Με επίκεντρο τη μετάφραση

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη σχέση μεταφραστών και εκδοτών επιχειρεί να ανιχνεύσει το δεύτερο σεμινάριο της θεματικής «Η τέχνη της μετάφρασης» που συνδιοργανώνουν το Goethe-Institut Athen, το Ελληνικό Ιδρυμα Πολιτισμού και το μεταφραστικό πρόγραμμα Litrix.de. Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά, με δωρεάν συμμετοχή, τη Δευτέρα 24/5, 19.00-20.30. Τους συμμετέχοντες ομιλητές Περικλή Δουβίτσα (εκδότης, εκδ. Νεφέλη), Μαρία Τοπάλη (ποιήτρια και μεταφράστρια) και Adrian Kasnitz (εκδότης, εκδ. Parasitenpresse) συντονίζει η μεταφράστρια και κριτικός λογοτεχνίας Μαρίνα Αγαθαγγελίδου. Ερωτήματα όπως με ποια κριτήρια και με ποια διαδικασία ανατίθεται η μετάφραση ενός βιβλίου σε έναν συγκεκριμένο μεταφραστή και τι θα πρέπει να προσέξει ένας μεταφραστής κατά την πρώτη επαφή του με έναν συγκεκριμένο εκδοτικό οίκο θα απασχολήσουν τους συμμετέχοντες. Για την παρακολούθηση της εκδήλωσης είναι απαραίτητη η εγγραφή. Πληροφορίες στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Ινστιτούτου Γκαίτε.

Ενα meme για το 1821

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος σε συνεργασία με το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, διοργανώνει διαγωνισμό δημιουργίας γαλλόφωνων κόμικς αφιερωμένων στο 1821 με τη βοήθεια μιας δωρεάν εφαρμογής για υπολογιστή, smartphone και τάμπλετ (BDNF – La fabrique à BD). Με λίγα μόνο κλικ θα μπορούν οι συμμετέχοντες να δημιουργήσουν μια σελίδα κόμικς στα γαλλικά ή ένα meme (δηλαδή ένα καρέ), χρησιμοποιώντας δικά τους αρχεία ή εικόνες από το ψηφιακό αρχείο του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου, διαθέσιμες στην ειδική ιστοσελίδα της BnF. Οι βραβευμένες δημιουργίες θα εκτεθούν στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος. Ανακαλύψτε την εφαρμογή https://vimeo.com/387383287.

Επανέκδοση Λιοντάκη

Το ποιητικό και μεταφραστικό έργο του Χριστόφορου Λιοντάκη πρόκειται να επανεκδοθεί από τα Κείμενα, όπως ανακοίνωσε ο εκδοτικός οίκος. Από τα Κείμενα κυκλοφορεί αυτή την περίοδο το τελευταίο ποίημα του Λιοντάκη με τίτλο «Ενεκεν της ανωνυμίας σου», το οποίο έγραψε ο ποιητής πριν από τον θάνατό του, τον Ιούλιο του 2019. Ο Χριστόφορος Λιοντάκης γεννήθηκε το 1945 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και παρακολούθησε μαθήματα φιλοσοφίας δικαίου στο Παρίσι. Εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή το 1973 με τίτλο «Το τέλος του τοπίου». Ακολούθησαν έξι ποιητικές συλλογές. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Ποίησης και με άλλες διακρίσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή