Ολοκληρώνονται τα ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ

Ολοκληρώνονται τα ψηφιακά έργα του ΥΠΠΟΑ

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπερδέματα και ευτράπελα, όπως κηρύξεις εναλίων αρχαιολογικών χώρων πάνω σε… χερσαίους και άλλα παρόμοια, εντόπισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού όσο «ξεσκόνιζαν» το αρχαιολογικό κτηματολόγιο που αναμένεται να αποδοθεί στο κοινό και στους θεσμικούς φορείς τον Ιούνιο, έπειτα από σχεδόν 10 χρόνια προσπαθειών και περιπετειών. Το πληροφοριακό σύστημα του αρχαιολογικού κτηματολογίου δίνει τα εργαλεία στις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ για να εντοπίσουν και να διορθώσουν τέτοια προβλήματα, διότι το κτηματολόγιο καλύπτει όλη τη χώρα. Συγκεκριμένα, στην πλατφόρμα του βρίσκονται περίπου 7.500 δημόσια ακίνητα, 18.000 ακίνητα μνημεία και περίπου 3.400 αρχαιολογικοί χώροι και ιστορικοί τόποι και 844 ζώνες προστασίας. Μόλις ανοίξει η διαδικτυακή πύλη, κάθε πολίτης θα μπορεί, π.χ., να δει εάν το οικόπεδό του συνορεύει ή βρίσκεται εντός ενός αρχαιολογικού χώρου, ενώ το ίδιο το υπουργείο και οι υπηρεσίες του θα έχουν πλήρη εικόνα για την ακίνητη περιουσία του.

Παράλληλα, αποδίδεται και το δεύτερο μεγάλο ψηφιακό έργο, το ψηφιοποιημένο Εθνικό Αρχείο Μνημείων (nationalarchive.culture.gr) την Πέμπτη 22 Απριλίου, που θα προσφέρει πρόσβαση στους χρήστες σε χιλιάδες κινητά μνημεία. Στην πλατφόρμα του Εθνικού Αρχείου Μνημείων έχουν «φορτωθεί» περίπου 684.000 αρχαιολογικά αντικείμενα στα οποία έχουν πλήρη πρόσβαση οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ, όπως οι Εφορείες Αρχαιοτήτων. Το κοινό θα έχει σε πρώτη φάση πρόσβαση σε περίπου 63.000 μνημεία, τα οποία διαρκώς θα εμπλουτίζονται όσο οι υπηρεσίες του υπουργείου οριστικοποιούν τα τεκμήρια.

Τα δύο έργα παρουσιάστηκαν χθες στην πολιτική ηγεσία και σε υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΠΟΑ από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων.

Η παρουσίαση είχε προγραμματιστεί για τις αρχές του 2021, αλλά μια βλάβη στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση. Τα δύο συστήματα, πάντως, έχουν διαρκή τεχνική υποστήριξη από την εταιρεία «I Know How», που ήταν και ο ανάδοχος υλοποίησης των δύο έργων. Τα δύο έργα εντάχθηκαν σε ΕΣΠΑ για τη χρηματοδότηση της υλοποίησής τους και για το καθένα από τα δύο δόθηκαν αρκετές παρατάσεις ως προς τον χρόνο παράδοσής τους. Το κτηματολόγιο είχε προϋπολογισμό της τάξης των 5,7 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η ψηφιοποίηση των μνημείων ανήλθε σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώθηκαν καθυστερήσεις σε αρκετά επίπεδα και για διάφορους λόγους που η «Κ» έχει επισημάνει στο παρελθόν (22/11/2018 και 1/12/2018) και μάλιστα για το δεύτερο έργο της ψηφιοποίησης των κινητών μνημείων, η ανάδοχος εταιρεία «I Know How» κηρύχθηκε έκπτωτη με απόφαση της τ. υπουργού Πολιτισμού Μυρσίνης Ζορμπά. Η νυν υπουργός Λίνα Μενδώνη ανακάλεσε την απόφαση της προκατόχου της, τα παραδοτέα του έργου εξετάστηκαν από νέα επιτροπή και το έργο παρελήφθη από το υπουργείο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή