Αναζητώντας την απόδραση στην TV

Αναζητώντας την απόδραση στην TV

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην τηλεόραση υπάρχουν αμέτρητες εκπομπές μαγειρικής. Η βεντάλια εκτείνεται από τα ριάλιτι όπου η ίντριγκα και το κουτσομπολιό αποτελούν το κύριο πιάτο και τους διαγωνισμούς για την ανάδειξη νέων ταλέντων, μέχρι τις κλασικές εκπομπές γυρισμένες σε στούντιο με διαφορετικούς κάθε φορά καλεσμένους, τις εκπομπές που είναι αφιερωμένες σε εθνικές κουζίνες και συχνά συνδυάζουν και ταξιδιωτική περιήγηση, κι εκείνες με διεθνείς αστέρες που πρωτοπορούν με πρώτες ύλες και τεχνικές.

Ειδικά με τις πλατφόρμες όπως το Netflix δεν ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις. Οχι ότι όλες είναι καλές, υπάρχουν όμως κάποιες που ξεχωρίζουν για την ιδέα και την εκτέλεση, και το επίπεδο της παραγωγής είναι πραγματικά πολύ υψηλό.

Στην ελληνική τηλεόραση τα τελευταία χρόνια δεν μπορώ εύκολα να εντοπίσω δουλειές ιδιαίτερα πρωτότυπες σε σχέση με τη γαστρονομία, την πρώτη ύλη, τα τοπικά προϊόντα. Οι περισσότερες εξαντλούνται σε ένα στούντιο όπου γνωστοί σεφ κάθονται μπροστά σε έναν πάγκο και μας δείχνουν πώς να φτιάχνουμε μοσχάρι κοκκινιστό, ταραμοσαλάτα, γαλακτομπούρεκο με συνταγές που έχουν ελαφρώς πειράξει, προσθέτοντας ή αφαιρώντας υλικά, ώστε να μπορούν να εμφανίζονται ως οι εμπνευστές των πιάτων που σερβίρουν. Η αλήθεια όμως είναι ότι η έμπνευση αναζητείται…

Σε αυτές που συνδυάζουν τη γαστρονομία με το ταξίδι συχνά η προσπάθεια να προβληθεί ο χορηγός της εκπομπής γλιστράει στην αστειότητα – παρουσιαστής που αν δεν κάνω λάθος βρισκόταν σε αγρόκτημα στη Χιλή, έβγαλε από τις αποσκευές του αλλαντικό ελληνικής εταιρείας για να ετοιμάσει το κολατσιό του. 

Τον τελευταίο χρόνο της πανδημίας επιστρέψαμε στην τηλεόραση καθώς πολλές ώρες τις περνούσαμε και συνεχίζουμε να τις περνάμε στο σπίτι. Αυτό μεταφράστηκε σε νούμερα τηλεθέασης, έδωσε όμως και μια καλύτερη εικόνα σε εμάς τους τηλεθεατές για το τηλεοπτικό προϊόν σε σχέση με τη γαστρονομία γενικότερα, όπου συμπερασματικά απουσιάζει η φαντασία και η πρωτοτυπία. Ειδικά σε καιρούς lockdown και έχοντας στερηθεί τις αποδράσεις, μια καλή εκπομπή που θα πάντρευε το φαγητό με τη Φύση και τo ταξίδι, θα είχε εξωστρέφεια, αισιοδοξία, ποικιλία εικόνων, σίγουρα θα βρισκόταν ψηλά στις προτιμήσεις των τηλεθεατών. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή