Ενισχύσεις με… αστερίσκους σε αιθουσάρχες και διανομείς

Ενισχύσεις με… αστερίσκους σε αιθουσάρχες και διανομείς

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά σχεδόν εννέα μήνες που πέρασαν με τα φώτα τους σβηστά, οι κινηματογράφοι της χώρας ετοιμάζονται να ανοίξουν ξανά τις αίθουσές τους την προσεχή Παρασκευή 21 Μαΐου. Μάλλον, βέβαια, αντί για αίθουσες θα έπρεπε να πούμε «τις αυλές τους», αφού, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, μόνο τα θερινά σινεμά είναι αυτά που θα ανοίξουν, έχοντας και τους σχετικούς περιορισμούς ως προς την πληρότητα των θέσεών τους. 

Από το ολότελα, βέβαια, είναι και αυτό ένα βήμα, έτσι ώστε να πάρει μπρος ξανά και η διανομή, η οποία έχει πια συγκεντρώσει εκατοντάδες ταινίες στα ράφια αλλά και μπόλικα… χρέη στο ταμείο της. Για αυτά τα τελευταία, ανάσα θα αποτελέσει η χθεσινή εξαγγελία του υπουργείου Πολιτισμού, το οποίο ανακοίνωσε ενίσχυση συνολικού ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ, που θα κατευθυνθούν τόσο στους αιθουσάρχες όσο και στους διανομείς της χώρας, που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση. Συγκεκριμένα, η κοινή υπουργική απόφαση, την οποία συνυπογράφει και ο υφυπουργός, αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, προβλέπει την καταβολή 4 ευρώ ανά θεατή/εισιτήριο και ανά προβολή, με συνολικό μέγιστο αριθμό 40 προβολών ανά μήνα, για τους μήνες Οκτώβριο – Δεκέμβριο 2020. Για το συγκεκριμένο τρίμηνο, οι κινηματογράφοι οι οποίοι συνέχισαν να λειτουργούν –στην Αττική, για παράδειγμα, τα σινεμά έμειναν ανοιχτά μόνο έως τις 31 Οκτωβρίου– ενισχύονται με καταβολή ποσού που αντιστοιχεί στο 20% των συνολικών θέσεών τους, όπως αυτές προκύπτουν από την άδεια λειτουργίας. Για τις επιχειρήσεις που δεν λειτούργησαν, το ποσό που θα καταβληθεί αντιστοιχεί στο 10% της χωρητικότητας. Είναι προφανές ότι από τον Δεκέμβριο μέχρι σήμερα μεσολαβεί σημαντικό διάστημα, κατά το οποίο τα έσοδα των αιθουσών ήταν επίσης μηδενικά. 

Οσο για τους διανομείς, η απόφαση προβλέπει την καταβολή οικονομικής ενίσχυσης που καλύπτει το 40% της διαφοράς της μείωσης του κύκλου εργασιών του έτους 2020 σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του 2019. Μέσω της ανακοίνωσης η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επισήμανε την πρόθεση της κυβέρνησης να στηρίξει εμπράκτως τον κινηματογραφικό κλάδο, ενώ o κ. Γιατρομανωλάκης από την πλευρά του σημείωσε πως «απόλυτη προτεραιότητα είναι να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα των εργαζομένων, των επαγγελματιών και των επιχειρήσεων του πολιτισμού και να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις που η πανδημία είχε σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων του πολιτισμού».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι, σύμφωνα με την ΚΥΑ, οι συγκεκριμένες ενισχύσεις δεν είναι ακριβώς «καθαρές», αφού προβλέπεται η μερική διάχυσή τους σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες· συγκεκριμένα, οι αιθουσάρχες υποχρεούνται να επιστρέφουν το 20% υπό τη μορφή κοινωνικού εισιτηρίου εντός διαστήματος τριών ετών σε ΑμεΑ, μακροχρόνια ανέργους, μονογονεϊκές οικογένειες, τρίτεκνους και πολύτεκνους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή