Σειρές και ταινίες από τις πλατφόρμες: Θρίλερ ακριβείας, βετεράνοι υπερήρωες

Σειρές και ταινίες από τις πλατφόρμες: Θρίλερ ακριβείας, βετεράνοι υπερήρωες

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα απέμεινε για το άνοιγμα των θερινών κινηματογράφων και οι τελευταίες μας –ας ελπίσουμε– προτάσεις για παραμονή στο σπίτι μπροστά από την οθόνη της τηλεόρασης περιέχουν λίγο-πολύ κάτι από όσα συνηθίσαμε να βλέπουμε όλο τον περασμένο χειμώνα: νέες σειρές του Netflix, αλλά και ταινίες από τις πλατφόρμες του Cinobo και της Apple TV, που συνεχίζουν να μας τροφοδοτούν με καινούργιο υλικό. Το δε ταξίδι περιλαμβάνει διπλή στάση στην Ισπανία, της οποίας η κινηματογραφική παραγωγή αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο, καθώς και στην Αγγλία και στην Αμερική, εκεί όπου οι υπερήρωες (στις ταινίες) θα είναι σε λίγο περισσότεροι από τους συνηθισμένους ανθρώπους.

Ο αθώος (Innocent)
Netflix

Ξεκίνημα από την Ιβηρική με ένα μάλλον απροσδόκητο «διαμαντάκι», το οποίο αποδεικνύει πως η σχολή των ισπανικών θρίλερ, αν και στερείται πια κάπως πρωτοτυπίας, έχει τελειοποιήσει τους κώδικες και την αισθητική της. Ο νεαρός Ματ μπλέκει σε καβγά κάποιο βράδυ και, δίχως να το θέλει, σκοτώνει έναν άνδρα. Μετά κάποια χρόνια στη φυλακή, καταφέρνει να ξαναστήσει τη ζωή του, στο πλάι της όμορφης Ολίβια, η οποία ωστόσο εξαφανίζεται μυστηριωδώς κατά τη διάρκεια ενός επαγγελματικού ταξιδιού. Ταυτόχρονα, μια επιθεωρήτρια της αστυνομίας που μελετά μια υπόθεση αυτοκτονίας εμφανίζεται στο κατώφλι του, ξυπνώντας τον εφιάλτη του παρελθόντος.

Η ισπανική σειρά συγχρονίζει στην εντέλεια κάθε επεισόδιό της έτσι ώστε αυτό να κουμπώνει σαν κομμάτι παζλ με το αμέσως προηγούμενο, σε μια σχεδόν μαθηματικής υφής ακολουθία. Μπορεί εκ πρώτης όψεως η πλοκή να φαντάζει αρκετά μπερδεμένη, ωστόσο τα πάντα μπαίνουν στη θέση τους την κατάλληλη στιγμή, σχηματίζοντας τις ανάλογες κορυφώσεις στην αφήγηση. 

Σειρές και ταινίες από τις πλατφόρμες: Θρίλερ ακριβείας, βετεράνοι υπερήρωες-1
Ο δημοφιλής Ισπανός ηθοποιός Μάριο Κάσας πρωταγωνιστεί σε ένα πολύ ατμοσφαιρικό θρίλερ. 

Jupiter’s Legacy
Netflix

Σε μια κινηματογραφική αρένα όπου σχεδόν όλοι ψάχνουν το επόμενο υπερηρωικό μπλοκμπάστερ, οι εναλλακτικές προσεγγίσεις στο είδος κερδίζουν διαρκώς έδαφος. Αλλού παίρνουν κωμικές διαστάσεις (π.χ. «The Boys») και αλλού μπλέκονται με διαφορετικά θέματα (κοινωνικά, πολιτικά κ.ο.κ.), τυλίγοντάς τα με την κομίστικη αχλή τους. Κάτι τέτοιο επιχειρεί να κάνει και το «Jupiter’s Legacy», που συγκεντρώνει ένα στιβαρό καστ ηθοποιών, προεξάρχοντος του Τζος Ντουχάμελ, το οποίο μάλιστα ερμηνεύει κάποιους από τους χαρακτήρες σε βάθος πολλών δεκαετιών. Σε αυτό παρακολουθούμε μια γενιά βετεράνων υπερηρώων, η οποία έπειτα από σχεδόν 100 χρόνια υπεράσπισης της ανθρωπότητας, ετοιμάζεται να παραδώσει τη σκυτάλη στα παιδιά της. Επηρεασμένα ωστόσο από τον σύγχρονο κόσμο και τη σκληρότητά του, τα τέκνα δεν φαίνονται πολύ πρόθυμα να υιοθετήσουν τους κανόνες και τους ηθικούς κώδικες που κληρονομούν.

Χρησιμοποιώντας συνεχόμενα φλας μπακ, η σειρά μάς ταξιδεύει πίσω στο 1929, την εποχή του Κραχ στη Γουόλ Στριτ, εκεί όπου ξεκινά ο μύθος των ηρώων μας. Η πρώτη γενιά τους εμφανίζεται με στόχο την προάσπιση του δικαίου, καθορίζοντας και ένα πλαίσιο αυστηρών κανόνων με το οποίο θα πορευθεί στο εξής. Στο παρόν, ωστόσο, καθώς οι παλιοί υπερήρωες ετοιμάζονται να αποσυρθούν, μια μεγάλη απειλή θα τους φέρει προ σημαντικών διλημμάτων.

Saint Maud
Apple TV+

Επόμενη στάση στην πλατφόρμα της Apple, η οποία με τις λίγες αλλά ποιοτικές παραγωγές της, συνήθως δεν απογοητεύει. Αυτό συμβαίνει και με το βρετανικό θρίλερ της Ρόουζ Γκλας, που ακολουθεί την ιστορία της Μοντ, μιας νεαρής κοπέλας με μεγάλη πίστη στον Θεό, η οποία εργάζεται ως αποκλειστική νοσοκόμα. Οταν θα πιάσει δουλειά φροντίζοντας μια βαριά άρρωστη πρώην σταρ του χορού, η Μοντ θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της προκειμένου να τη βοηθήσει να σώσει την ψυχή της.

Η Μοντ λατρεύει με σχεδόν παιδικό ενθουσιασμό ένα θεό σωτήρα και ταυτόχρονα απαιτητικό και τιμωρό. Το στοίχημα που βάζει με τον εαυτό της να σώσει (ψυχικά) την ασθενή της, την Αμάντα, έχει για εκείνη περίπου μυστικιστική αξία, οδηγώντας τελικά και στη σοκαριστική κλιμάκωση του φινάλε. 

7 λόγοι να τρέξεις μακριά
Cinobo

Σειρές και ταινίες από τις πλατφόρμες: Θρίλερ ακριβείας, βετεράνοι υπερήρωες-2
Η ισπανική σπονδυλωτή κωμωδία του Cinobo διαθέτει άρωμα Μπουνιουέλ.

Ολοκαίνουργια και σε πανελλήνια πρεμιέρα, η σπονδυλωτή ισπανική κωμωδία αποτελείται από 7 σύντομες ιστορίες, οι οποίες τα βάζουν με τις σταθερές της σύγχρονης κοινωνίας. Πηγή έμπνευσης όλων αποτελεί ο αυθεντικός, «ενοχλητικός» σουρεαλισμός του Λουίς Μπουνιουέλ, ο οποίος βρίσκει εφαρμογή μέσα στις ιστορίες των τριών κινηματογραφιστών που υπογράφουν σενάριο και σκηνοθεσία. Εννοιες όπως η οικογένεια, η τάξη, η ιδιοκτησία, η εργασία και η αλληλεγγύη μπαίνουν εδώ κάτω από το (κατά κανόνα) κωμικό μικροσκόπιο, πάντα με διάθεση αμφισβήτησης των καθιερωμένων. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή