ΒΙΒΛΙΟ

Το έντυπο βιβλίο αντέχει ακόμη

Το έντυπο βιβλίο αντέχει ακόμη

Οταν πρωτοεμφανίστηκε το ηλεκτρονικό βιβλίο και άρχισαν να διαδίδονται οι ειδικές συσκευές ανάγνωσης, να εξαπλώνονται ραγδαία τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, να πολλαπλασιάζονται οι πλατφόρμες και οι εφαρμογές μέσω των οποίων μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση σε ένα e-book, να ανθούν οι αυτοεκδόσεις και τα κανάλια ηλεκτρονικής πώλησης, πολλοί προέβλεψαν το τέλος του έντυπου βιβλίου. Με τα Kindle –τις ειδικές συσκευές–, τα έξυπνα κινητά και τα τάμπλετ, είπαν, θα μπορεί ο καθένας, όπου κι αν βρίσκεται, να κατεβάζει και να διαβάζει όποιο βιβλίο επιθυμεί. Το έντυπο βιβλίο θα καταλήξει μουσειακό είδος, ισχυρίστηκαν. Παρά ταύτα, μολονότι οι άνθρωποι χρησιμοποιούν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους για να ενημερώνονται, να επικοινωνούν, να διαβάζουν, εξακολουθούν σε μεγάλο βαθμό, ακόμη, να βασίζονται στο μελάνι και στο χαρτί όταν πρόκειται να βυθιστούν στο διάβασμα ενός βιβλίου.

Το έντυπο βιβλίο αντέχει ακόμη-1Σύμφωνα με δεδομένα από το Statista’s Advertising & Media Outlook, η διείσδυση των ηλεκτρονικών βιβλίων έπεται των έντυπων και μάλιστα σε μεγάλη απόσταση σε ολόκληρο τον κόσμο. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, για παράδειγμα, όπου τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι πολύ δημοφιλή σε σύγκριση με άλλες χώρες, μόλις το 23% του πληθυσμού δήλωσε ότι αγόρασε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο το 2020, σε σύγκριση με το 45% που αγόρασε ένα έντυπο βιβλίο. Στην Κίνα, τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό στον κόσμο αγοραστών ηλεκτρονικών βιβλίων (το 24,4% του πληθυσμού της αγόρασε πέρυσι ένα ηλεκτρονικό βιβλίο), η απόσταση από τους αγοραστές έντυπων βιβλίων είναι πολύ μικρότερη – το 32% των Κινέζων αγόρασε πέρυσι ένα έντυπο βιβλίο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 20% για το ηλεκτρονικό βιβλίο και 48,7% για το έντυπο, στην Ισπανία 14,3% και 49,3%, ενώ μεταξύ των 10 πρώτων χωρών στον κόσμο με τα υψηλότερα ποσοστά ανάγνωσης ψηφιακών βιβλίων το μεγαλύτερο άνοιγμα ψαλίδας εμφανίζει η Γερμανία με 10,4% (ηλεκτρονικό) και 58% (έντυπο).   

Τα παραπάνω ευρήματα δείχνουν ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν αποτελεί την αρχή του τέλους του έντυπου βιβλίου, αλλά μάλλον ένα συμπληρωματικό προϊόν που θα πρέπει, αντίθετα, να ωφελήσει τον εκδοτικό κλάδο. Οι ηλεκτρονικοί αναγνώστες με την οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού και η επανασελιδοποίηση του κειμένου κάνουν την ανάγνωση πολύ ξεκούραστη και απολύτως δυνατή για τα ΑμεΑ. Στην Ελλάδα το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν είναι πολύ διαδεδομένο, ωστόσο εμφανίζει σαφείς τάσεις ανάπτυξης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το 2019, με αφορμή τα δέκα χρόνια ηλεκτρονικού βιβλίου στη χώρα μας, τότε κυκλοφορούσαν στα ελληνικά πάνω από 8.000 τίτλοι εμπορικών ηλεκτρονικών βιβλίων από 140 εκδότες. Αφορούσαν περισσότερο ακαδημαϊκά και ειδικά βιβλία (οικονομικά, νομικά, τεχνικά κ.λπ.) και ξενόγλωσσους τίτλους και λιγότερο λογοτεχνία και δοκίμιο.