Κατερίνα Γρέγου, μια διεθνής Ελληνίδα στο τιμόνι του ΕΜΣΤ

Κατερίνα Γρέγου, μια διεθνής Ελληνίδα στο τιμόνι του ΕΜΣΤ

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βρήκαμε την Κατερίνα Γρέγου στις Βρυξέλλες, όπου άλλωστε έχει τη βάση της από το 2006. Πολυάσχολη όπως συνήθως, είτε βρίσκεται στην Αθήνα είτε στο εξωτερικό, απάντησε στο κινητό της τηλέφωνο λίγο πριν μπει σε μια επαγγελματική συνάντηση.

Χθες ανακοινώθηκε από το ΥΠΠΟ η ανάληψη των καθηκόντων της ως καλλιτεχνικής διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), μιας θέσης που αναλαμβάνει από την 1η Ιουλίου. Με σπουδές στην ιστορία της τέχνης και στη διαχείριση μουσείων (Museum Management), και χάρη στην πολύχρονη και επιτυχημένη σταδιοδρομία της στον διεθνή χώρο της τέχνης, επιστρέφει στην Ελλάδα μετά 15 χρόνια, για να αναλάβει καθήκοντα και, όπως η ίδια δήλωσε, να συνεισφέρει «στην ανάπτυξη του πιο σημαντικού θεσμού σύγχρονης τέχνης» στη χώρα.

Πολύ καιρό περίμενε το ΕΜΣΤ τη νέα του διευθύντρια, μια θέση που από το 2000 καλύπτουν γυναίκες: πρώτη η Αννα Καφέτση και στη συνέχεια η Κατερίνα Κοσκινά. Ας θυμίσουμε ότι έπειτα από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις, το μουσείο άνοιξε εντέλει με τη βοήθεια μεταβατικής διεύθυνσης λίγο πριν από το πρώτο lockdown. Τότε μπορέσαμε να δούμε τη μόνιμη συλλογή και διοργανώθηκαν λίγες περιοδικές εκθέσεις προτού το δεύτερο lockdown το κλείσει ξανά.

Ηταν η εποχή που ελπίζαμε πως η μεταβατική περίοδος για το ΕΜΣΤ θα έπαιρνε τέλος: το ΥΠΠΟ είχε δηλώσει ότι η ανάθεση καθηκόντων του νέου καλλιτεχνικού διευθυντή θα ολοκληρωνόταν με το τέλος του 2020, θεσμικά είχε ανοίξει ο δρόμος για την πρόσληψη μέσω ΕΣΠΑ διοικητικού-οικονομικού διευθυντή, και ετοιμαζόταν η προκήρυξη της θέσης. Επίσης στο τέλος Δεκεμβρίου έληξε τυπικά η θητεία του διοικητικού συμβουλίου. Στο μεταξύ, η Κατερίνα Γρέγου εργαζόταν για την ολοκλήρωση μελέτης που «χαρτογραφούσε» την υφιστάμενη κατάσταση στο μουσείο. 

Τα πράγματα κινήθηκαν με καθυστέρηση, αλλά εντέλει συνέβησαν. Η σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της χώρας αδημονεί για εξελίξεις και χρειάζεται θεσμική υποστήριξη, ιδίως μετά τον τελευταίο πολύ δύσκολο χρόνο. Με μεγάλη εμπειρία σε διευθυντικά καθήκοντα, η νέα καλλιτεχνική διευθύντρια του ΕΜΣΤ αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας ένα έργο-πρόκληση, και μαθαίνουμε ότι ο καλλιτεχνικός χώρος τής το εύχεται ολόψυχα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή