Λίνα Μενδώνη: Ενισχύεται η πολιτιστική δυναμική της πρωτεύουσας

Λίνα Μενδώνη: Ενισχύεται η πολιτιστική δυναμική της πρωτεύουσας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επαναλειτουργία των μουσείων, μόλις οι υγειονομικές συνθήκες το επιτρέψουν, σηματοδοτείται από την επανένταξη στον μουσειακό χάρτη της Αθήνας της Εθνικής Πινακοθήκης, από την έναρξη λειτουργίας του Μεγάρου Λοβέρδου – Τσίλλερ, επί της οδού Μαυρομιχάλη, ως παραρτήματος του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου και χώρου έκθεσης μέρους της συλλογής των εικόνων του Διονυσίου Λοβέρδου, και από τη σταδιακή απόδοση στο κοινό του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι το καλοκαίρι 2021 προστίθενται στην Αθήνα τρεις νέοι μουσειακοί χώροι, όχι μόνο για τα μοναδικά τους εκθέματα, αλλά και για την αρχιτεκτονική τους, που αναφέρεται σε τρεις περιόδους της ιστορίας των Αθηνών.  

Με την αφαίρεση των πρόχειρων περιφράξεων, τα χρονίζοντα εργοτάξια στην καρδιά της πρωτεύουσας αποκαλύπτουν νέους προορισμούς, που ενισχύουν την πολιτιστική δυναμική της πόλης. Για την Αθήνα, που έχει βιώσει έντονα και δραματικά τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, αλλά και της πανδημίας, έχουμε χρέος –ο καθένας στο μέτρο που του αναλογεί– να επουλώσουμε τις πληγές της. Από τις 17 Ιουνίου 2021, αποδίδουμε τμηματικά το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού, που αναπτύσσεται σε 19 κτίρια στον πυρήνα του ιστορικού κέντρου, ανάμεσα στην Αρχαία και τη Ρωμαϊκή Αγορά των Αθηνών. Μια γειτονιά του 19ου αιώνα –με έντονες τις μνήμες των Δραγούμηδων, του Παπαδιαμάντη, του Νικολάου Πλανά– αναβιώνει και προβάλλει τη νεότερη ιστορία της χώρας μας. Ως παράρτημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού προβλέπεται να λειτουργήσει και το Κέντρο Χειροτεχνίας που δρομολογούμε στις εγκαταστάσεις της Βιοτεχνίας Ελληνικών Μαντιλιών, στο Μεταξουργείο, στην οδό Πλαταιών.   Μέσα στο καλοκαίρι, δημοπρατούνται –στην Πλάκα– στην οδό Διοσκούρων, το κτίριο που θα φιλοξενήσει το αρχείο Ελύτη και, στην Πολυγνώτου, η οικία Κωλέττη, που θα στεγάσει το αρχείο των αναστηλωτικών εργασιών των μνημείων Ακροπόλεως. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία απαλλοτρίωσης της οικίας Παλαμά, στην οδό Περιάνδρου, και των προσκτισμάτων στο Τζαμί Τζισδαράκη, επί της πλατείας Μοναστηρακίου. Σταδιακά η εικόνα της Αθήνας αλλάζει. Παρεμβάσεις, όπως οι παραπάνω, λειτουργούν ως ψηφίδες που συνθέτουν ένα πολύτιμο αμφιπρόσωπο μωσαϊκό για την πόλη: της πολιτιστικής της φυσιογνωμίας στη μακρά ιστορική της διάρκεια και της αναπτυξιακής δύναμης και δυναμικής της.
 
* Η κ. Λίνα Μενδώνη είναι υπουργός Πολιτισμού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή