«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Από το γεφύρι της Αρτας μέχρι την αρχαία Ζάκρο

«Όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός»: Από το γεφύρι της Αρτας μέχρι την αρχαία Ζάκρο

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις είδαμε πέρυσι το καλοκαίρι για πρώτη φορά. Ηταν 251 εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που διοργανώθηκαν από το ΥΠΠΟ με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων και φιλοξενήθηκαν σε 111 αρχαιολογικούς χώρους.

Ο θεσμός, πλέον, «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός» επιστρέφει φέτος πιο δυναμικός και οργανωμένος. Περιλαμβάνει πρωτότυπες παραγωγές, οι οποίες επιλέχθηκαν βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων κατόπιν εισήγησης των μελών επιτροπής ειδικών και θα παρουσιαστούν σε ισάριθμους αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία και μνημεία ανά την επικράτεια, εκτός Αττικής. Την ειδική επιτροπή αξιολόγησης για το 2021 αποτέλεσαν προσωπικότητες κύρους από τον χώρο της τέχνης: οι καλλιτεχνικοί διευθυντές των εποπτευόμενων φορέων Γιώργος Κουμεντάκης και Κατερίνα Ευαγγελάτου, ο συνθέτης Κορνήλιος Σελαμσής, η ιστορικός τέχνης Συραγώ Τσιάρα κ.ά. Το πρόγραμμα «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός 2021» συγκροτήθηκε από τις προτάσεις των δημιουργών κατόπιν ανοιχτής πρόσκλησης του ΥΠΠΟ. Κάθε πρόταση συνδυάζει τουλάχιστον δύο από τους έξι τομείς: μουσική, θέατρο, χορό, μουσικό θέατρο, εικαστικές τέχνες/performance, παραστάσεις/δράσεις για παιδιά και εφήβους. 

Επελέγησαν 70 παραγωγές, συνολικού προϋπολογισμού 1.800.000 ευρώ, οι οποίες θα παρουσιαστούν από τις 15 Ιουλίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου 2021. Από αυτές, οι 27 είναι θεατρικές παραστάσεις, οι 15 μουσικές παραγωγές, οι 8 παραστάσεις χορού, 8 είναι παραστάσεις μουσικού θεάτρου, 6 αφορούν εικαστικές δράσεις και 6 το παιδικό θέατρο. Οι παραγωγές χρηματοδοτούνται με 15.000, 30.000 ή 60.000 ευρώ εκάστη.

Με μια πρώτη ματιά στο πρόγραμμα διαπιστώνουμε ότι είναι ενδιαφέρουσα η ποικιλία των χώρων που θα φιλοξενήσουν τις παραγωγές. Για την παράσταση «Της Αρτας το γεφύρι», που θα παρουσιάσει το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, η σκηνοθέτις Μαριάννα Κάλμπαρη και ο θίασος θα ταξιδέψουν στην Αρτα. Οπως μας είπε η σκηνοθέτις, η πρότασή της συνδυάζει το θέατρο με μια εικαστική εγκατάσταση in situ. Την πρωτότυπη μουσική σύνθεση υπογράφει ο Θοδωρής Αμπαζής και θα ερμηνεύεται ζωντανά στη σκηνή, ενώ η δραματουργία βασίζεται σε παλιότερα έργα για το γεφύρι που διαθέτει πλούσια ιστορία, και φυσικά στην περίφημη παραλογή «Του γιοφυριού της Αρτας».

Θα δούμε το ηρωικό δράμα «Αχιλλεύς» σε σκηνοθεσία του Γιάννη Σκουρλέτη από την ομάδα Bijoux de Kant στο αρχαίο θέατρο Γιτάνων, δίπλα στις όχθες του ποταμού Καλαμά, στη Θεσπρωτία. Οπως σχολίασε ο σκηνοθέτης, η παράσταση αποτελεί το δικό τους έμμεσο σχόλιο για την επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση. Το έργο γράφτηκε από τον Αθανάσιο Χριστόπουλο στα προεπαναστατικά χρόνια (1805) και υπογραμμίζει τη λατρεία του ρομαντισμού για το αρχαιοελληνικό παρελθόν. 

Εξίσου πρωτότυπη είναι η επιλογή του αρχαιολογικού χώρου της Κάτω Ζάκρου για τη συμμετοχική χορευτική παράσταση «Ολα είναι ένα» της Αποστολίας Παπαδαμάκη – Quasi Stellar. Το έργο αποτελεί μια συνέχεια στη σειρά των διαδραστικών παραστάσεων – δρώμενων που υλοποιεί εδώ και χρόνια η χορογράφος με μια καλοδιαλεγμένη ομάδα συνεργατών, σε δυσπρόσιτους αρχαιολογικούς τόπους, πάντα υπό το φως της πανσελήνου. Τέλος, να αναφέρουμε ότι η Ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» θα δώσει συναυλία στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων με έργα μελοποιημένης ποίησης των Ρίτσου, Λειβαδίτη και Αναγνωστάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή