500 λέξεις με την Μάχη Τζαβέλλα

500 λέξεις με την Μάχη Τζαβέλλα

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μάχη Τζαβέλλα γεννήθηκε στο Μαντείο Δωδώνης και ζει στην Αθήνα. Εχει εκδώσει τα βιβλία «Κόκκινος Αύγουστος» (2015, εκδ. Γραφομηχανή), «Φτερά παγωνιού» (2017, εκδ. Γκοβόστη). Εχει συμμετάσχει σε δύο συλλογικές εκδόσεις διηγημάτων, ενώ διηγήματά της δημοσιεύονται σε ηλεκτρονικά λογοτεχνικά μέσα. Το «Ηρεμα φεύγω», το τρίτο βιβλίο της, κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη τον Νοέμβριο του 2020.

Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό πλάι στο κρεβάτι σας;
«Το μίσος για τη λογοτεχνία» του Μαρξ, τον «Λοιμό» του Φραγκιά για να το ξαναδιαβάσω, το «Μπερξονισμός» του Ντελέζ. Σταθερά βρίσκονται συλλογές διηγημάτων Κάρβερ και Τσέχωφ, μια και συχνά αισθάνομαι την ανάγκη να ανατρέξω σε αυτά.

Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;
Δεν θα ήθελα να είμαι κάποιος/α συγκεκριμένα. Με αγγίζει πολύ η περίπτωση της Εμμα, μαντάμ Μποβαρύ, και μπορώ να πω ότι συναισθάνομαι αρκετά τον Μερσώ στον «Ξένο» του Καμύ.  

Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;
Οπωσδήποτε τον Στέφαν Τσβάιχ, τον Τσέχωφ, τον Κάρβερ και, αν μου επιτρέπετε να μιλήσω για έναν σπέσιαλ γκεστ, αυτός θα ήταν ο Ρεμπώ. Τιμή μεγάλη θα αποτελούσε και η παρουσία του Γεωργίου Βιζυηνού.

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;
Στο βιβλίο του καθηγητή Ιμβριώτη «Η φιλοσοφία του Μπερξόν», όπου επιγραμματικά θα έλεγα επισημαίνεται η απλότητα του φαινομενικά πολύπλοκου κόσμου, ξεχώρισα μια έκφραση με έντονη ποιητική, εκτός από φιλοσοφική χροιά, την οποία παραθέτω ατόφια: «Το πνεύμα είναι το κυριότερο μνήμη και η ύλη συνείδηση ανέκφραστη που δεν κρατά καμιά προσωπική ανάμνηση».

Ποιο κλασικό βιβλίο διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;
Ντρέπομαι λιγάκι που το λέω… είναι το «Μαγικό βουνό» του Τόμας Μαν.

Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;
Ο «Ξένος» του Καμύ.

«Ηρεμα φεύγει» εντέλει ο κεντρικός ήρωας του μυθιστορήματός σας;
Νομίζω ηρεμότερος, παίρνει μια βαθιά ανάσα, μια ανακούφιση μετά το ξέσπασμά του. Τώρα, αν αυτό αρκεί, αν θα αντεπεξέλθει με ηρεμία στα πολλά και απαιτητικά ζητήματα, φοβάμαι ότι δεν θα αποφύγω το κλισέ ότι το ενδιαφέρον έγκειται στο πώς αυτό το προσλαμβάνει – αντιλαμβάνεται ο αναγνώστης.

Τι είναι αυτό που κατά βάθος μετατοπίζει βίαια τον ψυχισμό του ήρωά σας; 
Το αιφνίδιο, η απώλεια, κίνδυνοι υπαρκτοί για όλους, ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Ποιος ο ρόλος της γυναίκας στην πορεία που ακολουθεί ο ήρωας του βιβλίου; 
Μιας συγκεκριμένης γυναίκας ο ρόλος είναι βαρυσήμαντος και καθοριστικός στη διαμόρφωση του ψυχισμού του, της γυναίκας που τον γέννησε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή