ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Η κυρία Νιούτον

Η κυρία Νιούτον

Υπάρχει μια ασπρόμαυρη φωτογραφία στην οποία η Αλις Σπρινγκς βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αλλά έχει το πρόσωπο κρυμμένο πίσω από μια φωτογραφική κάμερα. Στο φόντο αλλά πολύ καθαρά, ένα πορτρέτο προφίλ του Χέλμουτ Νιούτον δεσπόζει στη σύνθεση. Σε αυτή την εικόνα οι δυο τους συνδέονται άρρηκτα, όπως ήταν και στη ζωή: δύο φωτογράφοι σε ένα γάμο, εκείνος αστέρας της τέχνης του, εκείνη σύντροφος και αρωγός ώς το τέλος. Η δουλειά της –όχι ως προέδρου του Helmut Newton Foundation–, αλλά αυτή που την έκανε διεθνώς γνωστή στον χώρο της φωτογραφίας μόδας, αναδείχθηκε και πάλι πρόσφατα. Η «Κυρία Νιούτον» –έτσι τιτλοφόρησε την αυτοβιογραφία της το 2004– έφυγε από τη ζωή πριν από λίγες ημέρες σε ηλικία 98 ετών.

Γεννήθηκε στη Μελβούρνη το 1923. Η δυνατότητά της να αλλάζει πρόσωπα και να προσαρμόζεται στις επιταγές της μοίρας είναι φανερή στη ζωή της: Το πατρικό της όνομα ήταν Τζουν Μπράουν, το καλλιτεχνικό της ως ηθοποιός Τζουν Μπρινέλ, μετά τον γάμο της έγινε Τζουν Νιούτον και αργότερα ονομάστηκε Αλις Σπρινγκς. Με αυτό το ψευδώνυμο υπέγραφε τις φωτογραφίες της από τη δεκαετία του 1970, μια καριέρα που άρχισε από τύχη και κατέληξε σε πολύχρονη επιτυχία και αμέτρητα editorials σε διεθνή περιοδικά μόδας και τη διαφήμιση. Η ίδια περιέγραφε το ξεκίνημά της ως εξής: «Μια μέρα του 1970 ο Χέλμουτ αρρώστησε από γρίπη, ήταν όμως πολύ αργά για να ακυρώσει τη φωτογράφιση για την καμπάνια των τσιγάρων Gitanes που είχε κανονίσει. Μου ζήτησε λοιπόν να τον αντικαταστήσω· μου έδωσε ένα πολύ γρήγορο μάθημα φωτογραφίας –“χρησιμοποιήστε τον ήλιο πάνω από τον αριστερό σου ώμο και τέτοιες λεπτομέρειες– και ξεκίνησα».

Η εικόνα έγινε δεκτή για την καμπάνια, και τότε ο Χέλμουτ, λέει εκείνη, ρώτησε πώς σκόπευε να αποκαλεί τον εαυτό μου ως φωτογράφο. «Ενας Νιούτον στην οικογένεια είναι αρκετός!» της είπε. Η Τζουν άνοιξε ένα χάρτη της Αυστραλίας, έκλεισε τα μάτια και έχωσε την πινέζα σε κάποιο σημείο. Ηταν η πόλη Alice Springs.