Mε το βλέμμα στραμμένο στον υλικό πολιτισμό

Mε το βλέμμα στραμμένο στον υλικό πολιτισμό

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφιερωμένο με συνέπεια στην ανάδειξη της σύγχρονης ελληνικής παραγωγής και δημιουργίας, με σκοπό όχι μόνο να μας συνδέσει με την καλλιτεχνική παράδοση της χώρας αλλά επίσης να παραγάγει νέα γνώση και πολιτισμό, το Μουσείο Ηλία Λαλαούνη (ΜΗΚ) εργάζεται ήδη από το 2017 για την ιστορική έκθεση με τίτλο «Μορφή και λειτουργία: Η ακολουθία του σχεδιασμού 200+200». Και μπορεί οι έκτακτες συνθήκες να αλλάζουν τα σχέδια των εγκαινίων –είχαν προγραμματιστεί για την αρχή του έτους–, αλλά η συνεργασία του ΜΗΚ με καταξιωμένους ακαδημαϊκούς, σημαντικούς συλλέκτες, ιστορικά μουσεία και φορείς συνεχίζεται. Σκοπός είναι να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα: να φωτιστεί πλήρως και δημιουργικά η καλλιτεχνική παραγωγή των διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών από το 1621 έως το 2021.

Mε το βλέμμα στραμμένο στον υλικό πολιτισμό-1
Ρολόι τσέπης Johan Frederich Golling, 1797 (συλλογή Σπύρου και Σοφίας Παπαγεωργίου) και ασημένια πόρπη με προσθήκες από χαλκό και μπρούντζο (συλλογή Λίλας και Ηλία Λαλαούνη). 

Ο προσδιορισμός «200+200» του τίτλου προσδιορίζει τη χρονική περίοδο που καλύπτει γνωστικά η έκθεση, με σημείο εκκίνησης το πέρασμα από την Αναγέννηση έως την Ελληνική Επανάσταση, καταλήγοντας στη σύγχρονη δημιουργία. Πεδίο μελέτης αποτελούν δείγματα διακοσμητικών και εφαρμοσμένων τεχνών που χρησιμοποιήθηκαν στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά πιθανώς παράχθηκαν σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις. Εξετάζονται ως προς την κατασκευή, τη χρήση, τον συμβολισμό, τη σημασία τους στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Ετσι, η έκθεση εξιστορεί την Επανάσταση με τον δικό της τρόπο. Στρέφεται στον υλικό πολιτισμό και τον μελετά υπό το πρίσμα των σχέσεων που δημιουργήθηκαν τόσο με την Οθωμανική Αυτοκρατορία όσο και με τη Δύση, επιρροές και συναναστροφές που εντέλει διαμόρφωσαν τον χαρακτήρα του. Οι αλληλεπιδράσεις ήταν ποικίλες και ουσιαστικές.

Η έκθεση διαρθρώνεται γύρω από έξι ενότητες – κατηγορίες αντικειμένων: τη χαρτογραφία, την οπλουργία, την ένδυση, την κεραμική, τα πολύτιμα αντικείμενα μικροτεχνίας και τα ρολόγια. Τα εκθέματα εξετάζονται ως προς το είδος, την κατασκευή, τη χρήση αλλά και την ιστορική σημασία τους. Χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα έως τις αρχές του 20ού αιώνα και επιλέχθηκαν ως ένα μικρό δείγμα αριστουργημάτων που μπορεί κανείς να θαυμάσει σε ιδιωτικές ή δημόσιες συλλογές. Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του ΜΗΛ, το ολοκληρωμένο εγχείρημα θα παρουσιαστεί στις αρχές του 2022. Η διοργάνωση θα πλαισιώνεται από εκπαιδευτικά προγράμματα που θα ανανεώσουν τη χειροποίητη παραδοσιακή δημιουργία και τη σύγχρονη σχεδίαση. Επίσης θα προσφέρουν μια νέα οπτική στη σύγχρονη μουσειοπαιδαγωγική, φωτίζοντας πτυχές από σημαντικές συλλογές που παραμένουν άγνωστες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή