Βραβεία Όσκαρ: Το σενάριο για τη φετινή βραδιά

Βραβεία Όσκαρ: Το σενάριο για τη φετινή βραδιά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αυτό που κάνουμε είναι σαν να προσπαθούμε να κατασκευάσουμε ένα αεροπλάνο όσο αυτό βρίσκεται στον αέρα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Στίβεν Σόντερμπεργκ στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, όπου διασαφηνίστηκαν οι (περισσότερες) λεπτομέρειες σχετικά με την τελετή απονομής των Οσκαρ, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Κυριακή. Ο σπουδαίος Αμερικανός σκηνοθέτης είναι εκ των βασικών παραγωγών της φετινής διοργάνωσης, η οποία όλα δείχνουν πως θα είναι πολύ διαφορετική από όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Αιτία φυσικά η πανδημία, η οποία εκτός του ότι μετέφερε την ημερομηνία της τελετής κατά δύο μήνες, με αποτέλεσμα μια μακρά οσκαρική σεζόν, δεν επιτρέπει την αθρόα συγκέντρωση των σταρ στο κόκκινο χαλί του Dolby Theatre, τα περίφημα πάρτι κ.ο.κ.

Ως ένα βαθμό αυτά, αφού οι διοργανωτές φαίνονται αποφασισμένοι να γεμίσουν με όσο περισσότερη λάμψη γίνεται τους χώρους της εκδήλωσης και κατά συνέπεια τους τηλεοπτικούς δέκτες όσων παρακολουθήσουν την τελετή στις 225 χώρες μετάδοσής της (στην Ελλάδα από την Cosmote TV). Λέμε «χώρους», διότι ακριβώς η δυσκολία της σύναξης καλεσμένων και παρουσιαστών σε ένα σημείο οδήγησε τα φετινά Οσκαρ να απλωθούν τουλάχιστον σε 10-12 τοποθεσίες σε όλο τον κόσμο· το επίκεντρο θα είναι προφανώς το Λος Αντζελες, με το Dolby Theatre και το ιστορικό Union Station να συγκεντρώνουν την πλειονότητα των αστέρων, όμως η ζωντανή μετάδοση θα μεταφέρεται ανά διαστήματα και αλλού, με πρώτη την Ευρώπη, όπου θα στηθούν ειδικά «hub» σε Λονδίνο και Παρίσι.

Οι καινοτομίες ωστόσο δεν σταματούν εδώ. «Θέλω το όλο πράγμα να εγκαινιάσει κάτι καινούργιο. Θα είναι υπέροχα έντονο», δήλωσε ο Σόντερμπεργκ, ξεκαθαρίζοντας πως σκοπός του είναι οι τηλεθεατές να νιώσουν μια κινηματογραφική εμπειρία, μακριά από όσα έβλεπαν τόσο καιρό παγιδευμένοι στο σπίτι λόγω της πανδημίας. Ολα αυτά θα γίνουν με ευρυγώνιους φακούς, εικόνες υψηλής ανάλυσης, κάμερες στον ώμο που θα ακολουθούν αρκετούς από τους συμμετέχοντες στην τελετή και σίγουρα δίχως τις πολυφορεμένες (και μάλλον απωθητικές) κλήσεις μέσω zoom.

Επιπλέον, κεντρικό ρόλο στην τελετή αναμένεται να διαδραματίσουν τόσο η μουσική όσο και οι… μάσκες, όχι όμως μόνο για λόγους ασφαλείας: «Οι μάσκες είναι κεντρικό μέρος της αφήγησης της βραδιάς. Αν αυτό μοιάζει λίγο κρυπτικό, είναι επειδή το φυλάμε για έκπληξη». Κανονικό σενάριο λοιπόν, στο οποίο θα κληθούν να πάρουν μέρος οι (τουλάχιστον) 15 παρουσιαστές των βραβείων και βέβαια οι υποψήφιοι, που δικαιούνται να έχουν μαζί τους και έναν/μια συνοδό. Οι τελευταίοι θα προσφέρουν και βίντεο με προσωπικές ιστορίες, ώστε να μπαίνουν «σφήνα» στη ζωντανή μετάδοση. Από την άλλη, εκτός από τις αισιόδοξες εκτιμήσεις και τον ενθουσιασμό του καινούργιου, υπάρχουν και αυτοί που συγκρίνουν τις φετινές υποψηφιότητες με εκείνες των βραβείων του ανεξάρτητου κινηματογράφου και προβλέπουν ιστορικό χαμηλό στα ποσοστά τηλεθέασης. Πράγματι, η απουσία των μεγάλων χολιγουντιανών παραγωγών από την κινηματογραφική «σοδειά» αυτομάτως σημαίνει και λιγότερες λαμπερές παρουσίες στις υποψηφιότητες, οι οποίες πάντως φέτος είναι πιο πολυσυλλεκτικές παρά ποτέ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή