Ταινίες: Ποιότητα, δράση και διαφορετικότητα

Ταινίες: Ποιότητα, δράση και διαφορετικότητα

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οπως φαίνεται, οι ελπίδες για σύντομη επιστροφή στην «κανονικότητα» ξεθωριάζουν, μαζί με τη δική μας φιλοδοξία να γυρίσουμε μέσα στο επόμενο διάστημα στις αγαπημένες μας κινηματογραφικές αίθουσες. Μέχρι το καλοκαίρι, λοιπόν, και το ραντεβού που δίνεται από τώρα στα θερινά σινεμά, μπορείτε να καθίσετε αναπαυτικά στον καναπέ σας και να απολαύσετε τις (ομολογουμένως) πολλές και καλές επιλογές που έχουν να προσφέρουν οι κάθε είδους διαδικτυακές πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες και στη χώρα μας.

«Μα φυσικά και νοιάζομαι»
Netflix

Ταινίες: Ποιότητα, δράση και διαφορετικότητα-1
Η Ρόζαμουντ Πάικ βραβεύθηκε με Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία της.

Η Ρόζαμουντ Πάικ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα πρώτου γυναικείου ρόλου στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ πρωταγωνιστώντας στην πραγματικότητα σε ένα αρκετά ευδιάκριτο… θρίλερ. Η Αγγλίδα ηθοποιός υποδύεται τη Μάρλα Γκρέισον, μια πανούργα δικαστική «συμπαραστάτρια», η οποία έχει στήσει ολόκληρη επιχείρηση εξαπάτησης εύπορων ηλικιωμένων προκειμένου να τους «ξαλαφρώνει» από τα περιουσιακά τους στοιχεία. Κάποια στιγμή στον δρόμο της θα βρεθεί ένα πολλά υποσχόμενο «λαβράκι», το οποίο ωστόσο θα αποδειχθεί απροσδόκητα σκληρή λεία. Σε έναν κόσμο τον οποίο η ίδια η ηρωίδα χωρίζει κυνικά σε «πρόβατα» και «καρχαρίες», τα όρια της ηθικής θολώνουν και τα τέρατα κατασπαράζονται μεταξύ τους. Το μαύρο χιούμορ υπάρχει μεν, ωστόσο εδικά το δεύτερο μέρος της ταινίας μοιάζει περισσότερο βγαλμένο από το εκδικητικό σύμπαν του Ταραντίνο παρά οποιουδήποτε κωμωδιογράφου.

«Η φρουρός»
Netflix

Ταινίες: Ποιότητα, δράση και διαφορετικότητα-2
Η ένστολη Ολγα Κιριλένκο.

Εκδίκησης συνέχεια με άλλο ένα φιλμ που εμφανίστηκε πρόσφατα στο Netflix. Και μόνο το όνομα της Ολγα Κιριλένκο ήταν αρκετό ώστε η ταινία να φτάσει αυτόματα στο Νο 1 της πλατφόρμας, ωστόσο εδώ η πανέμορφη Ουκρανή ηθοποιός είναι πολύ πιο δυναμική και… θανατηφόρα από όσο την έχουμε συνηθίσει. Υποδύεται μια άριστα εκπαιδευμένη Γαλλίδα στρατιωτικό, η οποία επιστρέφει στην πατρίδα με έντονο μετατραυματικό στρες, δεν μπορεί όμως να ησυχάσει· λίγο αργότερα, η μικρή αδελφή της θα δεχτεί άγρια επίθεση και εκείνη θα ξαναπιάσει τα όπλα, αυτή τη φορά για να κυνηγήσει τους ενόχους. 

«Σύνορα»
Cinobo

Ο Ιρανός κινηματογραφιστής Αλί Αμπασί διασκευάζει ένα ευφάνταστο βιβλίο του Σουηδού Τζον Αβίντε Λίντκβιστ («Ασε το κακό να μπει»), δημιουργώντας ένα παράξενο όσο και επίκαιρο παραμύθι γύρω από τη διαφορετικότητα. Κάπου στα σύνορα της χώρας, μια τελωνειακή υπάλληλος με παραμορφωμένο παρουσιαστικό έχει μια μοναδική ικανότητα: μπορεί και οσμίζεται τα ανθρώπινα συναισθήματα, γεγονός που την κάνει ασυναγώνιστη στο να εντοπίζει τις διάφορες παρατυπίες των διερχομένων. Οταν μια μέρα θα εμφανιστεί εκεί ένας μυστηριώδης άνδρας δίχως μυρωδιά, εκείνη θα προσπαθήσει να μάθει τι κρύβει. Ο Αμπασί χρησιμοποιεί την αλληγορία σαν εργαλείο ώστε να μιλήσει για πολύ πραγματικά ζητήματα που βρίσκουν την εφαρμογή τους στον σύγχρονο κόσμο. Εδώ δεν μιλάμε απλώς για τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, αλλά για τον νέο κόσμο που ανοίγεται αν αποφασίσουμε να κοιτάξουμε πέρα από τις συμβάσεις και τις προκαταλήψεις μας. 

«Η γυναίκα των δακρύων»
Cinobo

Ο βραβευμένος με την Αργυρή Αρκτο του Βερολίνου, Χάιρο Μπουσταμάντε («Δονήσεις»), επιστρέφει με ένα ακόμα πολιτικοκοινωνικό θρίλερ που μπολιάζεται και με το στοιχείο του μεταφυσικού. Ενας ηλικιωμένος πρώην στρατιωτικός που κατηγορήθηκε για εγκλήματα πολέμου κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής δικτατορίας στη Γουατεμάλα τη δεκαετία του 1980, βρίσκεται στα τελευταία του, όταν τα φαντάσματα των θυμάτων του θα γυρίσουν για να τον στοιχειώσουν. Ο Μπουσταμάντε κάνει αναδρομή στις αγριότητες που υπέστησαν (και) οι ιθαγενείς πληθυσμοί στη χώρα του, μέσα από ένα ατμοσφαιρικό φιλμ που δεν περιορίζεται μόνο στην ιστορική καταγραφή, αλλά αναζητεί επίσης αίτια και θέτει ηθικά διλήμματα στον θεατή. 

«Small axe»
Amazon Prime

Στα χαρτιά πρόκειται για μίνι σειρά, ωστόσο, με διάρκεια που προσεγγίζει τις δύο ώρες, καθεμία από αυτές τις τηλεταινίες του Στιβ Μακουίν μπορεί να θεωρηθεί άνετα αυτοτελές έργο. Ο βραβευμένος με Οσκαρ σκηνοθέτης ανατρέχει εδώ στις δεκαετίες 1960-1980 προκειμένου να αφηγηθεί την ιστορία της κοινότητας των Δυτικών Ινδιών του Λονδίνου. Στο πρώτο –και καλύτερο– επεισόδιο παρακολουθούμε την ίδρυση του θρυλικού εστιατορίου Mangrove, σε μια γειτονιά του Νότινγκ Χιλ με έντονη παρουσία μεταναστών από την Καραϊβική. Οι πολύχρωμες συναθροίσεις τους σύντομα θα τραβήξουν την προσοχή της μητροπολιτικής αστυνομίας, η οποία θα επέμβει βίαια, με αποτέλεσμα την αντίδραση και της άλλης πλευράς. 

«Happy end»
Ertflix

Ταινίες: Ποιότητα, δράση και διαφορετικότητα-3
Οι εύποροι ήρωες του Μίκαελ Χάνεκε έχουν τα δικά τους προβλήματα, σε ένα φιλμ σαρκαστικού χιούμορ.

Στην πλατφόρμα του Ertflix εμφανίστηκε πρόσφατα η τελευταία ταινία του σπουδαίου Μίκαελ Χάνεκε. Πρωταγωνιστές της είναι μια εύπορη γαλλική οικογένεια επιχειρηματιών, η οποία κατοικοεδρεύει στο Καλαί, με τα μέλη της να αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα. Τα τελευταία πάντως δεν είναι τίποτα μπροστά σε εκείνα των προσφύγων, οι οποίοι μένουν εγκλωβισμένοι στην παραλιακή πόλη προσπαθώντας απλώς να επιβιώσουν. Ο Χάνεκε εστιάζει επίτηδες στις παραμικρές λεπτομέρειες της καθημερινής ζωής μιας παρακμάζουσας μπουρζουαζίας, ώστε να κορυφώσει τον σαρκασμό του σε ένα φινάλε αριστουργηματικού κινηματογραφικού συμβολισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή