Κινηματογράφος: Οι χυμοί της άνοιξης ποτίζουν το σελιλόιντ

Κινηματογράφος: Οι χυμοί της άνοιξης ποτίζουν το σελιλόιντ

3' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τον καιρό πλέον να φτιάχνει για τα καλά και τις υπαίθριες βόλτες να υπόκεινται σε λιγότερους περιορισμούς, αυτή την εβδομάδα αντλούμε έμπνευση από το σινεμά που υμνεί, μεταξύ άλλων, την άνοιξη. Ταινίες που εκτυλίσσονται μέσα στο ξύπνημα της φύσης, σε όμορφα τοπία και κήπους, συμβολίζοντας την αναγέννηση, άλλες που περιέχουν «λουλουδένια» στιγμιότυπα, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσε να λείπει και αναφορά στο αμερικανικό φοιτητικό τελετουργικό του Spring Break. Κοινό χαρακτηριστικό όλων, τα έντονα χρώματα και η λαχτάρα για ζωή που γεμίζει την οθόνη, αποτελώντας ελπιδοφόρο μήνυμα έναντι της πραγματικότητας που βιώνουμε όλοι τον τελευταίο χρόνο.

«The Secret Garden»
2020

Κινηματογράφος: Οι χυμοί της άνοιξης ποτίζουν το σελιλόιντ-1
Δέντρα, λουλούδια και παιδική αθωότητα στον «Μυστικό κήπο».

Υπάρχουν δύο εκδοχές της συγκεκριμένης ταινίας, μία του 1993 διά χειρός της Ανιέσκα Χόλαντ και μία του 2020. Εμείς θα ασχοληθούμε με την πιο πρόσφατη, στην οποία ξεχωρίζει με τη ζωντάνια και τα σκέρτσα της η μικρή Ντίξι Ετζεριτζ. Κάπου στα τέλη της αποικιοκρατίας στην Ινδία, η δεκάχρονη Μέρι χάνει τους ευκατάστατους γονείς της και αναγκάζεται να επιστρέψει στην Αγγλία για να ζήσει στην έπαυλη του καταθλιπτικού θείου της (Κόλιν Φερθ). Ανάμεσα σε μια αυστηρή οικονόμο και μια στοργική υπηρέτρια, η μικρή θα αρχίσει τις εξερευνήσεις, οι οποίες θα την οδηγήσουν σε έναν μυστικό κήπο· εκεί θα κάνει καινούργιες φιλίες και θα ανακαλύψει καλά κρυμμένα οικογενειακά μυστικά. Η παιδική φαντασία και η αθωότητα αποδεικνύονται για άλλη μια φορά πανίσχυρες δυνάμεις, ικανές να πλάσουν κόσμους και να παρηγορήσουν όπου χρειάζεται.

«Big Fish»
2003

Μία από τις ωραιότερες ταινίες που έχει γεννήσει η φαντασία του Τιμ Μπάρτον μας ταξιδεύει στη μνήμη αλλά και στους οικογενειακούς δεσμούς, μέσω της δύναμης των ιστοριών. Ο δημοσιογράφος Γουίλ Μπλουμ επιστρέφει μαζί με τη Γαλλίδα γυναίκα του στην πατρική του εστία στην Αλαμπάμα, όταν μαθαίνει πως ο αποξενωμένος πατέρας του, Εντ, είναι βαριά άρρωστος με καρκίνο. Προβληματισμένος, ο Γουίλ προσπαθεί έστω και την ύστατη στιγμή να ξεκαθαρίσει ποιες από τις ατελείωτες ιστορίες που πάντα έλεγε ο πατέρας του είναι αλήθεια και ποιες επινοημένες. Ο Μπάρτον παίζει με την ανθρώπινη φαντασία, η οποία συχνά δημιουργεί κόσμους πολύ πιο ελκυστικούς και ενδιαφέροντες από τον πραγματικό. Ο Γιούαν Μακγκρέγκορ υποδύεται τον νέο Εντ στο ταξίδι της ζωής του, το οποίο θα τον φέρει, μεταξύ άλλων, και στο πιο όμορφο κίτρινο λιβάδι που έχουμε δει σε φιλμ.

«Spring Breakers»
2012

Οπως είπαμε, για τους Αμερικανούς φοιτητές των κολεγίων άνοιξη σημαίνει Spring Break. Οι διακοπές τους κατά κανόνα συνδυάζονται με ατελείωτη κατανάλωση αλκοόλ, χορό και σεξ, αποτελώντας προφανώς πηγή έμπνευσης και για πολλές ταινίες. Μακράν η πιο ενδιαφέρουσα από αυτές είναι η ποπ εξτραβαγκάντσα του Χάρμονι Κόριν, ένα φιλμ που θα μπορούσε άνετα να μπει στην κατηγορία με τα «σκουπίδια», αν δεν είχε τόσο έξυπνο και εύστοχο δεύτερο επίπεδο. Τέσσερα νεαρά κορίτσια, δίχως να το πολυσκεφτούν, ληστεύουν ένα σούπερ μάρκετ προκειμένου να χρηματοδοτήσουν την εξόρμησή τους. Από τη φυλακή θα τις γλιτώσει ένας ανεκδιήγητος έμπορος όπλων (Τζέιμς Φράνκο), ο οποίος φυσικά θα τις μπλέξει ακόμα περισσότερο. Πέραν όλων των υπολοίπων, το φιλμ αποτελεί εύστοχο σχόλιο για μια γενιά που παρανομεί «επειδή βαριέται», σε μια κοινωνία που αποθεώνει τον ανούσιο υλισμό.

«Memoirs of a Geisha»
2005

Κινηματογράφος: Οι χυμοί της άνοιξης ποτίζουν το σελιλόιντ-2
Ανθισμένες κερασιές και ένας άλλος πολιτισμός στις «Αναμνήσεις μιας γκέισας».

Βραβευμένο με τρία Οσκαρ, το φιλμ του Ρομπ Μάρσαλ είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Αρθουρ Γκόλντεν. Αυτό αφηγείται την ιστορία ενός κοριτσιού, το οποίο από το μικρό ψαροχώρι του θα καταλήξει να γίνει μια από τις πιο διάσημες γκέισες στην Ιαπωνία. Το επικού χαρακτήρα φιλμ μάς ταξιδεύει σε μια άλλη εποχή και σε έναν άλλο πολιτισμό, με αφορμή μια συναρπαστική ιστορία. Η πορεία της νεαρής γκέισας περνάει μέσα από πολλές δυσκολίες αλλά και όμορφες στιγμές, όπως αυτές στους μαγευτικούς γιαπωνέζικους κήπους με τα περίτεχνα κλαδεμένα φυτά και τις ανθισμένες κερασιές.

«Sound of Music»
1965

Κινηματογράφος: Οι χυμοί της άνοιξης ποτίζουν το σελιλόιντ-3
Η Τζούλι Αντριους χορεύει στα καταπράσινα λιβάδια των αυστριακών Αλπεων.

Για την κλασική ταινία της λίστας η επιλογή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη βραβευμένη με πέντε Οσκαρ «Μελωδία της ευτυχίας». Το μιούζικαλ του Ρόμπερτ Γουάιζ, βασισμένο στο ομώνυμο θεατρικό, έχει τη μοναδική Τζούλι Αντριους στον ρόλο της Μαρίας, μιας καλόγριας που αφήνει το μοναστήρι προκειμένου να γίνει γκουβερνάντα των επτά παιδιών ενός χήρου υψηλόβαθμου αξιωματικού του Ναυτικού (Κρίστοφερ Πλάμερ). Γυρισμένο στις μαγευτικές ορεινές τοποθεσίες των αυστριακών Αλπεων, το φιλμ αποτελεί πραγματικό ύμνο στη ζωή, μέσα από την αθώα παιδική ματιά, τα αγαπημένα τραγούδια αλλά και το οργιώδες, καταπράσινο φυσικό τοπίο που κατακλύζει τα πλάνα του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή