ΒΙΒΛΙΟ

Τι είδους βιβλία θέλουμε;

Τι είδους βιβλία θέλουμε;

Περισσότεροι από 200 εργαζόμενοι του Simon & Schuster έστειλαν πριν από μερικές ημέρες μια επιστολή διαμαρτυρίας, με την οποία ζητούν από τον μεγάλο εκδοτικό οίκο των ΗΠΑ να ακυρώσει το βιβλίο του τέως αντιπροέδρου των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ζητούν, μεταξύ άλλων, να μη θεωρηθεί η διακυβέρνηση Τραμπ ως ένα «κανονικό» κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας. Την επιστολή τους συνυπογράφουν διαδικτυακά επιπλέον 3.500 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και βραβευμένοι συγγραφείς, όπως γράφει ο Guardian.

Εν μέρει, το πρόβλημα είναι ότι ο Τραμπ είναι όντως ένα κεφάλαιο της αμερικανικής ιστορίας. Εφιαλτικό, περίεργο, γελοίο, κακό, όπως θέλει ας το πει κάποιος, αλλά δεν παύει να είναι εκεί για να θυμίζει –στην καλύτερη περίπτωση– μια αχρείαστη παρένθεση. Από την άλλη πλευρά, ο S&S έχει εκδώσει βιβλία όχι μόνο των Δημοκρατικών πολιτικών, όπως η Χίλαρι Κλίντον, αλλά και σφοδρών επικριτών του Τραμπ, όπως η Μέρι Τραμπ και ο Μπομπ Γούντγουορντ.

Αυτό όμως που βλέπουμε εδώ δεν είναι ένα αμιγώς πολιτικό πρόβλημα. Για κάποιους είναι κυρίως ηθικό. Το βιβλίο του Πενς, γράφουν οι διαμαρτυρόμενοι, διαλύει την εμπιστοσύνη του κοινού απέναντι στον εκδοτικό οίκο και έρχεται σε αντίθεση με την πρότερη στήριξή του σε κοινωνικά κινήματα όπως το Black Lives Matter.

Αλήθεια, όμως, ποιος είναι ο ρόλος των εκδοτικών οίκων; Να δίνουν πρόσβαση σε μια ποικιλομορφία ιδεών και απόψεων που μπορεί και να μη μας αρέσουν ή να πηγαίνουν ανάλογα με το ρεύμα της κάθε εποχής; Μήπως να απασχολούν ντετέκτιβ για να κάνουν φύλλο και φτερό το παρελθόν των συγγραφέων τους και να μην πέφτουν πάνω σε περιπτώσεις Μπλέικ Μπέιλι; Για τον τελευταίο, το παράρτημα του PEN America ανακοίνωσε ότι σίγουρα κανείς δεν θέλει να προωθεί συγγραφείς εναντίον των οποίων διατυπώνονται βαριές καταγγελίες, αλλά δεν μπορείς να στερείς από το κοινό το περιεχόμενο ενός βιβλίου που έχεις κρίνει πως αξίζει να δημοσιευθεί.

Μπορεί όλα αυτά να φαίνονται μακρινά, ωστόσο το ερώτημα είναι κοινό και σύντομα θα κληθούμε να το απαντήσουμε και εδώ. Τι είδους βιβλία και πολιτισμό θέλουμε. Ελευθερίας ή προδιαγραφών; Για την ιστορία, ο S&S θα εκδώσει το βιβλίο του Πενς, η δε βιογραφία του Φίλιπ Ροθ από τον Μπέιλι αποσύρθηκε.