Ματιές στον κόσμο

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΠΑ
Η ζωή με λιγότερα πράγματα, η απόλαυση της αφαίρεσης

Από το πλήθος των βίντεο που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο για μια καλύτερη καθημερινότητα, ο Τζόσουα Μπέκερ έχει αποκτήσει την ιδιότητα ενός κινηματογραφικού αστέρα. Φαινόμενο η ίδια η ανέλκυσή του στη δημόσια σφαίρα, καθώς ο ίδιος ξεκίνησε από πάστορας, που σταδιακά στα κηρύγματά του ενσωμάτωνε απλές αλήθειες της καθημερινότητας. Ρήτορας χαρισματικός, προχώρησε αξιοποιώντας τις τάσεις της εποχής και ανταποκρινόμενος στις διάφορες προτάσεις για θεματικές ομιλίες σε ζωντανό κοινό, έφθασε να περιγράψει με απλότητα και πειστικότητα μια νέα αντίληψη για μια μινιμαλιστική ζωή. Χωρίς ψυχαναγκασμούς, χωρίς ενοχές, χωρίς περιττά υλικά αγαθά, χωρίς άχρηστη διακόσμηση, χωρίς πολλά ρούχα και παπούτσια, χωρίς πολλά παιδικά παιχνίδια, αλλά με μεγαλύτερη απόλαυση της στιγμής, των σχέσεων, του νέου εαυτού. Τα βιβλία του είναι γραμμένα απλά. Το πιο πρόσφατο (Τhe Minimalist Home) είναι μια πρόταση για την καθημερινότητα στο σπίτι, που άλλωστε υπερασπίζεται στο μπλογκ του (https://www.becomingminimalist.com/), το οποίο επισκέπτονται άνθρωποι από όλον τον κόσμο. Στα βίντεο του Τζόσουα Μπέκερ, εύκολα διαπιστώνει κανείς ότι έχει πείσει πολύ κόσμο γιατί, σε αντίθεση με άλλους γκουρού της καλής ζωής, μοιάζει να πιστεύει απόλυτα όσα λέει και να τα έχει εφαρμόσει στην οικογενειακή του ζωή. Με την οικογένειά του, προβάλλει ένα πρότυπο ταύτισης. Ωρες δοκιμών, τον έχουν προικίσει με σωστή εκφορά λόγου, μεστά και σύντομα κείμενα, πειστικό ηχόχρωμα. Ο Μπέκερ απολαμβάνει πλέον μια διεθνή αναγνώριση στον τομέα της αυτοβοήθειας, που στην περίπτωσή του όμως είναι μια ολιστική θεώρηση καθημερινής ζωής βασισμένη στην κοινή λογική, στην προσφορά και στην ενδυνάμωση μέσω της αφαίρεσης. Η βιομηχανία του αυτοκληθέντων προπονητών για να ζούμε καλύτερα είναι τεράστια. Και συχνά υπηρετείται από διάττοντες αστέρες και από ανθρώπους με αναλώσιμο χάρισμα. Ο Μπέκερ θεωρείται η χρυσή τομή με μια πρόταση που, αν και πολύ «αμερικάνικη» στην αφετηρία της, δείχνει ότι έχει διείσδυση σε όλες τις κουλτούρες, αν κρίνει κανείς από τις επισκέψεις και τους συνδρομητές, από Δύση και Ανατολή. Ενα φαινόμενο της εποχής μας είναι η ανάγκη αναρίθμητων ανθρώπων για έμπνευση σε έναν κόσμο που μοιάζει όλο και πιο χαοτικός και απρόβλεπτος. Μερικά από τα μότο του Τζόσουα Μπέκερ: «Oταν αποδεσμευόμαστε από πράγματα που δεν έχουν πραγματική αξία για εμάς, τότε ανακαλύπτουμε όσα πραγματικά αξίζουν»· «ίσως η ζωή που πάντα ήθελες να ζήσεις, να είναι θαμμένη κάτω από τα πράγματα που έχεις συσσωρεύσει». 

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ
Εμιλι Ντίκινσον

Ματιές στον κόσμο-1
Φωτ. THE MORGAN LIBRARY

Στη Βιβλιοθήκη Μόργκαν, στο Μανχάταν, έχουν ετοιμάσει ένα θαυμάσιο αφιέρωμα στην Εμιλι Ντίκινσον, από τις αγαπημένες μορφές του 19ου αιώνα. Είναι μια διαδραστική προσέγγιση στο έργο της με ανάγνωση ποιημάτων της από την ποιήτρια Λι Αν Μπράουν, καθώς και επιλογή από τη μεγάλη έκθεση του 2017 με τίτλο «Είμαι ο κανένας! Ποιος είσαι εσύ;». Η αντοχή της Ντίκινσον στον χρόνο αποδεικνύεται και από τις νέες μεταφραστικές απόπειρες σε διάφορες γλώσσες. 

ΒΑΣΙΛΕΙΑ
Ολαφουρ Ελίασον

Ματιές στον κόσμο-2
Φωτ. FONDATION BEYELER

Από τους πιο σύνθετους και ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της εποχής μας, ο Ολαφουρ Ελίασον παρουσιάζει υβριδικές προσεγγίσεις σε ρευστές καταστάσεις. Η νέα έκθεση «Life» παρουσιάζεται τώρα και έως τον Ιούλιο στην Ελβετία, στο Ιδρυμα Beyeler. Ο Ελίασον καλεί το κοινό σε έναν διαδραστικό στοχασμό πάνω στον πολιτισμό και στη ζωή, χωρίς συγκεκριμένη αρχή και προκαθορισμένο τέλος, αλλά σαν μια διαρκή και απρόβλεπτη ροή ήχων, εικόνων, αισθήσεων. 

ΜΟΝΑΧΟ
Μνημείο Λουδοβίκου Β΄

Ματιές στον κόσμο-3

Ο Λουδοβίκος Β΄ της Βαυαρίας (1845-1886) έμεινε στην ιστορία για την ασταθή ψυχική υγεία του, τα εντυπωσιακά κάστρα και την αγάπη του για τον Βάγκνερ. Το μνημείο του στο Μόναχο, στη γέφυρα Κορνέλιους, χυτεύθηκε από τους ναζί πλην της κεφαλής που εκτίθεται ως αντίγραφο. Μια επιτροπή με επωνυμία «Μνημείο για τον βασιλιά Λουδοβίκο Β΄» επιθυμεί να στηθεί ένα νέο γλυπτό στην ίδια θέση, αντάξιο της θέσης του Λουδοβίκου στην ιστορία της Βαυαρίας. 

ΒΕΝΕΤΙΑ
Νέα εποχή

Ματιές στον κόσμο-4
Φωτ. DPA

Με διεθνείς συναντήσεις για το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, η Βενετία ελπίζει να αναθερμάνει τις σχέσεις της με τον πολιτισμό και το διεθνές κοινό. Το 49ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου θα αρχίσει στις 2 Ιουλίου και το Διεθνές Φεστιβάλ Χορού θα διεξαχθεί την τελευταία εβδομάδα του ίδιου μήνα. Μουσικά γεγονότα οργανώνονται για τις 17 και 26 Σεπτεμβρίου. Η Ιταλία σχεδιάζει να ανοίξει στους τουρίστες το καλοκαίρι και θα ποντάρει και πάλι στον πολιτιστικό τουρισμό. 

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Ιησούς Χριστός

Ματιές στον κόσμο-5
Φωτ. LUCAS AMORELL

Το τρίτο υψηλότερο άγαλμα του Χριστού στον κόσμο γεννιέται, λίγο λίγο, στο Ενκαντάδο, στη νότια Βραζιλία, κοντά στην Ουρουγουάη. Οταν ολοκληρωθεί θα έχει ύψος 43 μέτρα, ψηλότερο από το διάσημο άγαλμα του Ιησού στο Ρίο, που φθάνει τα 38 μέτρα και αποτελεί ένα από τα εμβλήματα της χώρας. Το έργο έχει προϋπολογισμό 350.000 δολάρια και η πατρότητα της ιδέας ανήκει στον πολιτικό Αντροάλντο Κοντσάτι, ο οποίος απεβίωσε τον περασμένο Μάρτιο από COVID-19.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή