Οταν η Ιστορία διαμορφώνει τα μελλούμενα: Το 6ο Συνέδριο των Δελφών της δίδει τιμητική θέση

Οταν η Ιστορία διαμορφώνει τα μελλούμενα: Το 6ο Συνέδριο των Δελφών της δίδει τιμητική θέση

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από την εκκίνησή του μέχρι σήμερα, το Συνέδριο των Δελφών δεν αρκέστηκε στις οικονομικές αναλύσεις και πολιτικές τοποθετήσεις από σπουδαίες –εντός και εκτός συνόρων– προσωπικότητες. Η συνισταμένη του πολιτισμού πάντοτε είχε τη δική της θέση στο φόρουμ, είτε μέσα από τους ομιλητές και τον χώρο διεξαγωγής των συζητήσεων είτε και μέσα από το ίδιο το πιστοποιητικό γέννησης του θεσμού: πήρε το όνομά του από έναν τόπο που ταυτίζεται ιστορικά και αρχαιολογικά με την πρόβλεψη των μελλουμένων, το περίφημο Μαντείο των Δελφών.

Φέτος, τη χρονιά που εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, μεγάλο μέρος του συνεδρίου, που πραγματοποιείται λόγω πανδημίας στο Ζάππειο από αύριο έως τις 15/5, είναι αφιερωμένο σε αυτό το σημαντικό ορόσημο. Ομως και πάλι, η βαρύτητα δεν πέφτει στο αναμάσημα των γεγονότων, αλλά στο πώς η αντανάκλαση του παρελθόντος σμιλεύει τη δυναμική των επόμενων δεκαετιών. Ετσι, λοιπόν, όλες οι συνεδρίες που αφορούν αυτή τη θεματική προσπαθούν να κάνουν τη ζεύξη ανάμεσα σε αυτό που συνέβη και σε αυτό που έρχεται: το μέλλον δεν είναι η ειμαρμένη, είναι ο τρόπος με τον οποίο εμείς οι ίδιοι το προετοιμάζουμε και το οικοδομούμε με τις αξίες που επιλέγουμε ως «πρώτη ύλη».

Οταν η Ιστορία διαμορφώνει τα μελλούμενα: Το 6ο Συνέδριο των Δελφών της δίδει τιμητική θέση-1
Αριστερά, ο παλιός παρουσιαστής του BBC Νικ Γκάουινγκ. Δεξιά, η ιστορικός του Πανεπιστημίου του Τορόντο Μάργκαρετ Μακμίλαν.

Σταχυολογώντας από το πρόγραμμα του φετινού συνεδρίου, το οποίο θα έχει υβριδική μορφή –διά ζώσης συναντήσεις και ψηφιακές–, θα ξεχώριζε κανείς λ.χ. τη συζήτηση με τίτλο «Πώς η Ιστορία μπορεί να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις», που θα γίνει αύριο μεταξύ της Καναδής ιστορικού του Πανεπιστημίου του Τορόντο Μάργκαρετ Μακμίλαν και του διάσημου παλαιού παρουσιαστή του BBC Νικ Γκάουινγκ, ο οποίος ίδρυσε το 2014 τον φορέα Thinking the Unthinkable (Σκεπτόμενοι το Αδιανόητο), που βοηθά τη σύγχρονη ηγεσία να αντιμετωπίζει τη ρευστότητα και την αβεβαιότητα ως όπλο και όχι ως απειλή. Αναμένονται επίσης με ενδιαφέρον οι εισηγήσεις διανοητών, όπως ο Στέλιος Ράμφος, για το τι ονειρευόμαστε σήμερα και πώς μπορούμε να οραματιστούμε την πατρίδα μας σε μερικά χρόνια.

Οταν η Ιστορία διαμορφώνει τα μελλούμενα: Το 6ο Συνέδριο των Δελφών της δίδει τιμητική θέση-2
Ο ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ.

Ιδιαίτερη είναι και η συμβολή των σύγχρονων φιλελλήνων που μας αγαπούν αλλά κρατούν και τη διαύγεια στο βλέμμα τους όταν μιλούν για εμάς. Ο Ρόντρικ Μπίτον, που πάλεψε για την ελληνική γλώσσα και αφιέρωσε στο ελληνικό έθνος μια πρώτης τάξεως βιογραφία, ο Μαρκ Μαζάουερ, που έχει ταυτίσει μεγάλο μέρος του ακαδημαϊκού έργου του με την Ελλάδα του 20ού αιώνα, ή η Βικτόρια Χίσλοπ, που θα αναφερθεί στα έργα και στις ημέρες του Λόρδου Βύρωνα. Η κοσμήτωρ του πανεπιστημίου ΝYU Κάθριν Φλέμινγκ, που έμαθε τη γλώσσα μας ως φοιτήτρια όταν έπιασε καλοκαιρινή δουλειά στην Κρήτη και ίδρυσε πρόσφατα με τη δημοσιογράφο Σοφία Παπαϊωάννου το «Ιστόρημα», μια κιβωτό ελληνικής προφορικής ιστορίας, σίγουρα γνωρίζει καλά την ψυχή μας.

Οταν η Ιστορία διαμορφώνει τα μελλούμενα: Το 6ο Συνέδριο των Δελφών της δίδει τιμητική θέση-3
Η κοσμήτωρ του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Κάθριν Φλέμινγκ έμαθε τη γλώσσα μας ως φοιτήτρια, όταν έπιασε καλοκαιρινή δουλειά στην Κρήτη.

Ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρεϊ Πάιατ, λάτρης της Ιστορίας, θα αναφερθεί στην ελληνική επιρροή στο αμερικανικό έθνος αλλά και στην πολιτική ταυτότητα των ΗΠΑ. Πολύ συχνά ο διπλωμάτης κάνει τον ανάπλου στο παρελθόν για να βρει τις γέφυρες και τα σημεία που συνδέουν τους δύο πολιτισμούς. Αναφορά θα γίνει και στην αρχιτεκτονική κληρονομιά του νεοκλασικισμού μέσα από την στρογγυλή τράπεζα στην οποία θα συμμετάσχουν ο ομότιμος καθηγητής στην Σορβόννη και πρέσβης μας στον ΟΟΣΑ Γιώργος Πρεβελάκης, ο ιστορικός Ευάνθης Χατζηβασιλείου, ο Μισέλ Εσπανί του γαλλικού Εθνικού Κέντρου Μελετών και η ομότιμη καθηγήτρια του Πρίνστον, Εσθερ Ντα Κόστα Μέγερ. Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί να βρει κανείς στον ιστότοπο του συνεδρίου, www.delphiforum.gr.
 
[email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή