Βιβλιοπωλεία: Συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς… ουρές

Βιβλιοπωλεία: Συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς… ουρές

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι βιβλιοπώλες από την κίνηση των δύο πρώτων ημερών της επανέναρξης του λιανεμπορίου, συγκρίνοντας όχι με τα Χριστούγεννα –που τα βιβλιοπωλεία ήταν τα μοναδικά ανοιχτά καταστήματα– αλλά με τον Μάιο του 2019, όταν άνοιξε η αγορά μετά το πρώτο lockdown. Οι πελάτες που μπήκαν στα καταστήματά τους φαίνεται να ήταν συγκρατημένοι στις αγορές τους ενόψει Πάσχα, και με τις ηλεκτρονικές παραγγελίες να κινούνται σε έναν παράλληλο άξονα με τη φυσική παρουσία στο κατάστημα. 

Ο Μάρτιος και ο Απρίλιος είναι παραδοσιακά δύο μήνες που τα βιβλιοπωλεία καταγράφουν περιορισμένη κίνηση, μας λέει η Αρετή Γεωργιλή από το Free Thinking Zone, κάτι που επιβεβαιώθηκε την περασμένη Δευτέρα. «Ο κόσμος βρήκε τη δυνατότητα να πάει σε μαγαζιά που μέχρι τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να το κάνει. Υπάρχει και ο φόβος των κρουσμάτων και αρκετοί κινήθηκαν στη γειτονιά τους, ενώ τώρα φαίνονται και οι επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία. Πελάτες μας που αγόραζαν έως και 10 βιβλία, προχθές πήραν 1 ή 2», σημειώνει η ίδια. Η κίνηση του βιβλιοπωλείου ήταν «ήρεμη έως υποτονική», λέει, σε αντίθεση με τις παραγγελίες μέσω Διαδικτύου, που διατηρούν τη δυναμική των Χριστουγέννων. Εκτιμά, όμως, ότι η κίνηση θα ανέβει το τελευταίο 15νθήμερο του μήνα. 

Παρόμοια εικόνα μάς περιγράφει και η Μαρία Παπαγεωργίου του «Επί Λέξει». Ουρές δεν σχηματίστηκαν αυτή τη φορά και η ροή του κόσμου ήταν σταθερή με προγραμματισμένα ραντεβού. «Αρκετοί προτιμούν να στέλνουμε βιβλία στο σπίτι, είναι κάτι που μάλλον θα μείνει. Ορισμένοι είναι και μεγαλύτερης ηλικίας και φοβούνται να βγουν. Υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ παραγγελιών και φυσικής παρουσίας. Αρκετοί πάντως που ήρθαν στο βιβλιοπωλείο ήταν ευτυχείς και μόνο που μας είδαν ανοιχτούς και μπήκαν να το χαρούν», μας λέει.

Βιβλιοπωλεία: Συγκρατημένη αισιοδοξία χωρίς… ουρές-1

Εκτός κέντρου, στα βιβλιοπωλεία Ευριπίδης σχηματίστηκαν μικρές ουρές όμως αυτό συνέβη, όπως μας εξηγεί ο Θεόδωρος Βασιλόπουλος, επειδή ορισμένοι καθυστερούσαν στο ραντεβού τους ή έμεναν μέσα στο κατάστημα αρκετή ώρα. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε την είσοδο σε περισσότερα από 20 άτομα, παρά το μέγεθος του καταστήματος, οπότε κάποιοι έπρεπε να περιμένουν απ’ έξω. Είχαμε μια “κανονική” ημέρα, αλλά όχι εξαιρετική», σημειώνει.

«Ενα καλό ξεκίνημα» είχε και το βιβλιοπωλείο «Ανεμος» στη Λάρισα, μας λέει ο Παναγιώτης Ιωαννίδης, ενώ ίδια εικόνα μάς μεταφέρει και ο Κυριάκος Προβατίδης από το «Μάτι» στην Κατερίνη. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή