Εθνική Πινακοθήκη: Ανοιχτή ξανά με χαμόγελα και μέτρα

Εθνική Πινακοθήκη: Ανοιχτή ξανά με χαμόγελα και μέτρα

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα λεπτά πριν από τις 10 το πρωί και μια μικρή ουρά, περίπου 20 ατόμων, έχει ήδη σχηματιστεί στα σκαλιά της Εθνικής Πινακοθήκης, περιμένοντας το ρολόι να δείξει ακριβώς 10. Μια παρέα από φοιτήτριες, ένα ζευγάρι ξένων επισκεπτών, άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας καλημερίζουν τους φύλακες, θερμομετριούνται, ρίχνουν αντισηπτικό στα χέρια τους και κατευθύνονται στο εκδοτήριο εισιτηρίων. «Θα φυλάξω το εισιτήριο», λέει μια κοπέλα στη φίλη της. Μάλλον ως ενθύμιο μιας σημαντικής ημέρας. 

Συμπληρώθηκε σχεδόν μία δεκαετία από το 2012, όταν η Εθνική Πινακοθήκη έκλεισε για να επεκταθεί και να εκσυγχρονιστεί. Αυτό το διάστημα πέρασε από 40 κύματα, με αρκετές καθυστερήσεις και προβλήματα, αλλά πλέον επιστρέφει ανανεωμένη, ένα μουσείο για τον 21ο αιώνα. Γι’ αυτό χθες τα χαμόγελα περίσσευαν στο προσωπικό, στους επισκέπτες, στη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, που ήταν εκεί και μας καλωσόρισε, την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία έσπευσε νωρίς το πρωί με τους συνεργάτες της για να βεβαιωθεί ότι όλα κυλούν ομαλά την πρώτη ημέρα λειτουργίας για το κοινό. 

«Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα», δήλωσε στην «Κ» η κυρία Μενδώνη, και η αλήθεια είναι ότι είχε κάθε λόγο να την απολαμβάνει ως τέτοια. Προκειμένου να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της επαναλειτουργίας της Πινακοθήκης, η υπουργός, οι υπηρεσίες του ΥΠΠΟ και το προσωπικό της αποδύθηκαν σε έναν αγώνα δρόμου. Δεν χάθηκε ούτε μία ημέρα. 

Εθνική Πινακοθήκη:  Ανοιχτή ξανά με χαμόγελα και μέτρα-1
Φοιτήτριες, ξένοι επισκέπτες και άνθρωποι κάθε ηλικίας επισκέφθηκαν χθες το κτίριο της Πινακοθήκης (φωτ. INTIME NEWS).

Περιήγηση

Σήμερα, ο επισκέπτης στέκεται για λίγο να θαυμάσει τη «Λαϊκή αγορά» του Τέτση, που κυριαρχεί στο φουαγιέ, προτού ξεκινήσει την περιήγησή του από τις αίθουσες του πρώτου ορόφου. Στην αριστερή πτέρυγα έχει στηθεί το αφιέρωμα για το 1821, το οποίο θα παραμείνει μέχρι το τέλος του έτους. Στη δεξιά πτέρυγα αρχίζει να ξεδιπλώνεται η μόνιμη συλλογή ζωγραφικής του 19ου αιώνα, η οποία συνεχίζεται με τους καλλιτέχνες του 20ού αι. στον δεύτερο και στον τρίτο όροφο και φθάνει μέχρι τις αρχές του 21ου. Η νέα Εθνική Πινακοθήκη, στους πρόσθετους εκθεσιακούς χώρους, οι οποίοι είναι αυξημένοι κατά 2.230 τ.μ., παρουσιάζει πολύ περισσότερα έργα, σπουδαίες δημιουργίες που, ελλείψει χώρου, δεν είχαν εκτεθεί. 

Ο ήχος από τα τρυπάνια, πάντως, δεν έχει σταματήσει στην Εθνική Πινακοθήκη. Υπάρχουν ακόμη αρκετές εκκρεμότητες και η εμπειρία της επίσκεψης θα είναι ολοκληρωμένη όταν ανοίξουν τα καφέ και τα εστιατόρια που βρίσκονται στον χώρο. Το πωλητήριο, αν και άρχισε να λειτουργεί, δεν διαθέτει ακόμη ποικιλία προϊόντων. Ωστόσο, η Εθνική Πινακοθήκη επέστρεψε για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο και να κατακτήσει παλιό και καινούργιο κοινό. Ενα μεγάλο κενό στην πόλη, επιτέλους, καλύφθηκε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή