Θαμπώνει η λάμψη των Χρυσών Σφαιρών

Θαμπώνει η λάμψη των Χρυσών Σφαιρών

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι πραγματικά αξιοπρόσεκτο πώς ένας προηγουμένως σεβαστός και λαμπερός θεσμός μπορεί μέσα σε σύντομο σχετικά διάστημα όχι μόνο να χάσει την αξιοπιστία του, αλλά να κινδυνεύσει και να εξαλειφθεί.

Ηταν μόλις πριν δύο μήνες όταν οι νικητές των Χρυσών Σφαιρών παραλάμβαναν ευτυχείς τα βραβεία τους, έστω και εξ αποστάσεως. Και έπειτα ήρθε ο χείμαρρος.

Αποκαλύψεις για την αποκλειστικά «λευκή» σύνθεση της δεξαμενής ψηφοφόρων της Ενωσης Ξένου Τύπου του Χόλιγουντ, που απονέμει τα βραβεία, καταγγελίες για σεξιστικής υφής διακρίσεις, οικονομικές ατασθαλίες κ.ο.κ. αμαύρωσαν την εικόνα των Σφαιρών, με αποτέλεσμα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες. Μόλις χθες το τηλεοπτικό δίκτυο ΝBC, το οποίο μεταδίδει κάθε χρόνο την τελετή απονομής, ανακοίνωσε πως δεν θα συνεχίσει το 2022 αναφέροντας πως, αν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, «ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να μεταδώσουμε το σόου τον Ιανουάριο του 2023».

Πριν από μία δεκαετία οι Χρυσές Σφαίρες μπορεί να έβρισκαν αλλού τηλεοπτική στέγη, ωστόσο στην εποχή της «cancel culture» κάτι τέτοιο μοιάζει απίθανο. Ειδικά λόγω και των αντιδράσεων από τα ίδια τα λαμπερά μέλη της κοινότητας, που δείχνουν πρόθυμα να ρίξουν πρώτα την ψήφο του οστρακισμού.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η Σκάρλετ Γιόχανσον εξέδωσε μια αρκετά επιθετική ανακοίνωση, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ως ηθοποιός όταν προωθείς μια ταινία, παίρνεις μέρος σε συνεντεύξεις Τύπου και τελετές βραβεύσεων. Στο παρελθόν, αυτό συχνά σήμαινε να αντιμετωπίζεις σεξιστικές ερωτήσεις και παρατηρήσεις από συγκεκριμένα μέλη της Ενωσης, στα όρια της σεξουαλικής παρενόχλησης. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο εδώ και χρόνια αρνούμαι να πάρω μέρος στις συνεντεύξεις τους».

Το επόμενο χτύπημα ήρθε από τον Τομ Κρουζ, ο οποίος τη Δευτέρα έστειλε πακέτο τις τρεις Χρυσές Σφαίρες που έχει κατακτήσει στα κεντρικά γραφεία της Ενωσης Ξένου Τύπου στο Λος Αντζελες, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για όσα αποκαλύπτονται το τελευταίο διάστημα. Ολα αυτά ενώ η Ενωση μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ανακοίνωσε σχέδιο για ριζικές αλλαγές που αφορούν τη σύνθεση των μελών της, χωρίς ωστόσο να καθορίσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το πότε αυτές θα ολοκληρωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή