Κάν’ το όπως η Βαρκελώνη

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η είδηση ανέβηκε πολύ γρήγορα στο site της ισπανικής εφημερίδας El Pais και παραμένει σε περίοπτη θέση, στην ενότητα που αφορά τον πολιτισμό: το δημοτικό συμβούλιο της Βαρκελώνης ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 600.000 ευρώ με σκοπό να αγοράσει σύγχρονη τέχνη.

Με τη διευκρίνιση ότι αυτά τα χρήματα –μέρος του τρίτου πακέτου βοήθειας που διαθέτει το συμβούλιο για να καταπολεμήσει τις επιπτώσεις της επιδημίας– δεν θα δοθούν σε ιδρύματα, η πόλη καλεί μεμονωμένους καλλιτέχνες, η δουλειά των οποίων δεν παρουσιάζεται έως τώρα σε μουσεία, ομάδες και γκαλερί που έχουν έδρα τη Βαρκελώνη, να στείλουν τις προτάσεις τους έως τις 22 Μαρτίου. Ο διαδικασίες είναι διαφανείς, και όπως δήλωσαν οι αρμόδιοι, τα έργα που θα προκριθούν πρόκειται να υλοποιηθούν το δεύτερο τρίμηνο του 2021. 

Για τη διαμόρφωση αυτών των διαδικασιών και την ορθή διεξαγωγή τους είναι υπεύθυνο το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Βαρκελώνης (MACBA). Μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, που εποπτεύεται από το MACBA, πρόκειται να κρίνει τις προτάσεις και τα έργα που θα αγοραστούν θα ενσωματωθούν στο Art Fund του δημοτικού συμβουλίου. 

Αυτό σημαίνει πως θα διασφαλιστεί η ένταξή τους σε διάφορες συλλογές σύγχρονης τέχνης που διαθέτει η πόλη ή και στη συλλογή του MACBA, ενώ είναι εγγυημένη η παρουσίαση και προβολή τους.

Ο εκπρόσωπος του δημοτικού συμβουλίου τόνισε ότι η ιδέα δεν είναι, με αυτά τα χρήματα, να αγοράσουν ένα ή δύο έργα διακεκριμένων καλλιτεχνών με υψηλό κόστος. Σημασία έχει να διανεμηθεί το ποσό σε όσο το δυνατόν περισσότερους, έτσι ώστε να ωφεληθεί ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός δημιουργών. Θεμελιώδες κριτήριο, τόνισε, είναι η ποιότητα των έργων που θα παραχθούν και η πολυμορφία των τρόπων έκφρασης. 

Μία ακόμη σημαντική παράμετρος, τα έργα να αφηγούνται αντιπροσωπευτικές ιστορίες της πόλης. «Η τέχνη, όταν βρίσκεται σε δημόσια συλλογή, εγγυάται την πρόσβαση στους πολίτες, τώρα και στο μέλλον. Και αυτό μας ικανοποιεί ιδιαιτέρως», τόνισε ο Φεράν Μπαρενμπλίτ, διευθυντής του MACBA.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή