Τραγούδια που ακούγονται πιο βαθιά

Τραγούδια που ακούγονται πιο βαθιά

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισως είναι μία από τις πιο βασικές σανίδες σωτηρίας σε μια εποχή απομόνωσης: η επικοινωνία, μια ζεστή κουβέντα με έναν δικό μας άνθρωπο, η σύνδεση με τα λόγια έστω κι ενός άγνωστου αλλά αγαπητού προσώπου, μοιάζει ακόμη πιο πολύτιμη, καθώς κάποιο παράθυρο ανοίγει, κάποια ανακούφιση προσφέρει στην ψυχή. Μπορεί να συμβεί και με ένα απλό τηλεφώνημα ή μέσα από το διάβασμα ενός βιβλίου, το άκουσμα ενός τραγουδιού, που τώρα αποκτά μεγαλύτερη σημασία, αγγίζοντας άλλη μία ευαίσθητη χορδή.

«Θα σας το πω όπως το νιώθω για το ραδιόφωνο», λέει η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, διευθύντρια του δημοτικού ραδιοφωνικού σταθμού Αθήνα 9,84: «Στους μήνες του εγκλεισμού, νιώθω ότι έχουμε έρθει πιο κοντά στην πραγματική ουσία του ραδιοφώνου και της μουσικής, των στίχων, της ερμηνείας ενός τραγουδιού. Ο εγκλεισμός μάς έχει κάνει να τα αντιλαμβανόμαστε λίγο πιο βαθιά. Πριν, τα βλέπαμε επιφανειακά, επιδερμικά, διαβάζαμε και ακούγαμε διαγώνια. Τώρα δίνουμε λίγο περισσότερη προσοχή. Εχει ξαναγυρίσει το ραδιόφωνο στο σπίτι».

Κάπως έτσι, το νέο εγχείρημα του Αθήνα 9,84 έχει τίτλο «Συναυλία στο ραδιόφωνο» και περιλαμβάνει ακριβώς αυτό: έντεκα συναυλίες ραδιοφωνικής λογικής που εστιάζουν στον λόγο του ελληνικού τραγουδιού και που από αύριο μέχρι τις 27 Ιουνίου, θα μεταδίδονται κάθε Κυριακή στις 9 μ.μ. σε ηχογράφηση και μαγνητοσκόπηση από τον Σταυρό του Νότου. Κάθε συναυλία θα είναι διαθέσιμη με ήχο ή και με εικόνα, από τη συχνότητα του σταθμού στους 98,3 μεγάκυκλους, από το κανάλι του στο YouTube και την ηλεκτρονική διεύθυνση athina984.gr.

Να ξανατραγουδήσουμε

«Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια τοιχογραφία του ελληνικού τραγουδιού», εξηγεί η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, που σχεδίασε το πρότζεκτ μαζί με τους Οδυσσέα Ιωάννου, Χρήστο Παπαμιχάλη, Αριστέα Γιάννου και Σαπφώ Ματσιώρη, έχοντας αναλάβει και τον συντονισμό του. «Το προσωπικό μας κριτήριο είναι παρόν, αλλά θεωρήσαμε ότι αυτές οι συναυλίες θα έχουν μια διείσδυση στην κοινωνία. Θελήσαμε να θυμηθούμε πράγματα, να ξανατραγουδήσουμε, να μάθουμε ιστορίες. Γιατί θα υπάρχουν και ιστορίες ανάμεσα στα τραγούδια, ιστορίες των ερμηνευτών που τους συνδέουν με τις θεματικές, τα μουσικά ρεύματα ή τους ποιητές των τραγουδιών».

Χωρίς άλλη καθυστέρηση λοιπόν, ιδού το περιεχόμενο του εγχειρήματος: στις θεματικές του ενότητες περιλαμβάνονται η μελοποιημένη ποίηση, οι γυναίκες τραγουδοποιοί, το σατιρικό τραγούδι, η ποίηση των συγκροτημάτων, το ελαφρό τραγούδι, τα παραδοσιακά και αδέσποτα «αγνώστου πατρός», καθώς και τα άσματα που «πάτησαν» πάνω στο θεατρικό σανίδι· στα αφιερώματα σε αγαπημένους στιχουργούς, θα ακούσουμε τραγούδια σε στίχους του Λευτέρη Παπαδόπουλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Αλκη Αλκαίου και της Μαριανίνας Κριεζή.

Η εκκίνηση γίνεται αύριο, με τον Χρήστο Θηβαίο, τη Βίκυ Καρατζόγλου και τους Μιχάλη και Παντελή Καλογεράκη, οι οποίοι μαζί με τους μουσικούς Θύμιο Παπαδόπουλο, Μανώλη Ανδρουλιδάκη και Καλλίστρατο Δρακόπουλο θα ερμηνεύσουν στίχους του Ελύτη, του Σεφέρη, του Καρυωτάκη, του Λαπαθιώτη, του Καββαδία, του Αναγνωστάκη, του Γκανά κ.ά., σε μελοποίηση του Μίκη Θεοδωράκη, του Θάνου Μικρούτσικου, του Νίκου Ξυδάκη, της Λένας Πλάτωνος και άλλων συνθετών.

Την επόμενη Κυριακή, σειρά έχουν ο Μίλτος Πασχαλίδης και η Βιολέτα Ικαρη που θα ερμηνεύσουν τραγούδια σε στίχους του Αλκη Αλκαίου, ενώ οι υπόλοιπες συναυλίες θα ανεβάσουν τον αριθμό των ερμηνευτών στους 33 και των συντελεστών στους 40. Η αμοιβή όλων είναι αυτονόητη, αξίζει όμως να αναφερθεί: «Το εγχείρημα», εξηγεί η Μαργαρίτα Μυτιληναίου, «είναι ένας τρόπος να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στους ανθρώπους του πολιτισμού και την ουσιαστική μας ενίσχυση σε αυτό που κάνουν, είτε δίνοντάς τους ένα λόγο να ξανατραγουδήσουν είτε δείχνοντάς τους, με τρόπους υλικούς, ηθικούς, θεωρητικούς και πρακτικούς, ότι τους στηρίζουμε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή