Ο Μπάνκσι και το NHS

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είχε συγκεντρώσει τα πρώτα βλέμματα πέρυσι τον Μάιο, όταν ο «γνωστός άγνωστος» Μπάνσκι το είχε δωρίσει στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον στην Αγγλία. Το περιεχόμενό του, ωστόσο, τού έδωσε χαρακτήρα σχεδόν οικουμενικό: το έργο «Game Changer» απεικόνιζε ένα παιδί που είχε πετάξει στο καλάθι των αχρήστων τις μινιατούρες του Μπάτμαν και του Σπάιντερμαν, και είχε ανακηρύξει σε ήρωα των παιχνιδιών του την κούκλα μιας νοσηλεύτριας. 

Ο καλλιτέχνης είχε συνοδεύσει το δώρο του με ένα σημείωμα, που έγραφε «ευχαριστούμε για όλα όσα κάνετε, ελπίζω αυτό να φωτίσει λιγάκι τον χώρο παρόλο που είναι ασπρόμαυρο», ενώ αργότερα οι υπεύθυνοι του νοσοκομείου δήλωσαν ότι το έργο, κρεμασμένο καθώς ήταν κοντά στο τμήμα επειγόντων, είχε ενισχύσει με το παραπάνω το ηθικό του προσωπικού αλλά και των ασθενών. 

Προχθές, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s ανακοίνωσε εκ μέρους του Μπάνκσι ότι στις 23 Μαρτίου το «Game Changer» θα βγει σε πλειστηριασμό. Τα έσοδα της δημοπρασίας θα διατεθούν στο NHS, το εθνικό σύστημα υγείας της Μεγάλης Βρετανίας. Τη θέση που έχει το αυθεντικό έργο στο νοσοκομείο του Σαουθάμπτον θα πάρει ένα αντίγραφό του. Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κατηγορήθηκε χθες για καθυστέρηση των οικονομικών υποσχέσεών του προς τους εργαζομένους στην υγεία της χώρας. 

Εάν πάντως κρίνουμε από παλιότερες δημοπρασίες έργων του Μπάνκσι (όπως αυτή του «Devolved Parliament», το οποίο πουλήθηκε το 2019 για 10 εκατ. λίρες Αγγλίας), ο πλειστηριασμός του «Game Changer» θα προσφέρει στο NHS μια διόλου αμελητέα βοήθεια. Για την ακρίβεια, η εκτιμώμενη τιμή του κυμαίνεται μεταξύ 2,5 και 3,5 εκατ. λιρών.

Η επιμελήτρια τέχνης του οίκου Christie’s Κάθριν Αρνολντ και ο ίδιος ο Μπάνκσι έδειχναν να έχουν αντιληφθεί καλύτερα το πρόβλημα. Οπως δήλωσε η Αρνολντ, «το “Game Changer” ήταν μια αχτίδα φωτός για το προσωπικό και τους ασθενείς του νοσοκομείου του Σαουθάμπτον και ήταν επιθυμία του καλλιτέχνη να δημοπρατηθεί με στόχο τη στήριξη του NHS. Το έργο αποτίνει φόρο τιμής στη δύναμη και στην ανθεκτικότητα όσων έχουν επιδείξει πραγματικές ηγετικές ικανότητες στη διάρκεια της πανδημίας, δηλαδή στο προσωπικό του εθνικού μας συστήματος υγείας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή