500 λέξεις με τον Νίκο Φιλντίση

500 λέξεις με τον Νίκο Φιλντίση

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Νίκος Φιλντίσης γεννήθηκε τον Ιούλιο του 1987 στην Αθήνα. Εζησε τα σχολικά χρόνια στους Γαργαλιάνους Μεσσηνίας. Σπούδασε Βιολογία στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και Ανοσολογία στο King’s College London. Το 2012 εξέδωσε την ποιητική συλλογή «Το παραβάν» και προτάθηκε για το βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου ποιητή «Γιάννης Βαρβέρης». Το 2016 εκδίδει τη δεύτερη συλλογή του, «Υδράργυρος». Εκτοτε ζει και εργάζεται στην Αθήνα, στον ιδιωτικό τομέα. Η πιο πρόσφατη ποιητική συλλογή του, «Ολα τα αδέσποτα γατιά του ονείρου μου», μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μικρή Αρκτος.
 
Ποια βιβλία έχετε αυτό τον καιρό δίπλα σας;

Ξαναδιαβάζω το «Σονέτα του σκοτεινού έρωτα» του Λόρκα. Μόλις ολοκλήρωσα το «Εθνη σε αναταραχή» του Jared Diamond και το «Υπόθεση Τουλάγεφ» του Βίκτορ Σερζ. Βιβλία υπάρχουν πάντα στο κομοδίνο, είσαι πιο ασφαλής τη νύχτα. 
 
Ποιος ήρωας/ηρωίδα λογοτεχνίας θα θέλατε να είστε και γιατί;

Ο Ηρακλής Πουαρό. «Ζηλεύω» την παρατηρητικότητα, την επαγωγική του σκέψη. 
 
Διοργανώνετε ένα δείπνο. Ποιους συγγραφείς ή ποιητές καλείτε, ζώντες και τεθνεώτες;

Τον Οσκαρ Ουάιλντ, τον Αντον Τσέχωφ και φυσικά τη Βιρτζίνια Γουλφ. Και χαλάλι η λάντζα στην κουζίνα. 

Ποιο ήταν το πιο ενδιαφέρον στοιχείο που μάθατε πρόσφατα χάρη στην ανάγνωση ενός βιβλίου;  

Τη θεωρία «six degrees of separation» (έξι βαθμοί διαχωρισμού): κάθε άνθρωπος συνδέεται με τους υπόλοιπους στον πλανήτη μέσω μιας κοινωνικής αλυσίδας έξι –το πολύ– ατόμων. Λέω, όλο και κάποιον γνωστό θα έχω, που με τη σειρά του θα έχει ένα θείο, ο οποίος σίγουρα θα είναι επιστήθιος του Μπάιντεν. Εδώ, μάλιστα, είναι κι ο Γαργαλιανιώτης συντοπίτης Αγκνιου διαπλεκόμενος, φαντάζομαι αυτό απλοποιεί κάπως τα πράγματα…
 
Ποιο κλασικό ποίημα διαβάσατε πρόσφατα για πρώτη φορά;

Το «Goblin Market» (Η Αγορά των Ξωτικών) της Christina Rossetti, ποίημα του 1862. Μουσικότητα, σαρωτική φαντασία.   
 
Και ποιο είναι το βιβλίο που έχετε διαβάσει τις περισσότερες φορές;

«Το πορτρέτο του Ντόριαν Γκρέι». Ατμόσφαιρα εκλεπτυσμένη και ανίερη.
 
«Ολα τα αδέσποτα γατιά του ονείρου μου». Τρίτη ποιητική συλλογή και ήδη ένα τραγούδι μέσα από εκεί. Αλλάζει το ποίημα η μελοποίηση;
Δεν είναι ακριβώς αλλαγή. Η μελοποίηση προσδίδει μια επιπλέον «αναγνωστική» διάσταση στο ποίημα. Οι λέξεις, ως φορείς ήχου, αλληλεπιδρούν με τις μουσικές νότες, σχηματίζουν συγχορδίες. 
 
Εχετε Facebook, Twitter κ.λπ.; Βοηθούν τη γραφή, την προώθηση ενός νέου ποιητή;

Το Facebook το κατήργησα. Τοξικό περιβάλλον. Κράτησα μόνο το Ιnstagram, έχει μια πιο φωτογραφική προσέγγιση. Αλλά κι εκεί «πόλεμος» γίνεται. Υποτυπώδης η διαδικτυακή παρουσία, να κρατώ μια επαφή με το σήμερα. Tα social media αναντίλεκτα συμβάλλουν στην προώθηση ενός βιβλίου, η επικοινωνία παίζει σπουδαίο ρόλο. Τη γραφή όμως, ως δημιουργική διεργασία, μάλλον την αποσπούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή