Ισπανός λόγιος σε δίλημμα, ντοκουμέντο από το Χαλέπι

Ισπανός λόγιος σε δίλημμα, ντοκουμέντο από το Χαλέπι

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με την ημερομηνία ανοίγματος των κινηματογράφων προς το παρόν άγνωστη, οι εταιρείες διανομής συνεχίζουν να κυκλοφορούν κάποιες από τις ταινίες που έχουν συγκεντρώσει στα ράφια τους μέσω της πλατφόρμας του viva.gr. Από σήμερα σειρά παίρνει η Strada Films, η οποία μας φέρνει το πολύ αξιόλογο «Οσο κρατά ο πόλεμος», πιο πρόσφατο φιλμ του πολυβραβευμένου Ισπανού –χιλιανής καταγωγής– κινηματογραφιστή Αλεχάντρο Αμενάμπαρ («Η θάλασσα μέσα μου»).

Ο τελευταίος μάς ταξιδεύει στη χώρα της Ιβηρικής το καλοκαίρι του 1936, στις αρχές δηλαδή του συνταρακτικού εμφύλιου πολέμου. Εκεί ο φημισμένος συγγραφέας Μιγκέλ ντε Ουναμούνο από τη Σαλαμάνκα αποφασίζει να στηρίξει δημόσια τη στρατιωτική παρέμβαση που υπόσχεται να βάλει τάξη στο χάος που επικρατεί στη χώρα. Καθώς ο στρατηγός Φράνκο συνεχίζει την πορεία του από τον Νότο, η Σαλαμάνκα μετατρέπεται σε αρχηγείο του και ο Ουναμούνο βλέπει συναδέλφους του και άλλους πολίτες να φυλακίζονται ή να εξαφανίζονται. Αρχίζοντας να αμφισβητεί την ορθότητα της αρχικής του απόφασης, ο συγγραφέας προσπαθεί πλέον να τους σώσει. Το φιλμ του Αμενάμπαρ παρουσιάζει, μέσα από την άρτια ανασύνθεση της εποχής και το ταιριαστό παράδειγμα του ηλικιωμένου λόγιου, μια μεγάλη αλήθεια της Ιστορίας: το πόσο διαφορετικά μπορεί να φαντάζουν τα πράγματα τη στιγμή του ιστορικού «βρασμού» σε σχέση με την πιο ψύχραιμη προσέγγισή τους αργότερα. Επίσης, την ευθύνη του καθενός απέναντι σε όσα συμβαίνουν γύρω του και τη στάση που κρατά, με κόστος πολλές φορές την ίδια του τη ζωή ή την αξιοπρέπεια. Η ταινία ήταν υποψήφια για 17 βραβεία Γκόγια, κερδίζοντας τελικά πέντε από αυτά. 

«Για τη μικρή Σάμα»

Ενα ακόμα φιλμ που κυκλοφορεί διαδικτυακά, αυτή τη φορά από τη Filmtrade, είναι το συγκινητικό, αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ της Ουάντ Αλ-Κατέμπ. Η τελευταία απευθύνεται στη Σάμα, τη μικρή κόρη της, καταγράφοντας τις τελευταίες μέρες των πολεμικών συγκρούσεων στο Χαλέπι της Συρίας. Ουσιαστικά πρόκειται για το αυθεντικό ντοκουμέντο μιας γυναίκας η οποία ζει μαζί με τον άνδρα της τον καθημερινό φόβο των βομβαρδισμών και του θανάτου, θέλοντας μέσα από αυτό να αφήσει κάτι στο μικρό παιδί τους, σε περίπτωση που εκείνοι δεν τα καταφέρουν. Η αφήγησή της ξεκινάει ήδη το 2012, την εποχή που εκείνη ακόμα ήταν ενθουσιώδης φοιτήτρια αγωνιζόμενη για την ελευθερία, και προχωράει καθώς τα χρόνια σκοτεινιάζουν στην ταλαιπωρημένη χώρα της. Η ταινία θα είναι διαθέσιμη μόνο για τρεις προβολές (23-25/4) στο viva.gr.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή