Συλλεκτικές όψεις της Ελλάδας

Συλλεκτικές όψεις της Ελλάδας

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ομοιογραφική ή facsimile είναι η έκδοση που αποτελεί πιστή αναπαραγωγή του πρωτότυπου βιβλίου, το οποίο συνήθως είναι ένα σπάνιο χειρόγραφο, περγαμηνή ή χάρτης. Η ομοιογραφική έκδοση ακολουθεί διεθνή πρότυπα για την πιστή απόδοση των χρωμάτων και της αισθητικής του πρωτότυπου βιβλίου και γι’ αυτό κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε συλλέκτες. 

Με την ομοιογραφική έκδοση, λοιπόν, του τόμου «Views in Greece» του Ιρλανδού αρχαιολόγου και ζωγράφου Εντουαρντ Ντόντγουελ, που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα περιορισμένα αντίτυπα μεγάλου μεγέθους (35 εκ. x 52 εκ.), κάνει το ντεμπούτο του ο νεοσύστατος εκδοτικός οίκος «Αείν», ο οποίος θα ειδικεύεται στην ανατύπωση σπάνιων εκδόσεων. Η έκδοση σηματοδοτεί επίσης και τη συμβολή του εκδοτικού οίκου στον εορτασμό της επετείου των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση καθώς ο τόμος κυκλοφόρησε πρώτη φορά το 1821 και αποτυπώνει όψεις της προεπαναστατικής Ελλάδας. Ο συγγραφέας περιηγήθηκε στην ηπειρωτική χώρα και στα νησιά από το 1801 έως το 1806 και απεικόνισε 30 τοποθεσίες – όψεις τού τότε ελλαδικού χώρου, όπως την Ακρόπολη, την Αγορά της Αθήνας, τον Παρνασσό, την Ιθάκη, τη Βοιωτία κ.ά., γράφοντας παράλληλα επεξηγηματικά κείμενα στα αγγλικά και στα γαλλικά. 

Ο Ντόντγουελ χρησιμοποίησε την επιτομή της τεχνολογίας της εποχής του, δηλαδή μια camera obscura, τον πρόγονο της φωτογραφικής μηχανής. «Αυτό σημαίνει», όπως μας λέει ο Νίκος Χατζηγεωργίου, «ότι οι επιχρωματισμένες εικόνες του βιβλίου είναι ρεαλιστικές, δεν είναι ζωγραφισμένες από μνήμης», όπως συνέβαινε συνήθως με τους περιηγητές.

Χειρόγραφα

Ο νέος εκδοτικός οίκος είναι δημιούργημα του Νίκου Χατζηγεωργίου, γνωστού στον χώρο από τις εκδόσεις «Μίλητος», και του εκδότη Κώστα Σμυρνιωτάκη της «Νίκη Εκδοτική». Θα ειδικεύεται, όπως μας λέει ο κ. Χατζηγεωργίου, στην πιστή αναπαραγωγή χειρογράφων και κωδίκων με στόχο τη «διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς». Τα χειρόγραφα με τα οποία θα ασχολούνται κάθε φορά οι εκδόσεις «Αείν» θα μεταφράζονται στα ελληνικά και θα απευθύνονται στην ελληνική αγορά αλλά και στους Ελληνες του εξωτερικού. 

Η προετοιμασία της έκδοσης του Ντόντγουελ κράτησε τρία χρόνια. Το πρωτότυπο βιβλίο βρίσκεται στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών και κάθε σελίδα του έπρεπε πρώτα να φωτογραφηθεί και μετά να ταυτιστεί χρωματικά με τις αυθεντικές. Η πρόκληση για τις facsimile εκδόσεις είναι να μεταφερθεί η πραγματική αίσθηση του πρωτοτύπου, με όλες τις φθορές του χρόνου. «Ψάχναμε να βρούμε χαρτί που να προσομοιάζει σε εκείνο που χρησιμοποιήθηκε το 1821 και η έρευνά μας μάς πήγε σε έναν χειροποίητο μύλο χαρτιού στη νότια Ιταλία», λέει ο κ. Χατζηγεωργίου. Η βιβλιοδεσία είναι χειροποίητη, ενώ η χρυσοτυπία του τόμου αποτελείται από χρυσό 24 καρατίων. 

Η έκδοση αποτελείται από 1.000 αριθμημένα αντίτυπα (με την καλλιτεχνική επιμέλεια της Βάνας Ρουσιώτη) και στόχος του εκδοτικού οίκου είναι να παράγει τρεις εκδόσεις ετησίως. Η επόμενη έκδοση είναι η αναπαραγωγή ενός συλλεκτικού λευκώματος για την ευζωνική φρουρά που βρίσκεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου. 
 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή