H αληθινή ιστορία ενός δολοφόνου

H αληθινή ιστορία ενός δολοφόνου

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το ερπετό (The Serpent)
ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2021)
Δημιουργοί: Ρίτσαρντ Γουόρλοου, 
Τόμπι Φίνλεϊ
Ερμηνείες: Ταχάρ Ραχίμ, 
Μπίλι Χάουλι, Τζίνα Κόουλμαν

Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες σειρές που μας έχει σερβίρει πρόσφατα το Netflix, έχει για πρωταγωνιστή της ένα χαρακτήρα που μάλλον στριμώχνεται για να τοποθετηθεί στη συμβατική κατηγορία του αντιήρωα. Εδώ έχουμε την αληθινή ιστορία του Τσαρλς Σομπράζ, ενός δολοφόνου, κλέφτη και (κυρίως) άσου της εξαπάτησης, ο οποίος έδρασε στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στην Ταϊλάνδη και γενικότερα στην ανατολική Ασία, πιάνοντας στα δίχτυα του δυτικούς τουρίστες. Καθώς ένας ατσούμπαλος αλλά επίμονος αξιωματούχος της ολλανδικής πρεσβείας στην Μπανγκόκ θα βαλθεί να εξιχνιάσει τον φόνο δύο νεαρών συμπατριωτών του, ο κύκλος γύρω από το «Ερπετό» στενεύει και τότε εκείνος γίνεται ακόμη πιο απρόβλεπτος και επικίνδυνος.

Ο γνωστός μας από τις ευρωπαϊκές επιτυχίες του Ταχάρ Ραχίμ («Το παρελθόν») αποδίδει εδώ εξαιρετικά τον ανατριχιαστικά στυλάτο Σομπράζ, έναν άνθρωπο ξεκάθαρα διαταραγμένο, ο οποίος ωστόσο αποπνέει ταυτόχρονα μια σχεδόν απόκοσμη γοητεία. Σε δεύτερο επίπεδο, και με τη ροή της αφήγησης να μετακινείται συνεχώς εμπρός και πίσω στον χρόνο, έχουμε την ευκαιρία να παρατηρήσουμε ένα πολύ ξεχωριστό ιστορικό στιγμιότυπο: το «προσκύνημα» της χίπικης νεολαίας της Αμερικής και της Ευρώπης, κατά τη δεκαετία του 1970, στην ανατολική Ασία, ένα πολύ διαδεδομένο φαινόμενο, το οποίο βέβαια εδώ μετατρέπεται σε εφιάλτη μέσα από τη δράση του Σομπράζ.

Manchester 
by the Sea ★★★★
ΔΡΑΜΑ (2017)
Σκηνοθεσία: Κένεθ Λόνεργκαν
Ερμηνείες: Κέισι Αφλεκ, 
Λούκας Χέτζες, Μισέλ Ουίλιαμς

H αληθινή ιστορία ενός δολοφόνου-1
O Κέισι Αφλεκ βραβεύθηκε με Οσκαρ για την ερμηνεία του στην ταινία «Manchester by the Sea», που είναι διαθέσιμη στο Ertflix. 

Από την πλατφόρμα του Ertflix επιλέγουμε ένα από τα σπουδαιότερα ερμηνευτικά ρεσιτάλ των τελευταίων ετών –και βραβευμένο με Οσκαρ– διά χειρός Κέισι Αφλεκ. Πρωταγωνιστής του είναι o Λι Τσάντλερ, ένας μοναχικός άνδρας που εργάζεται ως επιστάτης σε κάποιο συγκρότημα κτιρίων της Βοστώνης. Μαθαίνοντας για τον θάνατο του αδελφού του, ο Λι αναγκάζεται να επιστρέψει στη γενέθλια πόλη, προκειμένου να κανονίσει τα διαδικαστικά και να αναλάβει τη φροντίδα του 16χρονου ανιψιού του. Η επιστροφή ωστόσο θα έχει αντίκτυπο στην εύθραυστη ψυχολογία του, καθώς θα φέρει στην επιφάνεια τις τραυματικές μνήμες του παρελθόντος.

Το παραλιακό Μάντσεστερ (της Μασαχουσέτης), άλλοτε καρτποσταλικά ειδυλλιακό και άλλοτε απειλητικά ερημωμένο, γίνεται ο τόπος όπου ο Κένεθ Λόνεργκαν ξετυλίγει με υπομονή και ακρίβεια το δράμα του ήρωά του. Ο Αφλεκ αποδίδει άψογα τον εσωτερικό βρασμό του χαρακτήρα του, αφήνοντάς τον να αποκαλυφθεί μόνο στιγμιαία και στις μια-δυο ανύποπτες σεκάνς εκρήξεων. Δίπλα του έχει τον επίσης πολύ καλό Λούκας Χέτζες, στον ρόλο του αεικίνητου νεαρού, που ενεργεί ισορροπητικά στη δική του απελπισία. Καθώς αυτό που (εξαρχής) μοιάζει αναπόφευκτο αποκαλύπτεται, τα κομμάτια του αφηγηματικού παζλ συμπληρώνονται με φλας μπακ στο παρελθόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή