Ματιές στον κόσμο

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ
Η «Αλίκη» και οι διαρκείς μεταμορφώσεις της στον χρόνο

Ματιές στον κόσμο-1
Εργο του σερ Πίτερ Μπλέικ, 89 ετών πλέον, με τη δική του «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» από τη δεκαετία του 1970. (Φωτ. PETER BLAKE)

Οσο τα μουσεία είναι ακόμη κλειστά στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα διαδικτυακά γεγονότα κρατούν τις γέφυρες με το κοινό. Οπως το «θεατρικό σόου», όπως αυτοαποκαλείται, που οργάνωσε το Μουσείο Βικτόρια και Αλμπερτ στο Λονδίνο, με θέμα την «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων». Το αθάνατο έργο του Λιούις Κάρολ, επιτομή της βικτωριανής φαντασίας, εξαρχής αποτέλεσε κομμάτι όχι μόνο του λογοτεχνικού κανόνα αλλά και διαχρονικό συστατικό της παγκόσμιας κουλτούρας, μέρος τόσο της λόγιας όσο και της ποπ παράδοσης. Η «Αλίκη» με τις διαρκείς μεταμορφώσεις της στον χρόνο, τις διασκευές, τις μεταγραφές και τις προσαρμογές σε διάφορα είδη του γραπτού λόγου και των παραστατικών τεχνών, είναι ένα από τα κατεξοχήν παραδείγματα της δύναμης ενός πολιτισμικού συμβόλου. Ως παγκόσμιο φαινόμενο αντιμετωπίζεται η «Αλίκη» και στην παραγωγή του λονδρέζικου μουσείου, την οποία μπορεί κανείς να δει επί πληρωμή σαν μια παράσταση. Είναι ένα συμπίλημα των διαφόρων εκδοχών του βιβλίου του Κάρολ και κυρίως της αρχετυπικής φιγούρας της Αλίκης, στα όρια της ψυχανάλυσης, του ερωτισμού, των ψευδαισθήσεων, της αμφισβήτησης της μονοδιάστατης πραγματικότητας. Αυτή η έκθεση-θεατρική παραγωγή θα «τρέχει» ώς το τέλος του χρόνου στην ιστοσελίδα του Βικτόρια και Αλμπερτ και φιλοδοξεί να είναι μια διαρκής έμπνευση μέσα από τις συνεχείς μεταμορφώσεις της Αλίκης, εδώ και 156 χρόνια. Το βιβλίο πρωτοκυκλοφόρησε το 1865 στην κορύφωση της βικτωριανής Αγγλίας. Η έκθεση-παράσταση περιλαμβάνει κάθε εκδοχή της Αλίκης. Παρουσιάζει περί τις 300 περιπτώσεις από τον κινηματογράφο, το θέατρο, τη μόδα, την τέχνη, τη μουσική και τη φωτογραφία, συνδέοντας κατά τρόπο αιρετικό αλλά αληθινό τον Σαλβαντόρ Νταλί με τους Beatles και τον Ντίσνεϊ με τον Τιμ Γουόκερ και την Ανι Λίμποβιτς. Η παραγωγή απευθύνεται τόσο σε ενηλίκους όσο και σε παιδιά και περιλαμβάνει ολόκληρα θεατρικά σκηνικά και εικαστικά περιβάλλοντα, ψηφιακές προβολές και εκδοτικά εγχειρήματα. Κεντρική ηρωίδα, ως ρόλος πλέον, είναι διαρκώς η Αλίκη. Διαδραστική και απρόβλεπτη, έντονα κινητική και ευφάνταστη, η έκθεση-παραγωγή είναι σχεδιασμένη από τον σκηνογράφο Τομ Πάιπερ, γνωστό για τις εξαιρετικές συνεργασίες του με τη Royal Shakespeare Company. Η εγκατάσταση με τις χιλιάδες παπαρούνες που είχε στήσει στον Πύργο του Λονδίνου το 2018 μαζί με τον Πολ Κάμινς είχε προκαλέσει αίσθηση. Τώρα, η δική του προσέγγιση στην «Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» έρχεται και αυτή να προστεθεί στη μακρά παράδοση που ενισχύει τη διαχρονικότητα ενός παγκόσμιου συμβόλου. 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ
Ο κόσμος του τσίρκου

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. TASCHEN

Παρότι το τσίρκο θεωρείται κατάλοιπο ενός παρωχημένου κόσμου, δεν παύει να είναι κομμάτι μιας ορισμένης κουλτούρας και να φλερτάρει με το υποσυνείδητο και τη φαντασία. Από τις εκδόσεις Taschen κυκλοφόρησε ένας νέος τόμος με τίτλο «Spectacular!» γεμάτο με αλλοκαιρινές φωτογραφίες και διαφημιστικές αφίσες από την κουλτούρα του τσίρκου στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής τον 19ο και τον 20ό αιώνα. Ενας κόσμος με τους δικούς του κώδικες.

ΜΠΑΟΥΧΑΟΥΣ
Διακριτικό άνοιγμα

Ματιές στον κόσμο-3
Φωτ. DPA

Με αυστηρά μέτρα έχει αρχίσει η επαναλειτουργία του Μουσείου Μπάουχαους στο Ντεσάου και του Κτιρίου Μπάουχαους. Το νεόδμητο μουσείο άνοιξε το 2019 για να τιμήσει την επέτειο των 100 χρόνων από την ίδρυση της σχολής Μπάουχαους στο Ντεσάου, ένα από τα κορυφαία γεγονότα της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης. Το μουσείο διαθέτει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση αρχείων και υλικού σε σχέση με το Μπάουχαους από οποιοδήποτε άλλο ίδρυμα ή συλλογή στον κόσμο.

ΛΟΝΔΙΝΟ
Εν αναμονή

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. THE ROYAL ACADEMY

Στις 18 Μαΐου τοποθετείται το σχεδιαζόμενο άνοιγμα της Βασιλικής Ακαδημίας των Τεχνών στο κοινό και μαζί πολλών ακόμη μουσείων στη Βρετανία. Η Βασιλική Ακαδημία με ανυπομονησία αναγγέλλει διαρκώς τις προγραμματισμένες εκθέσεις και δράσεις για την άνοιξη και το καλοκαίρι. Tο άνοιγμα στις 18 Μαΐου της μεγάλης έκθεσης με έργα του Ντέιβιντ Χόκνεϊ έχει συμβολικό χαρακτήρα και θα είναι σημαντικό για την επανένταξη του κόσμου στη λειτουργία του μουσείου.

ΝΤΕΝΒΕΡ
Τέχνη και κομψότητα

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. DENVER MUSEUM OF ART

Η έκθεση στο Μουσείο Τέχνης του Ντένβερ επικεντρώνεται σε ένα από τα μυθικά ζευγάρια του Χόλιγουντ, στον Γκρέγκορι και στη Βερονίκ Πεκ, που επί δεκαετίες όριζαν τι σημαίνει φιλανθρωπία και κομψότητα. Η έκθεση, με τίτλο «Από το Παρίσι στο Χόλιγουντ», συνδέει τα φωτογραφικά τεκμήρια με τη μόδα, καθώς και με ένα ύφος εποχής στις δεκαετίες του ’50 και του ’60. Η Βερονίκ ήταν η γυναίκα που έφερε το στυλ του Κουρέζ στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ
Πικάσο για 55 εκατ.

Ματιές στον κόσμο-6
Φωτ. CHRISTIE’S

Η αναζωπύρωση της ανοιξιάτικης σεζόν για τους οίκους των δημοπρασιών φέρνει έργα παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Ο οίκος Christie’s έχει εντάξει στη δημοπρασία της 11ης Μαΐου, στη Νέα Υόρκη, το πορτρέτο της μούσας του Πικάσο, Μαρί-Τερέζ Γουόλτερ, φιλοτεχνημένο το 1932. Εχει ήδη εκτεθεί στο Χονγκ Κονγκ ώστε να το δουν από κοντά και οι συλλέκτες στην Απω Ανατολή προτού εκτεθεί στη Νέα Υόρκη. Η τιμή του αναμένεται να ξεπεράσει τα 55 εκατ. δολάρια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή