Αιτήματα της ελεύθερης αγοράς του πολιτισμού

Αιτήματα της ελεύθερης αγοράς του πολιτισμού

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα εν πολλοίς κοινά προβλήματα των κλάδων τους, καθώς και τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση που, αν ικανοποιηθούν, θα εξασφαλίσουν την επιβίωσή τους ενόψει του πλήρους ανοίγματος του πολιτισμού, παρουσίασαν χθες σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων (ΠΣΔΠΕ) και η Ενωση Θεατρικών Παραγωγών (ΕΝΘΕΠΑ).

Ανατρέχοντας κατ’ αρχάς στις δυσκολίες που συναντούν οι ιδιώτες διοργανωτές συναυλιών και οι θεατρικοί παραγωγοί από την αρχή της πανδημίας, η Κατερίνα Σταματάκη, πρόεδρος του ΠΣΔΠΕ, έκανε λόγο για επιχειρήσεις «σχεδόν ξεχασμένες», για υποσχέσεις δωρεάν χρήσης θεάτρων οι οποίες δεν τηρήθηκαν, για ακυρώσεις συναυλιών από δήμους (με εξαίρεση εκείνους της Αθήνας και του Πειραιά), καθώς και για προγράμματα του υπουργείου Πολιτισμού όπως το «Ολη η Ελλάδα ένας πολιτισμός», που ούτε φέτος αφορούν ιδιώτες παραγωγούς, αλλά μόνο αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες. Επίσης, σύμφωνα με την πρόεδρο του συνδέσμου, οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν το προηγούμενο καλοκαίρι στις χωρητικότητες των εκδηλώσεων, τελικά, γίνονταν μεγαλύτεροι λόγω των αναγκαίων υγειονομικών μέτρων, ενώ οι ασαφείς ανακοινώσεις της Πολιτικής Προστασίας, που δεν διαχώριζαν επακριβώς τις συναυλίες από άλλες εκδηλώσεις, προκάλεσαν αρκετές ακυρώσεις. Οσο για τις επιδοτήσεις του Δήμου Αθηναίων, αυτές ήταν αδύνατον να ληφθούν από όλους, λόγω παρωχημένων διατάξεων χωροταξικής φύσης, ενώ οι διοργανωτές συναυλιών με καλλιτέχνες του εξωτερικού αναγκάστηκαν να αναβάλουν παραγωγές υψηλού κόστους για δεύτερη χρονιά.

Χωρητικότητα

Πέρα από κάποιες θετικές εξελίξεις (κατάρτιση μητρώου εργαζομένων στον πολιτισμό, χρονική επέκταση του voucher, μείωση του ΦΠΑ στις livestreaming παραστάσεις, απαλλαγή από το παράβολο του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, επιδότηση κενών θέσεων που ωστόσο δεν έχει εκταμιευθεί κ.ά.), τα παραπάνω προβλήματα οδηγούν τα δύο επαγγελματικά σωματεία στη διατύπωση ορισμένων αιτημάτων.

Σε αυτά, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αύξηση της χωρητικότητας των παραστάσεων στο 75% όπως ισχύει στους θερινούς κινηματογράφους (έναντι 50% που ανακοινώθηκε στις αρχές Μαΐου), η οικονομική ενίσχυση των επιχειρήσεων πολιτισμού όπως εκείνων της εστίασης και του τουρισμού (μιας και, όπως δήλωσε η κ. Σταματάκη «καλούμαστε και εμείς να καταβάλουμε δαπάνες για την επανεκκίνησή μας»), η δωρεάν παραχώρηση χώρων που ανήκουν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στους εποπτευόμενους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού, η εύρεση δημοσιονομικής λύσης ώστε οι επαγγελματίες να μπορούν να συμμετέχουν στις επιδοτούμενες δράσεις, η επίδοση ξεκάθαρων οδηγιών προς περιφέρειες και δήμους ώστε να μη συγχέονται οι συναυλίες με άλλες εκδηλώσεις και, τέλος, η επιδότηση για το 40% των κενών θέσεων και για αυτό το καλοκαίρι.

Υπογραμμίζοντας μερικές ακόμα πτυχές του προβλήματος, ο πρόεδρος της ΕΝΘΕΠΑ Διονύσης Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε περιπτώσεις όπως του Ηρωδείου, όπου το ενοίκιο παραμένει ίδιο παρά τα όρια στη χωρητικότητα των εκδηλώσεων, ενώ, από τη μεριά του, ο Γρηγόρης Βαλτινός, αντιπρόεδρος της ένωσης, πρότεινε μεταξύ άλλων την επιδότηση παραστάσεων που ακυρώνονται χωρίς ευθύνη των παραγωγών, καθώς και την αγορά κάποιων παραστάσεων από δήμους.

«Ξέρουμε ότι ο πολιτισμός δεν παράγει τεράστια κεφάλαια στη δική μας μικρή και φτωχή χώρα», συμπλήρωσε ο κ. Βαλτινός, «όμως δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι παράγει μεγάλη ψυχή, παράγει γνώση, αισθητική, μόρφωση και όλα αυτά μπορούν να μετατραπούν σε χρήματα. Η τέχνη είναι ο καλύτερος αλχημιστής. Δεν υπάρχει όμως άλλο χρονικό περιθώριο για να αντέξουν τα θέατρα και οι μουσικές παραγωγές. Αλλιώς, θα έχουμε τον θάνατο του πολιτισμού και, πιστέψτε με, δεν θα κοστίσει παραπάνω από δέκα ευρώ, όσο ένα στεφάνι στην κηδεία του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή