Έλλη Παπαγεωργακοπούλου: Είχε την έγνοια να προσθέτει στο όνειρό μας

Έλλη Παπαγεωργακοπούλου: Είχε την έγνοια να προσθέτει στο όνειρό μας

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσοι τη γνώριζαν προσωπικά μιλούν για έναν άνθρωπο χαρισματικό, ευαίσθητο, ευφυή, ταλαντούχο, τρυφερό με τους οικείους και τους συνεργάτες της. Οσοι την ήξεραν μέσα από τη δουλειά της, έβλεπαν μια καλλιτέχνιδα που με τα σκηνικά και τα κοστούμια της δημιουργούσε κόσμους: τολμηρούς, ρηξικέλευθους, ασυνήθιστους, χορταστικούς, ουτοπικούς. Κόσμους που ταξίδεψαν το κοινό από το πολύχρωμο νησί των «Ορνίθων» μέχρι την αποστειρωμένη έπαυλη του «Κυνόδοντα». 

Η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου έφυγε από τη ζωή αιφνιδίως, σε ηλικία 55 ετών, την Κυριακή 18 Απριλίου. Για τις συνθήκες θανάτου της εξετάζεται το ενδεχόμενο να προέβη η ίδια σε απονενοημένο διάβημα. Με σπουδές στη Σχολή Καλών Τεχνών και στο εργαστήρι του ζωγράφου Μίμη Κοντού, η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου γύρισε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός στη σχολή του Εθνικού Θεάτρου, αλλά γρήγορα ξεχώρισε για το ταλέντο της στη σκηνογραφία. Μαθήτευσε κοντά στον Διονύση Φωτόπουλο και άρχισε να σχεδιάζει σκηνικά στο θέατρο «Αμόρε» από το 1997. Συνεργάστηκε αρχικά με τον σκηνοθέτη Θωμά Μοσχόπουλο και αργότερα με τον Νίκο Καραθάνο, υπογράφοντας τον σχεδιασμό σκηνικών και αργότερα και κοστουμιών σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές παραστάσεις των τελευταίων δεκαετιών.

Επιμονή στη λεπτομέρεια, έκπληξη, εφευρετικότητα χαρακτήριζαν τη δουλειά της. Το μαρτυρούν τα σκηνικά της «Οπερέτας» και του «Βυσσινόκηπου» (σκην. Ν. Καραθάνου), το «Σκλαβί» της Ξένιας Καλογεροπούλου, η αιρετική «Κοκκινοσκουφίτσα» της Λένας Κιτσοπούλου, το σκηνικό του «Γιούγκερμαν» (σκην. Δ. Τάρλοου) από τις πιο πρόσφατες δουλειές της. Ανάμεσα στους σκηνοθέτες με τους οποίους συνεργάστηκε η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου περιλαμβάνονται ακόμη οι Γιάννης Χουβαρδάς, Λευτέρης Βογιατζής, Δημήτρης Δημητριάδης, Μάγια Λυμπεροπούλου, Γιώργος Λάνθιμος, Ντένης Ηλιάδης. Συνεργάστηκε επίσης με το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ, το θέατρο «Πόρτα», το Φεστιβάλ Αθηνών και το Μέγαρο Μουσικής, την ΕΛΣ, τη Στέγη, ενώ σχεδίασε τα κοστούμια της τελετής λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Συνολικά, έβαλε τη σκηνογραφική υπογραφή της σε περισσότερες από εξήντα παραγωγές. 

Από τους κοντινούς συνεργάτες της ήταν και ο ηθοποιός Αργύρης Ξάφης, με τον οποίο γνωρίστηκε στο «Αμόρε», όταν και οι δύο ξεκινούσαν την καριέρα τους. Συνεργάστηκαν στο «Shopping and Fucking» του Μαρκ Ρέιβενχιλ και σε περισσότερες από δέκα παραστάσεις. Οπως μας είπε ο ίδιος, η Ελλη Παπαγεωργακοπούλου «είχε την έγνοια να κάνει πραγματικότητα τις ιδέες μας, να προσθέτει στο όνειρό μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή