Η «σιωπή» του Ακροπόλ

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ και χρόνια γράφουμε για το «κόσμημα» της οδού Πατησίων, το εντυπωσιακό κτίριο του ξενοδοχείου Ακροπόλ Παλάς, έργο του αρχιτέκτονα Σ. Μαγιάση, που κατασκευάστηκε το 1925-26. Αντιπροσωπευτικό δείγμα αρχιτεκτονικής της art nouveau στην Ελλάδα, χαρακτηρισμένο ως διατηρητέο και έργο τέχνης το 1991, βρίσκεται απέναντι από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον πεζόδρομο της Τοσίτσα. Το έργο αποκατάστασής του ξεκίνησε το 2013 και με τα πολλά ολοκληρώθηκε. Θα μπορούσε μέρος του –το ισόγειο για παράδειγμα– να λειτουργεί ως κεντρικό πωλητήριο του ΤΑΠ (σήμερα ΟΔΑΠ), ήδη από το 2017-18, κι ας είχαν απομείνει κάποιες εργασίες στους πάνω ορόφους. 

Το Ακροπόλ ήταν στην αλυσίδα των έργων του υπουργείου Πολιτισμού, μαζί με την Πινακοθήκη, το μέγαρο Τσίλλερ – Λοβέρδου, το Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Η Πινακοθήκη που ξεκίνησε το 2011, με όλα τα σύνθετα βαρίδια που προέκυψαν όπως αυτό με τον υδροφόρο ορίζοντα του Ιλισού αλλά και την έλλειψη συντονισμού φορέων, άνοιξε και δέχεται κοινό. Το κτίριο Τσίλλερ -Λοβέρδου, με τα δικά του προβλήματα κι αυτό, είναι έτοιμο και από χθες λειτουργεί ως παράρτημα του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου. Σε ένα μήνα θα λειτουργήσουν και κάποια κτίρια από το συγκρότημα του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού στο Μοναστηράκι.

Το ιστορικό κτίριο του Ακροπόλ Παλάς ύψους 33,99 μ., που αποτελείται από υπόγειο, δύο στάθμες ισογείου, ημιώροφο, πέντε ορόφους και δύο δώματα, είναι έτοιμο. Πέρυσι τον Ιούλιο ψηφίστηκε και ο νόμος για την ίδρυση του «Κέντρου Πολιτισμού και Δημιουργίας Ακροπόλ Ακρός» που με τη λειτουργία του θα στήριζε τα σχέδια για τον σύγχρονο πολιτισμό. Ομως, σιωπή. Υποδομές πολιτισμού ανοίγουν ή αναβαθμίζονται στην Αθήνα και για το Ακροπόλ καμία κουβέντα.

Τη δημιουργία κυψέλης σύγχρονου πολιτισμού, για την οποία ακούμε χρόνια, τώρα που ψυχορραγεί ο χώρος την έχει ανάγκη ο καλλιτεχνικός κόσμος. Ολα αυτά τα σχέδια για τις δημιουργικές βιομηχανίες. Υπάρχουν απ’ ό,τι φαίνεται διαθέσιμοι πόροι στο ΕΣΠΑ, άρα δυνατότητες ένταξης ώστε να εξυπηρετηθούν οι δράσεις και η προετοιμασία. Το εστιατόριο που θα λειτουργούσε στον 6ο όροφο, καθώς και το δώμα στον 7ο, δεν έχει δημοπρατηθεί, καλλιτέχνες δεν ζωντανεύουν το «νεκρό» κτίριο κι όπως φαίνεται θα χαθεί κι αυτό το καλοκαίρι.

Οταν δημιουργήθηκε υφυπουργείο Σύγχρονου Πολιτισμού, όλοι χάρηκαν. Αλλά από τον περασμένο Ιανουάριο που διορίστηκε ο κ. Γιατρωμανωλάκης τηρεί σιγήν ιχθύος για το θέμα. Ομως το Ακροπόλ επιβάλλεται να ανοίξει πια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή