ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ

Αιχμάλωτοι ενός άπιαστου ονείρου

Αιχμάλωτοι ενός άπιαστου ονείρου

Με το σύνθημα «Ανοίξτε τα κλειστά σινεμά στο σπίτι σας», που στόχο έχει αφενός τη διατήρηση της επικοινωνίας με τους σινεφίλ και αφετέρου την ανάδειξη του σοβαρού πλήγματος που έχει υποστεί ο εγχώριος κινηματογραφικός κλάδος λόγω πανδημίας, η εταιρεία διανομής Feelgood κυκλοφορεί από σήμερα διαδικτυακά (μέσω viva.gr) τα «Μικρά όμορφα άλογα», του Μιχάλη Κωνσταντάτου. Η καινούργια ταινία του Ελληνα κινηματογραφιστή δίνει ραντεβού στις ψηφιακές αίθουσες των κινηματογράφων Ελλη και Δαναός, εκεί δηλαδή όπου θα παιζόταν κανονικά, εάν το επέτρεπαν οι συνθήκες.

Επειτα από μια αποφασιστική αλλαγή στη ζωή τους, η Αλίκη (Γιώτα Αργυροπούλου) και ο Πέτρος (Δημήτρης Λάλος) μετακομίζουν σε ένα εξοχικό σπίτι κοντά στη θάλασσα, μαζί με τον μικρό τους γιο, Παναγιώτη. Οι προσωρινές δουλειές που βρίσκουν είναι μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, ώστε σύντομα να επιστρέψουν στην Αθήνα, ωστόσο η Αλίκη αρχίζει να υποψιάζεται πως αυτό όχι μόνο δεν λειτουργεί αλλά ίσως και να μην υπάρχει καν.

Η ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου είναι ο ορισμός του εσωτερικού, βραδυφλεγούς δράματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αργή ή βαρετή, απλώς αυτό που κυριαρχεί εδώ είναι μια ένταση εσωτερική, ένα διαρκές προμήνυμα της έκρηξης που επίκειται. Καθώς η πλοκή της ξεδιπλώνεται σταδιακά, μαθαίνουμε το πραγματικό υπόβαθρο των ηρώων, με τις καταστάσεις να θυμίζουν ανά στιγμές τα «Παράσιτα» του Μπονγκ Τζουν-χο. Ο μηχανισμός ωστόσο της ελληνικής ταινίας είναι πολύ πιο απογυμνωμένος και ξεκάθαρος, τα πάντα εκτελούνται με ακρίβεια, από τις μεταβάσεις της αφήγησης μέχρι τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. Οι τελευταίοι μοιάζουν αιχμάλωτοι ενός ονείρου, το οποίο θέλουν απεγνωσμένα να φτάσουν, όμως αυτό κατοικεί σε έναν κόσμο πολύ διαφορετικό από τον δικό τους.

Ο ίδιος ο Μιχάλης Κωνσταντάτος σημειώνει σχετικά με τα ερωτήματα που θέτει η ταινία του: «Τι άνθρωποι γινόμαστε όταν καλούμαστε να αλλάξουμε; Οι βίαιες αλλαγές στη ζωή των ανθρώπων, ο τρόπος που συμβαίνουν και o αντίκτυπός τους είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μου. Διάφορες συνθήκες ωθούν πολλές φορές τους ανθρώπους σε μια νέα άγνωστη κατάσταση, συνήθως απρόθυμα αλλά και αναπόφευκτα, καλούνται να αφήσουν το σπίτι, τη χώρα τους, να μείνουν χωρίς δουλειά, χωρίς οικονομική ευχέρεια, χωρίς κάποιον που αγαπούν. Διαθέτουμε άραγε τις απαραίτητες δεξιότητες για να αντιμετωπίσουμε μιαν εντελώς άγνωστη πραγματικότητα; Και πώς τελικά τη διαχειριζόμαστε;».