Άνδρες έτοιμοι να… σηκώσουν το Οσκαρ

Άνδρες έτοιμοι να… σηκώσουν το Οσκαρ

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μόνο τρεις ημέρες να μας χωρίζουν πια από τη φετινή τελετή απονομής των Οσκαρ –και αφού την προηγούμενη εβδομάδα ασχοληθήκαμε με τις γυναίκες υποψήφιες– αυτή τη φορά βάζουμε στο επίκεντρο τους άνδρες, εκεί όπου επίσης έχουμε μερικές εξαιρετικές ερμηνείες. Αυτές προέρχονται τόσο από γνωστούς και καταξιωμένους όσο και από ανερχόμενους ηθοποιούς που εντυπωσίασαν αυτή την παράξενη σεζόν, ενώ και τα περίπου «κλειδωμένα» φαβορί ίσως τελικά κλονιστούν την τελευταία στιγμή.

Τσάντγουικ Μπόουζμαν
«Η θρυλική Μα Ρέινι»

Ο σχεδόν σίγουρος νικητής του πρώτου ανδρικού ρόλου, ο οποίος ωστόσο δυστυχώς δεν βρίσκεται πια ανάμεσά μας για να το απολαύσει. Ο Αμερικανός ηθοποιός έφυγε από τη ζωή το περασμένο καλοκαίρι χτυπημένος από τον καρκίνο, μόλις στα 44 χρόνια του, και το Χόλιγουντ ασφαλώς βλέπει τη βράβευσή του (και) ως τιμή στο σύνολο της προσφοράς του στην έβδομη τέχνη. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως η ερμηνεία του στον ρόλο του φιλόδοξου νεαρού τρομπετίστα Λέβι δεν ήταν εξαιρετική, δίπλα στη Μα Ρέινι της Βαϊόλα Ντέιβις. Οι δυο τους συνέθεσαν ένα εκρηκτικό δίδυμο, με τον Μπόουζμαν να δίνει ρεσιτάλ μέχρι την κορύφωση του φινάλε, ενώ η συνολική παρουσία του μάλλον παραπέμπει περισσότερο στους μεγάλους ρόλους του θεατρικού σανιδιού παρά της οθόνης.

Αντονι Χόπκινς
«The Father»

Άνδρες έτοιμοι να… σηκώσουν το Οσκαρ-1
Ο υπέροχος Αντονι Χόπκινς.

Αν δεν ίσχυαν όσα αναφέραμε παραπάνω σχετικά με τον Μπόουζμαν, ο μεγάλος Αντονι Χόπκινς θα ήταν ο δικαιότατος νικητής του βραβείου. Η ερμηνεία του είναι καταλυτική στο υπέροχο όσο και αναπάντεχο φιλμ του Φλόριαν Ζέλερ, που είναι πιθανότατα και το κορυφαίο της χρονιάς. Εκεί ο Χόπκινς υποδύεται έναν ηλικιωμένο ο οποίος βλέπει σταδιακά τη μνήμη και τις νοητικές δυνάμεις του να καταρρέουν, χτυπημένος από την άνοια. Το τόλμημα του Γάλλου κινηματογραφιστή να μας δείξει την ιστορία της ασθένειας από την πλευρά του πάσχοντα εξυπηρετείται στην εντέλεια από έναν ηθοποιό που στα 84 χρόνια του παραδίδει μάθημα υποκριτικής, με αποκορύφωμα τη σπαρακτική σκηνή του φινάλε. Οπως πάντως αναφέρουν τα πιο πρόσφατα ρεπορτάζ από το Χόλιγουντ, τις τελευταίες μέρες, μετά και τη βράβευσή του στα BAFTA, έχει σημειωθεί κύμα υποστήριξης προς την υποψηφιότητα του Χόπκινς, με την ανατροπή να μη μοιάζει πλέον απίθανη.

Γκάρι Ολντμαν
«Mank»

Άνδρες έτοιμοι να… σηκώσουν το Οσκαρ-2
Ο εξαιρετικός Γκάρι Ολντμαν.

Εχοντας αποδείξει ξανά και ξανά την αξία του, ο πολυβραβευμένος Γκάρι Ολντμαν παραδίδει εδώ άλλη μια υποδειγματική ερμηνεία στον ρόλο του θρυλικού σεναριογράφου Χέρμαν Μάνκιεβιτς, του ανθρώπου που σε μεγάλο βαθμό συνέθεσε τον μύθο του «Πολίτη Κέιν». Το υποψήφιο για 10 Οσκαρ φιλμ του Ντέιβιντ Φίντσερ διαθέτει προτερήματα σε όλους τους τομείς, ωστόσο τα πάντα κινούνται γύρω από τον Ολντμαν, ο οποίος μεταμορφώνεται για να ενσαρκώσει το λαμπρό πνεύμα του Μάνκιεβιτς, αλλά και αυτό της ηρωικής εποχής του σινεμά. Μπορεί να μην είναι τελικά ο νικητής, ωστόσο το όνομά του αποτελεί εγγύηση για οποιονδήποτε σύγχρονο κινηματογραφιστή.

Ριζ Αχμεντ
«Sound of Metal»

Άνδρες έτοιμοι να… σηκώσουν το Οσκαρ-3
Ο Βρετανός Ριζ Αχμεντ.

Ενας ακόμη Βρετανός (πακιστανικής καταγωγής), ο οποίος φέτος αναδείχθηκε μέσω μιας από τις ανεξάρτητες παραγωγές που έφτασαν μέχρι τα Οσκαρ. Ο εν πολλοίς άγνωστος Ριζ Αχμεντ υποδύεται τον Ρούμπεν, έναν νεαρό ντράμερ της μέταλ, του οποίου η περιπετειώδης ζωή θα αναποδογυρίσει όταν σταδιακά αρχίζει να χάνει την ακοή του. Το φιλμ-ντεμπούτο του Ντάριους Μάρντερ εξαρτάται επίσης σημαντικά από την απόδοση του πρωταγωνιστή του, ο οποίος τα καταφέρνει εξαιρετικά υποδυόμενος πειστικά επί της ουσίας ένα άτομο με ειδικές ανάγκες.

Στίβεν Γιουν
«Minari»

Το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από τον ρόλο του στο τηλεοπτικό «The Walking Dead», όμως τώρα ο Στίβεν Γιουν γίνεται ο πρώτος Αμερικανοασιάτης στην ιστορία των βραβείων που είναι υποψήφιος στην κατηγορία του πρώτου ανδρικού ρόλου. Οχι και μικρό επίτευγμα, ιδιαίτερα αν σκεφθεί κανείς πως ήλθε μέσα από το περιορισμένου μπάτζετ «Minari» του Κορεάτη Λι Ισαάκ Τσανγκ. Σε αυτό ο Γιουν υποδύεται τον πατέρα μιας οικογένειας η οποία μετακομίζει στο αγροτικό Αρκανσο της δεκαετίας του 1980, πασχίζοντας να φτιάξει μια καινούργια ζωή στη «χώρα των ευκαιριών».

Β΄ ανδρικός ρόλος

Εδώ τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα όσον αφορά το φαβορί. Ο γνωστός μας από το ρηξικέλευθο «Get Out» Ντάνιελ Καλούγια έχει κερδίσει κάθε πιθανό και απίθανο βραβείο στον δρόμο προς το χρυσό αγαλματίδιο, το οποίο πιθανότατα γράφει από τώρα το όνομά του. Ο Βρετανός ηθοποιός υποδύθηκε τον Φρεντ Χάμπτον, ιστορικό ηγέτη των Μαύρων Πανθήρων στο φυλετικά φορτισμένο «Judas and the Black Messiah» του Σέικα Κινγκ. Οπως καταλαβαίνει εύκολα κανείς, σε μια χρονιά όπως η φετινή, που σημαδεύτηκε από το κίνημα Black Lives Matter, η συγκεκριμένη βράβευση έχει και συμβολικό χαρακτήρα, πέρα από την όντως πολύ καλή ερμηνεία του Καλούγια. Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι εξίσου καλός και επίσης υποψήφιος είναι ο… Ιούδας του τίτλου, Λακίθ Στάνφιλντ. Οσο για τους υπόλοιπους της λίστας, ανάμεσά τους σίγουρα ξεχωρίζει ο Σάσα Μπάρον Κόεν, ο οποίος ήταν απολαυστικός ως χίπης στην «Δίκη των Επτά του Σικάγου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή