Στα φτερά του αετού και του… έρωτα

Στα φτερά του αετού και του… έρωτα

3' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις κινηματογραφικές επιλογές που φθάνουν έως το κατώφλι μας –κυριολεκτικά πια, αφού η επίσκεψη στο σινεμά παραμένει απαγορευμένος καρπός– να έρχονται από όλα τα μέρη του κόσμου, αυτή την εβδομάδα βάζουμε και τις προτάσεις μας σε παρόμοιο πνεύμα. Επιλέγουμε πέντε ταινίες από πέντε διαφορετικές χώρες (Ισπανία, Τουρκία, Μογγολία, Σουηδία και Βρετανία), οι οποίες εμφανίστηκαν μόλις ή πολύ πρόσφατα στις διάφορες διαδικτυακές πλατφόρμες. 

«Στη ζάλη του έρωτα / Swoon»
viva.gr

Η εταιρεία διανομής Weirdwave συνεχίζει τη σειρά ταινιών που κυκλοφορεί μέσω της πλατφόρμας του viva.gr με μια ιδιαίτερη ιστορία αγάπης που μας έρχεται από τη Στοκχόλμη του 1940. Στη σουηδική πρωτεύουσα, δύο γειτονικά λούνα παρκ βρίσκονται σε πολεμικό κλίμα, καθώς το ένα προσφέρει μπουρζουά διασκέδαση, ενώ το άλλο προτιμά τις λαϊκές ατραξιόν και τη φθηνή μπίρα. Κάπου εκεί, όπως φαντάζεται κανείς, χτυπά ο έρωτας, ο οποίος ενώνει τον Τζον και τη Νίνι, τους δυο νεαρούς κληρονόμους των αντιμαχόμενων οικογενειών – επιχειρήσεων. Η γνωστή ιστορία Ρωμαίου – Ιουλιέτας εμπλουτίζεται εδώ αισθητικά με ένα φίλτρο «μαγικού ρεαλισμού» που κάνει τα πάντα λίγο πιο ενδιαφέροντα.

Στα φτερά του αετού και του… έρωτα-1
Με την αισθητική του κερδίζει τους περισσότερους πόντους το ρομαντικό φιλμ από τη Σουηδία, το οποίο περιγράφει τον έρωτα δύο νέων ανθρώπων που προσπαθούν να ξεφύγουν από τις οικογενειακές τους διαμάχες.

«Χάρτινες ζωές / Paper lives»
Netflix

Μετά την εξαιρετική σειρά «Ethos», το Neflix μας ταξιδεύει ξανά στην Κωνσταντινούπολη και μάλιστα σε μια από τις πιο «αθέατες» πλευρές της. Ο Μεχμέτ, ένας νεαρός άνδρας με σοβαρό πρόβλημα υγείας και ανάγκη μεταμόσχευσης νεφρού, «τρέχει» μια ιδιότυπη επιχείρηση, προσλαμβάνοντας εφήβους, κυρίως ορφανά παιδιά, για να μαζεύουν ανακυκλώσιμα υλικά από τους δρόμους της πόλης. Μια μέρα θα βρεθεί στον δρόμο του ο Αλί, ένα κακοποιημένο οκτάχρονο αγόρι που το έχει σκάσει από το σπίτι. Εχοντας μεγαλώσει και ο ίδιος στον δρόμο, ο Μεχμέτ «υιοθετεί» τον πιτσιρίκο, τον φροντίζει και γενικώς κάνει ό,τι μπορεί για να τον βοηθήσει. Το παιδί, ωστόσο, κρύβει το δικό του μυστήριο. Η τουρκική παραγωγή μάς βάζει κατευθείαν στις φτωχογειτονιές της Πόλης, εκεί όπου η ανθρώπινη ζωή μετριέται συχνά με τα κιλά του χαρτιού που μπορεί να συγκεντρώσει κανείς περιπλανώμενος. Από την άλλη, υπάρχει η ιστορία αγάπης πατέρα και γιου, οι οποίοι, αν και δεν συνδέονται με δεσμούς αίματος, ενώνονται κάτω από μια κοινή μοίρα και τη θέση τους στον κόσμο.

«Η σύναξη / Coven»
Netflix

Ο τίτλος της ταινίας παραπέμπει όντως σε σύναξη μαγισσών, ωστόσο εδώ δεν πρέπει να περιμένει κανείς μαγικά ραβδιά, ξόρκια και… δράκους, αλλά τους πολύ μεγαλύτερους (και αληθινούς) τρόμους της Ιεράς Εξέτασης. Σε κάποιο απομακρυσμένο χωριό της Γαλικίας, μια ομάδα ιεροεξεταστών καταφθάνει με σκοπό να «ελέγξει» τον ντόπιο πληθυσμό. Σύντομα, έξι νεαρές κοπέλες θα συλληφθούν και θα ανακριθούν βάναυσα προκειμένου να ομολογήσουν τις διαβολικές πρακτικές τους. Τα κορίτσια, που το μόνο τους αμάρτημα είναι οι… βόλτες στο δάσος, αποφασίζουν να παραπλανήσουν τους βασανιστές, υποσχόμενες να τους δείξουν τα μυστικά του περίφημου «Σαββάτου των Μαγισσών», προκειμένου να κερδίσουν χρόνο μέχρι να επιστρέψουν οι (ναυτικοί) άνδρες της κοινότητας. Η ταινία, που μας έρχεται συγκεκριμένα από τη Χώρα των Βάσκων, χρησιμοποιεί απλά υλικά και ποντάρει κυρίως στην ατμόσφαιρα, ενώ η τελική σκηνή της «τελετής» είναι πραγματικά καλοστημένη και εντυπωσιακή.

«Η κυνηγός με τον αετό /The eagle huntress»
Cinobo

Το ντοκιμαντέρ της λίστας μάς ταξιδεύει στις μογγολικές στέπες, εκεί όπου η νεαρή Αϊσολπάν ζει νομαδικά με την οικογένειά της, ακολουθώντας παραδόσεις που πηγαίνουν ολόκληρες χιλιετίες πίσω στον χρόνο. Η πιο εντυπωσιακή από αυτές είναι αναμφίβολα το κυνήγι με τους χρυσαετούς, τους οποίους οι ίδιοι εκπαιδεύουν και αναθρέφουν σαν παιδιά τους. Αν και το κυνήγι είναι εδώ και αιώνες ανδρική υπόθεση, ο πατέρας του κοριτσιού είναι πεπεισμένος πως η κόρη του είναι ικανή να γίνει εξίσου επιδέξια κυνηγός με κάθε αγόρι, αρκεί να έχει αρκετή θέληση και την κατάλληλη καθοδήγηση. Η κάμερα του Οτο Μπελ ακολουθεί τους δυο τους σε όλη τη διαδικασία της μύησης στην αρχαία παράδοση. Με εντυπωσιακά επίγεια αλλά και εναέρια πλάνα, παρακολουθούμε αρχικά το ριψοκίνδυνο πιάσιμο του νεαρού αετόπουλου από την ίδια την κοπέλα και στη συνέ-
χεια την εκπαίδευσή του.

«Η σύζυγος / The wife»
Ertflix

Η Τζόαν είναι σύζυγος του επιτυχημένου συγγραφέα Τζο Κάσλμαν. Οταν εκείνος μαθαίνει πως θα του απονεμηθεί το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνίας, το ηλικιωμένο ζευγάρι ταξιδεύει στη Στοκχόλμη για την περίσταση. Οι προσωπικές θυσίες, ωστόσο, και τα κρυμμένα μυστικά 40 ετών απειλούν να βγουν στη φόρα, προκαλώντας ένα ανεπανάληπτο σκάνδαλο. Εχοντας για προμετωπίδα τη σπουδαία ερμηνεία της Γκλεν Κλόουζ, το φιλμ προσεγγίζει με ενδιαφέροντα τρόπο τις ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών καθώς και τους συμβιβασμούς – υποχωρήσεις του έγγαμου βίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή