Πήγες στην Πινακοθήκη;

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ερώτηση μεταξύ φίλων «πήγες στην Πινακοθήκη;» συναγωνίζεται πλέον σε συχνότητα την άλλη πολύ επίκαιρη, «εσύ πότε κάνεις εμβόλιο;». Προφανώς δεν υπάρχει κάποιος συσχετισμός ως προς το περιεχόμενο των δύο ερωτήσεων, αλλά ήταν τόση η προσμονή αυτής της πόλης για τη νέα Εθνική Πινακοθήκη μετά 8 χρόνια απουσίας, ώστε η επίσκεψη έχει μπει στο πρόγραμμα πολλών. Ακόμη κι εκείνοι που δεν θεωρούν τους εαυτούς τους ιδιαιτέρως φιλότεχνους ετοιμάζονται για μια περιήγηση στο νέο τοπόσημο της πρωτεύουσας, μολονότι οι τεχνικές εργασίες συνεχίζονται σε πολλά σημεία του κτιρίου.

Στο τριήμερο που πέρασε (14-16/5), το πρώτο από την επαναλειτουργία των μουσείων, η Πινακοθήκη υποδέχθηκε περίπου 1.500 επισκέπτες, μας λέει η διευθύντριά της Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα. Η μικρή αναμονή έξω από το κτίριο οφείλεται στα υγειονομικά μέτρα, τα οποία επιτρέπουν την παρουσία έως 80 ατόμων σε συνεχόμενη ροή. Οι συλλογές έχουν αναρτηθεί με νέα μουσικολογική μελέτη, και μετά τη «γέφυρα» του ισογείου, αρχίζει η «αφήγηση» της μόνιμης συλλογής, η οποία έχει διπλασιαστεί σε σχέση με το παρελθόν καλύπτοντας πλέον 3 ορόφους. Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να δει παράλληλα την επετειακή έκθεση για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης.

Ωστόσο τον Νοέμβριο περιμένουμε καινούργια εγκαίνια: στον υποβλητικό χώρο του υπογείου –μια αίθουσα 2.000 τ.μ. με φυσικό φωτισμό, όπου εκτός από τις περιοδικές εκθέσεις θα φιλοξενείται μόνιμα η δυτικοευρωπαϊκή συλλογή και τα χαρακτικά της–, θα παρουσιαστεί η σημαντική έκθεση «Το πορτρέτο στις συλλογές του Λούβρου». Καλώς εχόντων, περισσότερα από 100 έργα πρόκειται να ταξιδέψουν στην Αθήνα από το Παρίσι και θα μας δώσουν την ευκαιρία για μια εικαστική διαδρομή από την εποχή των Ασσυρίων και των Βαβυλωνίων έως τις προσωπογραφίες του Ευγένιου Ντελακρουά.

Σήμερα Τρίτη, η Πινακοθήκη κατ’ εξαίρεση θα είναι ανοικτή (10 π.μ. – 6 μ.μ.) εορτάζοντας την Ημέρα των Μουσείων με δωρεάν είσοδο, ενώ την Πέμπτη θα μείνει κλειστή. Το ωράριο της Τετάρτης είναι 10 π.μ. – 9 μ.μ., ενώ όσοι θα θέλετε να κλείσετε ηλεκτρονικό εισιτήριο πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμη. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή