Ο πολιτισμός «πάει» Ταμείο

3' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κονδύλια ύψους 455 εκατομμυρίων ευρώ διεκδικεί το υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, προτείνοντας μεταρρυθμίσεις ευρείας κλίμακας, έργα υποδομής και αποκατάστασης και ψηφιακού μετασχηματισμού. 

Ενα από τα πιο εμβληματικά αφορά την αποκατάσταση των 42 ιστορικών κτιρίων του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοΐου και την ανάπτυξη περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, ένα έργο που κοστολογείται στα 45 εκατομμύρια ευρώ. Σε συνδυασμό με την υλοποίηση των υποδομών που προβλέπει η μελέτη βιωσιμότητας του κτήματος, στην οποία θα συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας, το ανακαινισμένο Τατόι θα περιλαμβάνει μουσείο, ξενώνα πολυτελείας, εστιατόριο, οινοποιείο και χώρους εκπαίδευσης και έρευνας, και αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης επισκεπτών απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό. 

Πρόσφατα ανακοινώθηκε η συγκρότηση της κυβερνητικής επιτροπής που αποτελείται από την ηγεσία των συναρμόδιων υπουργείων (Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αγροτικής Ανάπτυξης, Υποδομών), η οποία θα εργαστεί παράλληλα με την εταιρεία ειδικού σκοπού που θα συσταθεί για την υλοποίηση της μελέτης βιωσιμότητας.

Ο πολιτισμός «πάει» Ταμείο-1
Η μετατροπή του κτιρίου του ΟΛΠ (πάνω) σε Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων και η αποκατάσταση των ιστορικών κτιρίων του Τατοΐου (κάτω) είναι ανάμεσα στα έργα που προτείνονται από το υπουργείο Πολιτισμού για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάπτυξης. 

Ο πολιτισμός «πάει» Ταμείο-2

Μουσείο Εναλίων

Στις μεγάλες επενδύσεις συγκαταλέγεται και η δημιουργία του Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων στο βιομηχανικό κτίριο του Silo στο λιμάνι του Πειραιά, που κατασκευάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1930. Η δημιουργία του μουσείου που είχε εξαγγελθεί το 2010 («Κ», 28/10/2016) και μάλιστα πραγματοποιήθηκε και διεθνής αρχιτεκτονικός διαγωνισμός για τον σχεδιασμό του, πέρασε από αρκετά κύματα και αρκετές φορές βρέθηκε στον «αέρα», ιδίως κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το master plan του ΟΛΠ. Τελικά, τον Ιούλιο του 2019 η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων έκανε δεκτή την πρόταση για μετατροπή του Silo σε μουσείο. Το ΥΠΠΟΑ διεκδικεί 50 εκατομμύρια ευρώ για το έργο, το οποίο είχε κοστολογηθεί στα 70 εκατομμύρια ευρώ. 

Η αναβάθμιση των υποδομών και του εξοπλισμού των πωλητηρίων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων είναι επίσης ανάμεσα στις προτάσεις του υπουργείου (33 εκατ. ευρώ) και έτσι τα πωλητήρια θα εκσυγχρονιστούν και το πρώην ΤΑΠΑ θα αποκτήσει (επιτέλους) ένα ηλεκτρονικό κατάστημα που είναι απαραίτητο στην εποχή μας.

Προτείνονται επίσης έργα προστασίας μνημείων που κινδυνεύουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής (Δελφοί, Κνωσός, Δίον, Φίλιπποι, Μυστράς κ.ά.) και εργασίες αποκατάστασης του Παρθενώνα, των τειχών και μνημείων της Ακρόπολης. Σχεδιάζονται επίσης επτά πολιτιστικές διαδρομές με θεματική και γεωγραφική αφήγηση, που θα συνδέουν τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα και θα καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας. Σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους θα αναβαθμιστούν οι ψηφιακές υποδομές τους και θα συνδεθούν με υπηρεσίες ηλεκτρονικού εμπορίου, πληροφοριών και πιστοποίησης για παρόχους τοπικών αγαθών. Το μεγαλύτερο πακέτο πόρων, ύψους 168 εκατομμυρίων ευρώ, διεκδικεί η επένδυση «Πολιτισμός ως μοχλός ανάπτυξης». Τα προγράμματα που περιλαμβάνει αυτό το έργο αφορούν δράσεις για την ανάπτυξη τοπικών οικονομιών, τη δημιουργία υποδομών για την υποστήριξη εκδηλώσεων σύγχρονου πολιτισμού σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους (π.χ. υποδομές live streaming), την ενθάρρυνση ανάπτυξης ψηφιακών επιχειρηματικών μοντέλων στον πολιτισμό και την ανάδειξη της χειροτεχνίας. Στο ίδιο έργο εντάσσονται η στήριξη του κινηματογράφου και η προώθηση και προβολή του ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Τουρισμός και εκπαίδευση

Η επένδυση στον λεγόμενο «ασημένιο τουρισμό» μπαίνει επίσης στο τραπέζι των επενδύσεων με τον σχεδιασμό προγραμμάτων και την ανάπτυξη υποδομών για ηλικιωμένους τουρίστες και άτομα με αναπηρία. Παράλληλα, προωθείται η δυνατότητα να λειτουργούν οι τέχνες ως μέθοδος θεραπείας και να συνταγογραφείται π.χ. η επίσκεψη σε ένα μουσείο για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ψυχικής υγείας.

Το υπουργείο έχει προτείνει και έργα που αφορούν την καλλιτεχνική εκπαίδευση και την κατάρτιση των καλλιτεχνών. Ετσι, σκοπεύει να προχωρήσει σε αναβάθμιση των υποδομών και των προγραμμάτων σπουδών των κρατικών σχολών καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και να στηρίξει και τις ιδιωτικές σχολές. Για τους νέους και πιο έμπειρους επαγγελματίες θα δημιουργηθούν προγράμματα κατάρτισης και απόκτησης νέων δεξιοτήτων σε συνεργασία με πολιτιστικά, εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα.

Τέλος, το ΥΠΠΟ διεκδικεί πόρους ύψους 30 εκατομμυρίων ευρώ για την εισαγωγή μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά των καλλιτεχνών και την παροχή κινήτρων για την ανάσχεση της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία εμπόδισε ορισμένους από το να επωφεληθούν από τα οικονομικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή