρομοκράτες απειλούν την παγκόσμια τάξη «και η υπουργός επιφορτίζεται με τη συγκρότηση μιας ομάδας που θα ξεσκεπάσει τη φονική συνωμοσία, η οποία είναι σχεδιασμένη έτσι ώστε να επωφεληθεί από μια Αμερική που έχει απολέσει την εξουσία της και την επαφή της με τις περιοχές του πλανήτη που έχουν τη μεγαλύτερη σπουδαιότητα».

Αυτή είναι η περίληψη του πρώτου μυθιστορήματος της Χίλαρι Κλίντον, ενός πολιτικού θρίλερ με τίτλο «State of terror» που θα κυκλοφορήσει στις 12 Οκτωβρίου. Και ενώ η ιστορία φαίνεται να αντλεί έμπνευση από την ταραγμένη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ και από την εμπειρία της Κλίντον ως υπουργού Εξωτερικών της πρώτης κυβέρνησης Ομπάμα, η πρώην Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ έχει στο μυθιστορηματικό ντεμπούτο και έναν αυτόφωτο συνεργάτη: την Καναδή συγγραφέα Λουίζ Πένι, γνωστή για τα αστυνομικά μυθιστορήματά της με πρωταγωνιστή τον αρχιεπιθεωρητή Αρμάν Γκαμάς. Φυσικά, η εμπειρία της Κλίντον έχει τη σημασία της: όπως τονίζουν οι εκδότες του «State of terror» (δηλαδή, οι St. Martin’s και Simon & Schuster στην Αμερική και ο οίκος Pan Macmillan στη Μεγάλη Βρετανία), το βιβλίο περιλαμβάνει λεπτομέρειες «που μόνον ένας κάτοχος εσωτερικής πληροφόρησης θα μπορούσε να γνωρίζει».

Οι δύο γυναίκες δηλώνουν φίλες εδώ και καιρό. Oταν η Λουίζ Πένι έχασε τον άνδρα της τον Σεπτέμβριο του 2016, δέχτηκε ένα συλλυπητήριο γράμμα από την τότε υποψήφια πρόεδρο, κίνηση που εκτιμήθηκε βαθιά. Oταν η Χίλαρι Κλίντον έχασε εκείνες τις εκλογές, μεταξύ άλλων βρήκε παρηγοριά στα μυθιστορήματα της Καναδής. Για την Κλίντον, η συγγραφή ενός βιβλίου με την Πένι ήταν κατά δήλωσή της ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Σύμφωνα με την Πένι, «όταν έπεσε η πρόταση να γράψουμε μαζί ένα πολιτικό θρίλερ, δέχτηκα όσο γρηγορότερα μπορούσα. Πριν ξεκινήσουμε, συζητήσαμε για τη θητεία της ως υπουργού Εξωτερικών. Ποιος ήταν ο μεγαλύτερός της φόβος; “Eνα κράτος τρόμου” ήταν η απάντηση».

Η Κλίντον έχει γράψει μέχρι στιγμής και τρία πολιτικά απομνημονεύματα. Ανάμεσά τους, το «Hard Choices» του 2014 (μια εκδοτική συμφωνία που της απέφερε 14 εκατ. δολάρια) και το «What Happened», με θέμα την ήττα της από τον Ντόναλντ Τραμπ (το οποίο πούλησε 300.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα κυκλοφορίας του). Το είδος του πολιτικού θρίλερ δεν είναι άγνωστο στην οικογένειά της: ο Μπιλ Κλίντον έχει γράψει μαζί με τον συγγραφέα Τζέιμς Πάτερσον το «Ο πρόεδρος αγνοείται» (εκδ. Ωκεανίδα), ενώ οι δυο άνδρες ετοιμάζουν και το «The President’s daughter», που θα κυκλοφορήσει το καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή