Εργοστάσιο για διάβασμα

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αν ήταν να σας διηγηθώ κάτι κοινότοπο, δεν θα έμπαινα, πιστέψτε με, διόλου στον κόπο. Oμως, αυτό που έζησα εκείνα τα –παράξενα από κάθε άποψη– χρόνια με ξεπερνάει…». Η Ρίνα, σύζυγος του Γεράσιμου και μητέρα του Σωκράτη Χατζηκύρκου –της μεγαλύτερης δυναστείας Ελλήνων τσιμεντοβιομηχάνων–, λίγο πριν το Αλτσχάιμερ διαγράψει τη μνήμη της, πατάει στα ίχνη του παρελθόντος για να ξετυλίξει το μπερδεμένο νήμα της ζωής της. Η Ρίνα είναι η μία από τις τέσσερις γυναίκες μέσα από τα μάτια των οποίων ξετυλίγεται η ιστορία του πρώτου μυθιστορήματος του φιλολόγου και συγγραφέα Κώστα Πούλιου. Στις σελίδες του βιβλίου ο έρωτας συναντάει την πολιτική, η βιομηχανική κατασκοπεία προσδίδει στοιχεία σασπένς, ενώ άνθρωποι με οικολογικές ανησυχίες ορθώνουν το ανάστημά τους στα μεγάλα συμφέροντα. «Το εργοστάσιο», όπως είναι ο τίτλος του βιβλίου, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής.

Σεμινάρια για το Ολοκαύτωμα

«Το τρένο από την Κρακοβία θα περιμένω» είναι η φράση του συγγραφέα Γιώργου Ιωάννου που δανείζεται ο Θανάσης Τριαρίδης για τον νέο κύκλο σεμιναρίων του με θέμα το Ολοκαύτωμα. Τα οκτώ τρίωρα σεμινάρια ξεκινούν στις 4 Μαΐου και διερευνούν την καταστροφή των Εβραίων από τις ναζιστικές δυνάμεις ως μείζων ιστορικό γεγονός και ως καθοριστική βιοπολιτική μνήμη του δυτικού πολιτισμού. Με αφετηρία τη θέση του Αντόρνο ότι «Μετά το Aουσβιτς δεν μπορεί να υπάρξει ποίηση», ο Θανάσης Τριαρίδης θα υποστηρίξει ότι «κάθε δημιουργία μετά το Αουσβιτς οφείλει να το περιέχει». Στη συλλογιστική του συγγραφέα, μετά τους Εβραίους στα τρένα ενός μελλοντικού Αουσβιτς μπορούν να επιβιβαστούν οι επόμενοι ανεπιθύμητοι «που θα φαντάζουν για την κυρίαρχη πλειοψηφία της Δύσης ως απειλή». Πληροφορίες στο [email protected].

Καποδίστριας και Κοραής

Δύο βιβλία με θέμα δύο εμβληματικά ιστορικά πρόσωπα, υπεύθυνα, μεταξύ άλλων, για τη δια-μόρφωση του νέου ελληνικού κράτους, και πολιτικούς αντιπάλους, παρουσιάζονται διαδικτυακά τις επόμενες μέρες. Πρόκειται για το «Κάτι κρυφό μυστήριο» της Καρολίνας Μέρμηγκα από τις εκδόσεις Μελάνι (Τετάρτη 21 Απριλίου, ώρα 6 μ.μ.) με θέμα τον Καποδίστρια και το «Τρικυμίες παθών – Τα νεανικά χρόνια του Κοραή στο Aμστερνταμ» της Αργυρώς Μαντόγλου από τον Κλειδάριθμο (Δευτέρα 26 Απριλίου 2021, ώρα 7 μ.μ.).  

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή