Πολιτιστικές Διαδρομές: Όμηρος, Θερβάντες, Απόστολος Παύλος

Πολιτιστικές Διαδρομές: Όμηρος, Θερβάντες, Απόστολος Παύλος

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χρηματοδότηση ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ έχει ζητήσει το υπουργείο Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία πέντε Πολιτιστικών Διαδρομών που καλύπτουν όλες τις περιόδους της ελληνικής ιστορίας και κινούνται σε δύο μεγάλους γεωγραφικούς άξονες: τη Βόρεια Ελλάδα με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη και την Ηπειρο, με κέντρο την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Στην ουσία πρόκειται για ένα μεγάλο αναστηλωτικό έργο, καθώς, εφόσον εγκριθεί, το μεγαλύτερο κονδύλι (27 εκατ. ευρώ) θα κατευθυνθεί σε εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των μνημείων που περιλαμβάνονται στις διαδρομές, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα θα δοθούν για τον ευπρεπισμό των διαδρομών και την ψηφιακή τους διασύνδεση. 

Οι θεματικές διαδρομές είναι «Τα βήματα του Αποστόλου Παύλου», «Πολιτιστική Εγνατία Οδός», «Ο δρόμος προς τη Δύση. Από τον Ομηρο στον Θερβάντες», «Μνημειακά έργα Κυκλώπων και ανθρώπων κατά τη μυκηναϊκή εποχή» και «Δίκτυο κάστρων: Από το Βυζάντιο στην Οθωμανοκρατία». Ενδεικτικά, τα μνημεία που περιλαμβάνονται στο έργο είναι η ξύλινη γέφυρα της Αμφίπολης, οι ναοί Αγία Σοφία, Παναγία Χαλκέων και Αχειροποίητος, η Ροτόντα και τα λουτρά Μπέη Χαμάμ της Θεσσαλονίκης, η Αγία Αννα στη Βέροια, ο ναός Μαξιμιανούπολης στη Ροδόπη, οι τοιχογραφίες στον ναό Ταξιαρχών Μητροπόλεως και στη Μονή Παναγίας Μαυριώτισσας στην Καστοριά, ο ενετικός λιμένας της Ναυπάκτου, το μυκηναϊκό οδικό δίκτυο της Αργολίδας, τα κάστρα Μεθώνης, Κορώνης, Πάτρας, Ζακύνθου, Κιάφας κ.ά. Γενικότερα επιλέχθηκαν τα πιο ώριμα έργα καθώς οι κανόνες του Ταμείου προβλέπουν τη συμβασιοποίηση όλων των έργων το 2022 και 2023. 

Το ΦΠΑ που αντιστοιχεί στη χρηματοδότηση των έργων θα πληρωθεί από το ελληνικό Δημόσιο, ενώ στην περίπτωση που το Ταμείο Ανάκαμψης δεν εγκρίνει το σύνολο ή μέρος της χρηματοδότησης, τα έργα θα ενταχθούν στο επόμενο ΕΣΠΑ 2021-27. Το σύνολο πάντως των πόρων που έχει αιτηθεί το ΥΠΠΟΑ (σύγχρονος πολιτισμός και πολιτιστική κληρονομιά) από το Ταμείο ανέρχεται σε 430 εκατομμύρια ευρώ (με το ΦΠΑ ξεπερνούν τα 650 εκατ. ευρώ). 

Σε fake news απέδωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη την αναπαραγωγή δημοσιευμάτων περί «καταστροφής γλυπτού» στην Ακρόπολη από εργασίες κομπρεσέρ, στο περιθώριο της χθεσινής συνέντευξης Τύπου. Η υπουργός έδειξε φωτογραφίες από τις εργασίες που όντως έγιναν στην Ακρόπολη αλλά αφορούσαν την αποκόλληση παλαιών πλακιδίων και τσιμέντου από έναν εργοταξιακό οικίσκο της ΥΣΜΑ που κατασκευάστηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και απομακρύνθηκε. Κατά τη διάρκεια των εργασιών ανακαλύφθηκε ότι το τείχος της Ακρόπολης είχε «τρυπηθεί» για να περάσει ένας αγωγός, που μάλιστα στηριζόταν σε αρχαίες πλάκες, από τα λεγόμενα «διάσπαρτα» μάρμαρα της Ακρόπολης. «Κάποιοι επιχειρούν να διασύρουν την Ακρόπολη, στοχοποιώντας την, και μαζί με αυτήν και τη χώρα», σημείωσε η κ. Μενδώνη, η οποία ωστόσο δεν δέχτηκε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί του θέματος. 

Σε σχετικό ερώτημα, η κ. Μενδώνη σημείωσε ότι η Εθνική Πινακοθήκη θα ανοίξει πλήρως στις 14 Μαΐου μαζί με τα υπόλοιπα μουσεία της χώρας και εντός του μήνα θα αποδοθούν στο κοινό το Μουσείο Λοβέρδου στο κτίριο Τσίλλερ και το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαλκίδας «Αρέθουσα», ενώ τα πωλητήρια, όπως είπε, θα έχουν στα ράφια τους νέα προϊόντα. Η υπουργός ωστόσο επιφυλάχθηκε να απαντήσει σχετικά με το αν είναι όλα έτοιμα για το άνοιγμα των αναψυκτηρίων και υπογράμμισε πως θα είναι ανοιχτά εκείνα για τα οποία έχει ολοκληρωθεί η διαγωνιστική διαδικασία από τον ΟΔΑΠ, χωρίς να είναι γνωστό πόσα είναι αυτά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή