Τα βινύλια σπάνε ρεκόρ με «σύμμαχο» την πανδημία

Τα βινύλια σπάνε ρεκόρ με «σύμμαχο» την πανδημία

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πριν από μερικούς μήνες, το ιστορικό πια άλμπουμ «(What’s the Story) Morning Glory» των Oasis συμπλήρωσε 26 χρόνια από την πρώτη κυκλοφορία του. Παρ’ όλα αυτά, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 αλλά και τα πρώτα του 2021, πρόκειται για τον δίσκο που πουλάει τα περισσότερα αντίτυπα στη Βρετανία αυτό το διάστημα. Πρέπει, βέβαια, να συμπληρώσουμε «τα περισσότερα σε φυσική μορφή», μιας και εδώ δεν μιλάμε για τις ψηφιακές πωλήσεις, που πλέον αποτελούν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά της μουσικής, αλλά για το παλιό, καλό βινύλιο.

Οχι βέβαια… αντίκα. Οι επανακυκλοφορίες των δίσκων όπως αυτές των Oasis, της Εϊμι Γουάινχαουζ και των Nirvana, που βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις των βρετανικών δισκοπωλείων, είναι κατασκευασμένες από καλής ποιότητας βινύλιο των 180 γραμμαρίων και χαρίζουν κορυφαίο ήχο, κατά κανόνα καλύτερο από εκείνον των cd που κυριαρχούν εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες στην αγορά. Και αυτό το τελευταίο, πάντως, δεν ισχύει πια· τα στοιχεία του 2020, τόσο από την Αμερική όσο και από τη Βρετανία, δείχνουν πως τα βινύλια ξεπέρασαν σε συνολικές πωλήσεις τα cd για πρώτη φορά ύστερα από το μακρινό 1987.

Στην κορυφή τότε των ευπώλητων βρίσκονταν οι Bon Jovi με το «Slipery When Wet», ο Πολ Σάιμον με το «Graceland» και οι Beastie Boys με το «Licensed to III», όλα τους φρέσκα άλμπουμ εκείνης της χρονιάς, σε αντίθεση με όσα είδαμε να συμβαίνουν σήμερα. Δεν πρέπει, άλλωστε, να ξεχνάμε πως αρκετά από τα τωρινά μουσικά κορυφαία πρότζεκτ του Διαδικτύου κυκλοφορούν μόνο περιορισμένα ή και καθόλου σε φυσική μορφή. 

Η πανδημία έπαιξε –και συνεχίζει να παίζει– φυσικά τον ρόλο της. Με τις συναυλίες σε παύση και τα μπαρ-κλαμπ κλειστά, οι μουσικόφιλοι φαίνεται πως βρήκαν ευκαιρία να διοχετεύσουν στα χρήματά τους στο «χτίσιμο» των προσωπικών τους συλλογών. Κάπως έτσι οι πωλήσεις των βινυλίων στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν τον τελευταίο χρόνο κατά 10%, ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού το ποσοστό αυτό έφθασε σχεδόν το 30%. Αύξηση επίσης, ακόμη μεγαλύτερους μεγέθους, παρατηρείται και στις πωλήσεις κασετών, σημάδι ότι η τάση κρύβει πίσω της επιπλέον έντονα στοιχεία μιας μοδάτης ρετρό αναβίωσης. Τα cd από την άλλη ακολούθησαν μάλλον αντίστροφη πορεία, αν και τους τελευταίους μήνες ακόμη και αυτά παρουσιάζουν, μικρή έστω, άνοδο στη ζήτησή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή