Ελλάς και γαλλοφωνία, συμμαχία στη μικρή οθόνη

Ελλάς και γαλλοφωνία, συμμαχία στη μικρή οθόνη

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Γαλλόφωνο Φεστιβάλ, που αποτελεί σταθερό κινηματογραφικό θεσμό της πόλης εδώ και δύο δεκαετίες, έλειψε, όπως και τόσα άλλα, τη χρονιά που μας πέρασε. Φέτος και με τις κινηματογραφικές αίθουσες ακόμη κλειστές, οι διοργανωτές του αποφάσισαν να μην αφήσουν να χαθεί άλλη μία έκδοση και έτσι το 21ο Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου φθάνει ώς εμάς από σήμερα και μέχρι τις 14/4 διαδικτυακά, μέσα από μια πλατφόρμα παρόμοια με εκείνη του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Η προσαρμογή, βέβαια, δεν είναι μόνο τεχνολογική. Οπως αναφέρει το Γαλλικό Ινστιτούτο, αυτή είναι μια εποχή «για να ανανεώσει κανείς τις συμμαχίες, τις φιλίες και τους δεσμούς του με το κοινό, τις συνεργασίες του με τους διανομείς, τους φορείς, τις γαλλόφωνες πρεσβείες και μέσα από όλα αυτά «να παρουσιάσει ένα πρόγραμμα-ελπίδα για αντάμωση και επικοινωνία.

Φεστιβάλ, φυσικά, σημαίνει πάνω από όλα ταινίες και τέτοιες υπάρχουν μπόλικες στη φετινή έκδοση, προερχόμενες από όλα τα γαλλόφωνα μέρη του πλανήτη. Τρεις από αυτές συγκροτούν το διαγωνιστικό τμήμα, όλες τους επιλεγμένες ήδη από διανομείς για προβολή και στις κινηματογραφικές αίθουσες όταν οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν. Στην πρώτη, το ιστορικό δράμα «Ντε Γκωλ», ο διάσημος ηθοποιός Λαμπέρ Ουιλσόν («Matrix») υποδύεται τον σπουδαίο Γάλλο στρατηγό, καθώς εκείνος επιμένει να συνεχίσει τον αγώνα κατά των Γερμανών το 1940.

Επόμενο φιλμ, το «Καλοκαίρι του ’85», διά χειρός του αγαπημένου του ελληνικού κοινού Φρανσουά Οζόν, ο οποίος αφηγείται την ιστορία φιλίας δύο έφηβων αγοριών, η οποία ανθεί ένα καλοκαίρι κάπου στις ακτές της Νορμανδίας. Τέλος, στο «Ενας γιος» του Μεχντί Μπαρσάουι βλέπουμε μια οικογενειακή ιστορία από την Τυνησία. Κατά τη διάρκεια μιας εκδρομής στον Νότο της χώρας, ο δεκάχρονος γιος του Φαρές και της Μεριέμ θα τραυματιστεί σοβαρά έπειτα από τρομοκρατική επίθεση και το ζευγάρι θα ξεκινήσει αγώνα δρόμου για να τον σώσει. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Σάμι Μπουατζίλα βραβεύτηκε ως καλύτερος ηθοποιός στο τμήμα «Ορίζοντες» του περασμένου Φεστιβάλ Βενετίας.

Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο, το πρόγραμμα του φεστιβάλ εμπλουτίζεται και με ένα πανόραμα από 18 μικρά «διαμαντάκια» της γαλλόφωνης κινηματογραφίας, έξι από τα οποία αποτελούν συμμετοχές των αντίστοιχων πρεσβειών (Μαρόκου, Λουξεμβούργου, Βελγίου, Καναδά, Ελβετίας) στην Αθήνα. Παράλληλα, το γαλλικό Champs-Elysees Film Festival παίρνει λευκή κάρτα, παρουσιάζοντας τέσσερις ταινίες με στόχευση στο ανεξάρτητο γαλλικό σινεμά.

Τέλος, σε μιαν επετειακή για την Ελλάδα χρονιά, το φεστιβάλ σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη ξεκινά το αφιέρωμα «Ελλάδα – Γαλλία: κινηματογραφικές συναντήσεις», καλώντας οκτώ Ελληνες και Ελληνίδες σκηνοθέτες να επιλέξουν γαλλικές ταινίες-σταθμούς στην ιστορία του σινεμά. Ανάμεσά τους υπάρχουν πράγματι κλασικά αριστουργήματα που δεν πρέπει να χάσει κανείς, όπως «Η αποβάθρα» («La Jetee») του Κρις Μαρκέρ, «Η περιφρόνηση» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ και οι πιο πρόσφατοι «Εραστές της γέφυρας» του Λεός Καράξ. Η πλατφόρμα παρακολούθησης βρίσκεται στο cinema.ifg.gr. Τα ηλεκτρονικά εισιτήρια κοστίζουν 4 ευρώ για το διαγωνιστικό τμήμα και 3 ευρώ για όλες τις υπόλοιπες ταινίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή