Ματιές στον κόσμο

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου

Ενα από τα μεγάλα έργα πολιτιστικής υποδομής στην Ευρώπη ολοκληρώνεται. Από το 2012, το αρχιτεκτονικό γραφείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ είχε αναλάβει την ανακαίνιση και τον μετασχηματισμό του μουσείου που είχε σχεδιάσει ο Μις βαν ντερ Ρόε (1886-1969) στο Βερολίνο, το μοναδικό που είχε κάνει στην Ευρώπη, μετά την εγκατάστασή του στις ΗΠΑ.

Το παραλληλόγραμμο κτίριο, από γυαλί και ατσάλι, είχε εγκαινιαστεί το 1968 στο Kulturforum του Βερολίνου και, ως στέγη ενός μουσείου για την τέχνη του εικοστού αιώνα, αποτέλεσε εξαρχής μνημείο του μεταπολεμικού μοντερνισμού. Εκτοτε, το Βερολίνο έχει μεταμορφωθεί, οι ανάγκες έχουν μεταβληθεί, το κτίριο είχε γεράσει αλλά παρέμενε «αξεπέραστο». Αν δεν υπήρχε η πανδημία, η Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου, που θα στεγαστεί στο παλιό κτίριο του Βαν ντερ Ρόε, θα ήταν ήδη έτοιμη και επισκέψιμη, αλλά όλα πήγαν πίσω. Ωστόσο, το έργο ολοκληρώθηκε από το έμπειρο γραφείο του Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, που με βάση το Λονδίνο και το Βερολίνο έχει εξειδίκευση στα μουσεία. Στο Βερολίνο, δικό του έργο είναι και η επέκταση του Neues Museum. Η Νέα Εθνική Πινακοθήκη του Βερολίνου θα παρουσιαστεί στο κοινό και στους επισήμους τον Απρίλιο, αλλά θα πρέπει να περιμένουμε να ωριμάσουν οι συνθήκες, με τη βελτίωση του υγειονομικού κλίματος, ώστε να γίνουν τα εγκαίνια και να παραδοθεί το έργο στους επισκέπτες, στο τέλος του καλοκαιριού, οπότε όλοι ελπίζουμε να έχουν διευκολυνθεί οι μετακινήσεις.

Το νέο κτίριο έχει πολλά να μας πει, πρώτα απ’ όλα για το ίδιο το Βερολίνο, και τη δυνατότητά του να αφομοιώνει και να εκσυγχρονίζει. Είναι πολύ ενδιαφέρον πώς ένα τόσο ενδιαφέρον έργο του ψυχροπολεμικού δυτικού Βερολίνου ενσωματώνεται τώρα στη νέα μητροπολιτική γλώσσα του διεθνοποιημένου Βερολίνου. Και επιπλέον, το νέο αυτό έργο έχει πολλά να μας διδάξει για την αρχιτεκτονική κληρονομιά. Πώς, δηλαδή, ένα κτίριο με τη βαριά υπογραφή του γεννημένου στη Γερμανία Λούντβιχ Μις βαν ντερ Ρόε, σύμβολο του μεταπολεμικού κόσμου, εκσυγχρονίζεται παραδιδόμενο σε έναν άλλον μεγάλο αρχιτέκτονα της εποχής μας, τον Βρετανό Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, ο οποίος, ως χειρουργός αλλά και ως αυτόνομος δημιουργός, παρεμβαίνει, εκσυγχρονίζει, διασώζει και παρατείνει τη ζωή για πολλές ακόμη δεκαετίες ενός κτιρίου-ορόσημου για το μεταπολεμικό Βερολίνο.

Οι εναρκτήριες εκθέσεις της Πινακοθήκης θα εγκαινιαστούν στις 22 Αυγούστου και θα είναι η «Τέχνη της Κοινωνίας», μια επιλογή έργων από τις μόνιμες συλλογές, και «Αλεξάντερ Κάλντερ: Μίνιμαλ/Μάξιμαλ», ένας καλλιτέχνης που ο ίδιος ο Μις βαν ντερ Ρόε εκτιμούσε ιδιαιτέρως. 

ΤΕΛ ΑΒΙΒ
Αλεξάντερ Κάλντερ

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. CALDER FOUNDATION

Με το Ισραήλ να είναι «ανοικτό» και να λειτουργεί ως χώρα, το Μουσείο Τέχνης του Τελ Αβίβ έχει εγκαινιάσει μια ενδιαφέρουσα έκθεση έργων του Αλεξάντερ Κάλντερ, του Αμερικανού μοντερνιστή γλύπτη, γνωστού και για τα κινητικά γλυπτά του. Η έκθεση στο Τελ Αβίβ έχει την ιδιαιτερότητα ότι προβάλλει μια λιγότερο γνωστή πτυχή της δημιουργικότητάς του, που ήταν τα έργα με τεχνική γκουάς με τα έντονα, συμπαγή χρώματα. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 15 Αυγούστου.

ΑΛΜΠΟΥΜ
Η κιθάρα του Μίλος

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. DECCA CLASSICS

Από τους κορυφαίους κλασικούς κιθαρίστες, ο 37χρονος Μίλος Καράνταγλιτς, γεννημένος στο Μαυροβούνιο, έχει έτοιμο ένα νέο άλμπουμ, που θα κυκλοφορήσει από την Decca Classics στις 30 Απριλίου. Περιλαμβάνει δύο κοντσέρτα που γράφτηκαν ειδικά για τον Μίλος, και σε συνεργασία μαζί τους, από δύο κορυφαίους σύγχρονους συνθέτες, τον Βρετανό Τζόμπι Τάλμποτ και τον Καναδό Χάουαρντ Σορ («Ο άρχοντας των δαχτυλιδιών»), διάσημο για τα δημοφιλή σάουντρακ. 

ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ
Ο βασιλιάς Αρθούρος

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. THE ROYAL MAIL

Τα Βρετανικά Βασιλικά Ταχυδρομεία έθεσαν σε κυκλοφορία μια νέα αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων με θέμα τον βασιλιά Αρθούρο. Αποτελούμενη από δέκα αξίες, η νέα σειρά είναι δημιουργία του εικαστικού Jaime Jones και χαρακτηρίζεται από ένα γνήσιο βρετανικό ύφος στην καλύτερη παράδοση της εικονογραφίας. Τα νέα γραμματόσημα σώζουν την τιμή των Βρετανικών Ταχυδρομείων, που δυστυχώς έχουν εκπέσει με τις σειρές που εκδίδουν τα τελευταία χρόνια. 

ΣΑΟΥΘΑΜΠΤΟΝ
Η τοπική Πινακοθήκη

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. NATIONAL GALLERY

Με έργα Μονέ και Γκένσμπρο, δάνεια από την Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου, η Πινακοθήκη του Σαουθάμπτον θα εγκαινιάσει στις 28 Μαΐου μια νέα έκθεση. Τη σχέση των δύο ιδρυμάτων αναλύει άρθρο του «Γκάρντιαν». Η Πινακοθήκη του Σαουθάμπτον ιδρύθηκε το 1911 με ιδιωτική δωρεά και όρο να αποτελεί η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου σταθερό σύμβουλο. O ιστορικός τέχνης Κένεθ Κλαρκ, διευθυντής της Εθνικής Πινακοθήκης λίγο πριν από τον πόλεμο, συνέβαλε σημαντικά. 

ΟΝΤΕΝΣΕ
Μουσείο Αντερσεν

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. KENGO KUMA & ASSOCIATE

Αυτό το καλοκαίρι θα εγκαινιαστεί το νέο μουσείο αφιερωμένο στον Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Βρίσκεται στην Οντένσε της Δανίας, όπου ο μεγάλος συγγραφέας γεννήθηκε το 1805. Το μουσείο, που περιλαμβάνει και το σπίτι του Αντερσεν, είναι σαν να έχει βγει από τις σελίδες των παραμυθιών του, σχεδιασμένο από το γραφείο του Ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα. Η ιδέα, λέει ο ίδιος, είναι ο τρόπος που ένας μικρός κόσμος ξαφνικά διαστέλλεται σε ένα σύμπαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή