Το άνοιγμα της ψυχαγωγίας και οι dj της πλατείας

Το άνοιγμα της ψυχαγωγίας και οι dj της πλατείας

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακούμε συχνά πολιτικούς και σχολιαστές να μιλούν για το τουριστικό προφίλ της χώρας μας, επισημαίνοντας πως αυτό πρέπει να ξεφύγει από το κλασικό «ήλιος, θάλασσα και αρχαία» και να ευχαριστήσει με κάτι παραπάνω στον επισκέπτη, ξένο ή ντόπιο. Η Αθήνα για παράδειγμα, που ως προορισμός μπορεί να προσφέρει νυχτερινή ζωή, (θερινό) σινεμά, θέατρο, συναυλίες κ.ο.κ., πράγματα δηλαδή που λόγω πανδημίας έχουν μπει εδώ και μήνες στον «πάγο». Τι κάνουμε ωστόσο για να σχεδιάσουμε το άνοιγμά τους και αυτό να μη γίνει στην τύχη ή με προχειρότητα, κρύβοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία;

Στην επίσης χτυπημένη σκληρά από τον κορωνοϊό Ολλανδία, εδώ και μήνες κυβέρνηση και επιστήμονες συνεργάζονται, προκειμένου να μελετήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει ξανά ο πολύ σημαντικός για τη χώρα τομέας της διασκέδασης. Στις αρχές του περασμένου Μαρτίου, σε ένα πελώριο κλαμπ του Αμστερνταμ 1.300 άνθρωποι χόρεψαν και τραγούδησαν επί ώρες υπό τους ήχους γνωστών dj, στο πλαίσιο ενός σχετικού πειράματος, ενώ ανάλογες μελέτες οργανώθηκαν σε ποδοσφαιρικούς αγώνες και επιστημονικά συνέδρια.

Πιο πρόσφατα, στη Βαρκελώνη, 5.000 θεατές παρακολούθησαν δίχως αποστάσεις (αλλά με μάσκες) μια ζωντανή ροκ συναυλία, επίσης στο πλαίσιο ενός πειράματος της ισπανικής κυβέρνησης, ώστε να καταρτιστούν ορθά υγειονομικά πρωτόκολλα ενόψει της θερινής σεζόν. Τέλος, μόλις χθες έγινε γνωστό πως τα Brit Awards, τα σημαντικότερα βραβεία της βρετανικής μουσικής βιομηχανίας, θα διεξαχθούν στις 11 Μαΐου παρουσία 4.000 θεατών, οι οποίοι μάλιστα θα τα παρακολουθήσουν στην Ο2 Arena του Λονδίνου χωρίς μάσκες ή αποστάσεις· μοναδική προϋπόθεση είναι το αρνητικό COVID-19 τεστ. Ο Βρετανός υπουργός Πολιτισμού, Ολιβερ Ντάουντεν, δήλωσε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση θα λειτουργήσει ως οδηγός για τη διαχείριση μεγάλου πλήθους σε ανάλογες ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Στην Ελλάδα, όλες οι προγραμματισμένες για το καλοκαίρι συναυλίες έχουν ακυρωθεί, ενώ ακόμη και τα περυσινά «καθιστά» δίχως μάσκα λάιβ φέτος φαντάζουν περίπλοκα. Επίσης, μπορεί οι εγχώριοι κινηματογραφικοί διανομείς να έχουν ανακοινώσει προγραμματισμούς για τους προσεχείς μήνες, ωστόσο προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν και πότε θα ανοίξουν οι αίθουσες. Πώς μπορεί, όμως, κάποιος να παίρνει αποφάσεις δίχως πρώτα να συλλέγει δεδομένα; Σε αντίθεση με το Αμστερνταμ, οι dj στην Αθήνα δυστυχώς παίζουν μόνο στις… πλατείες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή