Απαντήσεις για την Ακρόπολη

Απαντήσεις για την Ακρόπολη

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Απαντήσεις στις επικρίσεις που δέχονται μήνες τώρα για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη δίνουν με επιχειρήματα ειδικοί επιστήμονες-μέλη της Επιτροπής Συντήρησης Μνημείων Ακρόπολης (ΕΣΜΑ). Σε ανακοίνωσή τους απαντούν για τις διαδρομές που διαστρώθηκαν τον περασμένο Οκτώβριο αλλά και για την προτεινόμενη αποκατάσταση της ρωμαϊκής ανόδου, η οποία σχεδιάζεται.

Στην ουσία η ΕΣΜΑ απαντάει στο κείμενο με τίτλο «Ακρόπολη SOS» που διακινείται για τη συλλογή υπογραφών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο δικό της κείμενο η επιτροπή, που ιδρύθηκε το 1975 και απαρτίζεται από διεθνώς αναγνωρισμένους ειδικούς σε προγράμματα διαχείρισης, συντήρησης και αναστήλωσης μνημείων, σημειώνει ότι, πέραν των γενικών ιδεών του κειμένου που διακινείται για τις επεμβάσεις στην Ακρόπολη, με τις οποίες μπορεί κανείς να συμφωνεί ή όχι, «δυστυχώς παραπληροφορεί».

Υποστηρίζει ότι η νέα διάστρωση που αντικατέστησε εκείνη του 1978 «συμφωνεί ως προς τα όρια για πρώτη φορά με την αρχαιολογική μαρτυρία και είναι ευκολότατα αναστρέψιμη (μεμβράνη μεταξύ βράχου και σκυροδέματος – το οποίο δεν έχει οπλισμό παρά μόνον σε λίγες ειδικές θέσεις)». Επίσης, ότι δεν υπήρξε αιφνιδιασμός με τα έργα, αλλά ότι «η συζήτηση και η έγκριση των σχεδίων της επέμβασης έγινε από τον Απρίλιο έως τον Ιούλιο 2020». Οσο για την επέμβαση μπροστά στα Προπύλαια, ισχυρίζεται ότι «θα διορθώσει χοντρά αρχαιολογικά λάθη της τωρινής μορφής (1957) και θα αποκαταστήσει την αυθεντική αρχαία μορφή (40 μ.Χ.) βάσει μιας εξαντλητικής αρχαιολογικής – αρχιτεκτονικής τεκμηρίωσης. Η επίχωση που θα απαιτηθεί δεν θα φθάνει τα τρία μέτρα, αλλά κατά μέσον όρο τα 36 εκ. με βάθη έως 1,5 μ. σε μικρό μέρος (3%) της έκτασής της. Τα αρχαιότερα ίχνη δεν θα καλυφθούν, αλλά θα παραμείνουν ορατά και επισκέψιμα, όπως και κάποια άλλα που τώρα καλύπτονται από τη διαμόρφωση του 1957».

Τα μέλη της ΕΣΜΑ, για την πρόκριση της ρωμαϊκής φάσης στην κλίμακα ανόδου στα Προπύλαια αλλά της κλασικής στην οδό επί του πλατώματος του βράχου, σημειώνουν ότι «το 431 π.Χ., εξαιτίας του Πελοποννησιακού Πολέμου, τα Προπύλαια έμειναν ημιτελή και δυστυχώς ποτέ μετά δεν έγινε η παραμικρή προσπάθεια συνέχισης των εργασιών. Μπροστά τους είχε κατασκευασθεί η τεράστια ράμπα με πλατύσκαλο 21,6 x 4 μ., αλλά όχι η μετά το πλατύσκαλο και έως το κεντρικό κτίριο προβλεπόμενη λίθινη κλίμακα (21,6 x 18 μ., με τρία ασύμμετρα ενδιάμεσα πλατύσκαλα). Το 40 μ.Χ. η εκκρεμότητα επιτέλους έληξε. Η κλίμακα κατασκευάσθηκε, αν και χωρίς ακριβή τήρηση του απραγματοποίητου σχεδίου της κλασικής κλίμακας. Μετά από αιώνες λειτουργίας και ακόμη περισσότερους καταστροφών, μεγάλα τμήματά της διατηρήθηκαν έως τις μέρες μας. Αυτά τεκμηριώνουν ακριβώς τη μορφή της. Η τωρινή μορφή της ανόδου είναι προϊόν αυθαίρετων, παντελώς ατεκμηρίωτων, χονδροειδών παραποιήσεων (1900, 1934, 1957), κάλυψε τα υφιστάμενα ίχνη και κατάλοιπα της αρχαίας και ρωμαϊκής διαμόρφωσης, ενώ ουδεμία σχέση έχει με οποιαδήποτε ιστορική φάση της δυτικής πρόσβασης της Ακρόπολης».

Σημειώνουν ότι η προτεινόμενη κυκλοφορία δεν θα επιφέρει συνωστισμό των επισκεπτών, αντίθετα τονίζουν ότι ο συνωστισμός θα μειωθεί στο ένα τρίτο του τωρινού. Ωστόσο θεωρούν ότι πρέπει να εφαρμοσθεί πρόγραμμα ισοκατανομής των επισκεπτών σε όλες τις ώρες λειτουργίας του αρχαιολογικού χώρου, με τήρηση μέγιστου ανά ώρα και ημέρα αριθμού. Υπογραμμίζουν ακόμη ότι για τα έργα που έγιναν και όσα προγραμματίζονται θα διοργανωθεί τον προσεχή Οκτώβριο διεθνές επιστημονικό συνέδριο, στη σειρά και στην παράδοση των προγενέστερων διεθνών επιστημονικών συναντήσεων της ΕΣΜΑ. Βέβαια, όλες αυτές οι επιστημονικές αντεγκλήσεις ενδεχομένως να είχαν αποφευχθεί αν το συνέδριο για τις παρεμβάσεις στην Ακρόπολη είχε προηγηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή