Βραβείο Pritzker στις κοινωνικές κατοικίες

Βραβείο Pritzker στις κοινωνικές κατοικίες

44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μην κατεδαφίζεις ποτέ, μην αντικαθιστάς ποτέ» είναι το μότο των Γάλλων αρχιτεκτόνων Αν Λασατό και Ζαν-Φιλίπ Βασάλ, που από χθες είναι οι νικητές του κορυφαίου αρχιτεκτονικού βραβείου Pritzker. Οι δύο αρχιτέκτονες είναι γνωστοί για τις οικονομικές κατοικίες που έχουν δημιουργήσει στη Γαλλία εφαρμόζοντας μια προσέγγιση σύμφωνα με την οποία όλα είναι σημαντικά και τίποτα δεν αξίζει να πεταχτεί. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να κατασκευάσεις κάτι από την αρχή εάν αυτό που προϋπάρχει είναι αξιόλογο. 

Οι δυο τους έγιναν ευρύτερα γνωστοί από τη μετατροπή ενός μεγάλου συγκροτήματος κοινωνικών κατοικιών στη Γαλλία σε μοντέρνες, βιοκλιματικές κατοικίες, με επεμβάσεις στην πρόσοψη του κτιρίου και τη δημιουργία εσωτερικών αιθρίων και μπαλκονιών. Στο σκεπτικό της η επιτροπή σημειώνει ότι η πρακτική των αρχιτεκτόνων ανταποκρίνεται στις οικολογικές και κοινωνικές ανάγκες της εποχής και δημιουργούν «αρχιτεκτονική τόσο δυνατή στη φόρμα όσο και στις πεποιθήσεις της, τόσο διάφανη στην αισθητική όσο και στην ηθική της».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή