Αναβάθμιση της Αγίου Κωνσταντίνου από τον Δήμο Σκιάθου

Αναβάθμιση της Αγίου Κωνσταντίνου από τον Δήμο Σκιάθου

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα νεοκλασικά οικήματα που διασώζονται στην ακτίνα της Ομόνοιας είναι το ακίνητο στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 30. Βρίσκεται απέναντι από τον ναό του Αγίου Κωνσταντίνου και πολύ κοντά στο Εθνικό Θέατρο, σε μια περιοχή που έχει δεχθεί ευεργετικές επενδύσεις από τον τουριστικό τομέα. Το διώροφο οίκημα, με τα πέντε αετωματικά παράθυρα στον όροφο, χτισμένο ανάμεσα στο 1900 και στο 1910 και κηρυγμένο διατηρητέο μνημείο το 1988 από το τότε ΥΠΕΧΩΔΕ, ανήκει στον Δήμο Σκιάθου, ο οποίος επιθυμεί να το αξιοποιήσει όπως αρμόζει σε ένα κτίριο αυτής της αξίας και αυτών των δυνατοτήτων σε τέτοια κεντρική θέση προβολής. Τα τελευταία χρόνια στεγάζει το ξενοδοχείο «Εφεσος», που ανήκει σε ομόρρυθμη εταιρεία, η οποία μισθώνει το ακίνητο από τον δήμο. Οι διαφορές ανάμεσα στον εκμισθωτή και στον ενοικιαστή έχουν οδηγήσει το θέμα σε ένα σημείο καμπής.

«Από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων μας θέσαμε ως προτεραιότητα την αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας, αλλά και ειδικά αυτού του μοναδικού κτιρίου», λέει ο δήμαρχος Σκιάθου Θοδωρής Τζούμας. «Είμαστε τυχεροί ως δήμος που έχουμε στην ιδιοκτησία μας αυτό το κτίριο-μνημείο: το κληροδότημα Νικολάου Μωραΐτη, του Σκιαθίτη αστού που αποφάσισε να το δωρίσει στον Δήμο Σκιάθου για να υποστηρίξει τις άπορες οικογένειες της Σκιάθου, με μόνη υποχρέωση να κάνει ο δήμος κάθε του Αγίου Νικολάου μνημόσυνο για τους γονείς του. Πραγματικά λυπάμαι με την απαξίωση του κτιρίου τόσο για τη χρήση όσο και για το ποσό του ενοικίου. Μας ενδιαφέρει να αξιοποιηθεί το κτίριο και να εκπληρωθεί η επιθυμία του διαθέτη».

Το διώροφο κτίριο διασώζει στη μορφή του το αστικό παρελθόν της περιοχής. Εξωτερικά έχει τη σαφή και αρμονική μορφολογία ενός νεοκλασικού σπιτιού των αρχών του 20ού αιώνα και χρήζει αποκατάστασης διότι εσωτερικά έχει προσθήκες και αλλοιώσεις. Ο Δήμος Σκιάθου, καθώς προσπαθεί να λειτουργήσει υπέρ του δημοσίου συμφέροντος, διεκδικεί οφειλόμενες διαφορές αλλά και την απόδοση του ακινήτου με καταγγελία της σύμβασης μίσθωσης και με γνώμονα τον οφειλόμενο σεβασμό στο κληροδότημα. Οι εκτεταμένες φθορές που έχει υποστεί το διατηρητέο κτίριο πρέπει να αποκατασταθούν με στόχο τη σύναψη νέας μίσθωσης με εκμισθωτή που θα συμβάλει μέσω μιας διαφορετικής λειτουργίας στην ενίσχυση του ιστορικού, πολιτιστικού και τουριστικού προφίλ της περιοχής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή